Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepasiekus susitarimo su kreditoriais, Graikijos bankai gali bankrutuoti jau pirmadienį

Jeigu Graikijos vyriausybei savaitgalį nepavyks susitarti su kreditoriais, šalies bankai gali bankrutuoti jau pirmadienį, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“, cituojantis finansų įstaigų vadovus.
Bankomatas Atėnų gatvėje
Bankomatas Atėnų gatvėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak vieno iš bankininkų, nors šalyje nustatyti kapitalo judėjimo apribojimai, lėšų nutekėjimas iš Graikijos bankų viršija 100 mln. eurų per dieną.

Jo teigimu, jeigu Europos Centrinis Bankas (ECB) nepadidins skubios paramos apimties, bankai iki pirmadienio nebeturės pinigų klientams.

Graikijos bankų sąjungos vadovė Louka Katseli televizijos kanalui ERT ketvirtadienį pareiškė, kad grynųjų pinigų yra ir pinigų bankomatuose pakaks iki pirmadienio vakaro.

Graikijos bankų sąjungos vadovė Louka Katseli televizijos kanalui ERT ketvirtadienį pareiškė, kad grynųjų pinigų yra ir pinigų bankomatuose pakaks iki pirmadienio vakaro.

Ji išreiškė viltį, jog sekmadienį Atėnams pavyks susitarti su kreditoriais ir bankai pirmadienį atnaujins veiklą. Tačiau ji nieko nepasakė apie tai, kas gali nutikti, jeigu susitarta nebus, rašo „The Financial Times“.

Bankininkai viliasi, kad Graikijai pasiekus susitarimą su kreditoriais, Europos Centrinis Bankas (ECB) sutiks padidinti skubios paramos likvidumui padidinti programos (ELA) apimtį, kuri šiuo metu sudaro 88,6 mlrd. eurų, ir taip pat sušvelninti paskolų išdavimo sąlygas.

Jeigu ELA apimtis nebus padidinta, Graikijos „bankai bus uždaryti“, mano bankininkai.

Jeigu bus nuspręsta sanuoti bankus, visų pirma nukentės jų akcininkai, taip pat subordinuotosios skolos priemonių turėtojai – jų sąskaita gali būti pritraukta iš viso apie 30 mlrd. eurų, prognozuoja bankininkai.

Jeigu bankams nepavyks pritraukti pakankamai lėšų akcininkų ir obligacijų turėtojų sąskaita, jiems gali tekti pasekti Kipro pavyzdžiu ir nusavinti dalį indėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius