Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisant TVF paramos, Argentinos laukia sunkus kelias

Argentinos prezidentas Mauricio Macri savo tautiečius perspėjo ruoštis skausmingiems mėnesiams, jo vyriausybei įsipareigojus imtis griežtų taupymo priemonių mainais už padidintą, dabar jau 57 mlrd. JAV dolerių vertės Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramą.
Argentina
Argentina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų priešakyje laukia labai sunkūs mėnesiai“, – pripažino M.Macri, jo vyriausybei susitarus dėl atnaujintų TVF paskolos sąlygų.

„Mes žinome, kad tai nebus lengva, bet esame įsitikinę, kad tai yra vienintelis kelias“, – per televiziją rodytoje kalboje iš prezidentinių rūmų sakė šalies vadovas.

Argentinos valiuta JAV dolerio atžvilgiu šiemet prarado apie pusę savo vertės, kas skaudžiai atsiliepė milijonų argentiniečių perkamajai galiai, be to, sparčiai auga ir infliacija, kuri iki šių metų pabaigos gali viršyti 40 procentų.

„Tai turi būti paskutinė krizė. Kai audra pasibaigs, mes vėl turėsime augimą“, – žadėjo M.Macri.

Net su padidinta TVF parama, M.Macri centro dešinės vyriausybės laukia itin sudėtinga užduotis. Su padidinta paskola Argentina įsipareigojo, kad kitų metų biudžetas nebus deficitinis.

Neturint daugumos Kongrese, prezidentui teks įtikinti jam priešišką peronistų opoziciją priimti 2019-ųjų biudžetą su didžiuliais išlaidų karpymais.

Tarsi nustatydamas toną artėjančioms kovoms, Axelis Kicillofas – ekonomikos ministras buvusios šalies vadovės Cristinos Kirchner vyriausybėje – M.Macri siūlomas taupymo priemones pavadino „gėda“ ir sakė, kad įstatymų leidėjai už jas nebalsuos.

Valiutos problemos

Buenos Airės iš pradžių birželį gavo 50 mlrd. JAV dolerių vertės TVF kredito liniją, bet greitai išnaudojo pirmąją 15 mlrd. JAV dolerių paskolos dalį bei kovoje su valiutos nuosmukiu pakėlė bazines palūkanas iki 60 proc. – didžiausio lygio visame pasaulyje.

M.Macri praėjusį mėnesį atskleidė, kad Argentina su TVF pradėjo derėtis dėl greitesnio paskolos suteikimo, o šių derybų metu kalba pasisuko ir apie didesnio finansavimo skyrimą.

Lotynų Amerikos ekonominių tyrimų centro vyriausiasis ekonomistas Danielis Artana sako, kad 2015 metais prezidentu tapęs M.Macri iš savo įpėdinės C.Kirchner paveldėjo „sulaužytą“ ekonomiką bei ėjo teisingu keliu ją reformuodamas.

„Argentina yra įsipareigojusi daryti tai, ką jei reikia padaryti, tai yra didelio biudžeto deficito sumažinimas, bet Kirchner ekonominis palikimas buvo tiksinti laiko bomba“, – sako D. Artana.

Tačiau žmonėms prieš taupymo priemones kasdien protestuojant gatvėse, pasiekti nulinį biudžeto deficitą bus itin sudėtinga.

Analitikai tuo pat metu pabrėžia, kad iš TVF gauti pinigai padengs iki 2019-ųjų pabaigos sumokėtinas Argentinos užsienio skolas, kurios sudaro 40 mlrd. JAV dolerių, taip sumažinant defolto tikimybę.

„Moody's“ analitikas Gabrielis Torresas sako, kad „atgavusi rinkų pasitikėjimą“, Argentina ateityje turės rasti kitų finansavimo šaltinių.

Susitarimas su TVF suteiks Argentinai „vietos manevrams, bet problemų neišspręs“.

„Argentina yra labai pažeidžiama ekonomika, priklausoma nuo žaliavų ir nuo tokių žaliavų, kurias smarkiai veikia klimatas, kaip antai grūdai ar javai“, – sako G.Torresas, pridurdamas, kad krizę pagilino ir sojos pupelių derlių šiemet sunaikinusi sausra.

TVF kontrolė

Ekonomistai sutinka, kad TVF iš esmės perėmė Argentinos ekonomikos kontrolę.

„Nuo dabar iki rinkimų (2019-ųjų lapkritį), TVF priima ekonominės politikos sprendimus“, – teigia ekonomistas Miguelis Angelis Broda.

„Tai yra visiškas Fondo triumfas. Macri Fondui atidavė Argentinos monetarinį suverenumą“, – piktinosi A.Kicillofas, kuris baiminasi, kad krizė tik dar labiau blogės.

Atsigavimas trečiai didžiausiai Pietų Amerikos ekonomikai vis dar atrodo toli.

Pramonės našumas liepą krito trečią mėnesį paeiliui, šįkart 5,7 proc., taip pat laukiama nuviliančių rugpjūčio ir rugsėjo mėnesių duomenų. Vyriausybė prognozuoja, kad Argentinos ekonomika šiemet susitrauks 2 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius