-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 05 /12:10

Debatai dėl biudžeto: PVM neaugs, kitąmet pensijos bus atkurtos tik iš dalies

Kitų metų nacionaliniame biudžete atsivėrus naujai skylei, ministrų kabinetas pirmadienį tariasi, kaip tą skylę užkamšyti. Mokesčių didinti neketinama – toliau bus mažinamos išlaidos, nuo kitų metų žadėtą atkurti prieškrizinį pensijų lygį ketinama tik iš dalies.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Milijardo litų dydžio skylę biudžete užkamšyti ketinama 4 proc. mažinant visų sektorių valstybės išlaidas.

„Tai liečia ir valstybės biudžetą, ir „Sodrą“, ir privalomojo sveikatos draudimo fondą. Kai kuriuose sektoriuose toks mažinimas reiškia pakankamai ženklias sumas“, – sakė premjeras Andrius Kubilius. Jo teigimu, pagrindinė šalies nuostata kitąmet yra išlaikyti ne didesnį kaip 3 proc. viešųjų finansų deficitą, todėl ir būtina taupyti.

Premjero teigimu, ar mažės viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, atskirai spręs kiekviena ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, kad konkretūs skaičiavimai bus atlikti iki rytojaus ir tik tuomet paaiškės, kiek bus mažinamos įvairių sričių išlaidos kitąmet.

„Aritmetiškai tikrai nebus mažinama per visas socialinės apsaugos sritis“, – sakė D.Jankauskas.

Pensijos grąžinamos tik iš dalies

Dar spalį Vyriausybė patikino – kitąmet pensijos bus grąžintis į prieškrizinį lygį. Tačiau blogėjant ekonomikos prognozėms, šių pažadų atsisakoma.

„Nuo sausio pirmos yra garantuojamas pensijų atstatymas 50 proc. tos sumažinimo sumos, galbūt metų eigoje, jeigu situacija gerės, galėsime priimti ir papildomus sprendimus“, – sakė A.Kubilius.

Premjero teigimu, valstybė visiškai grąžinti pensijų kitąmet į prieškrizinį lygį nėra pajėgi: „Yra pasirinktas nelengvas sprendimas, bet garantuojantis, kad mūsų pamatinis dalykas – galimybė apskritai be didesnių sutrikimų išmokėti pensijas ir atlyginimus – yra garantuojamas. Valstybės galimybės atstatyti pensijas visada buvo siejamos su ekonomikos atsigavimo perspektyvomis. Deja, ne nuo mūsų priklausančių priežasčių, tos perspektyvos šiuo metu atrodo blogiau nei buvo galima apie tai galvoti dar rugsėjo ar spalio mėnesiais.“

A.Kubiliaus teigimu, Vyriausybės taupymo planams pritaria ir šalies prezidentė.

Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio teigimu, vien mažinti valstybės išlaidų neužtenka.

„Visą laiką reikia žiūrėti realybei į akis ir žiūrėti, kokios yra realios galimybės išlaidauti. Norint išlaikyti finansinę rimtį ir stabilumą kitais metais, mes turime pirmiausia mažinti visas viešojo sektoriaus išlaidas, netgi šito nepakanka. Vienas iš papildomų siūlymų – atstatyti ne visas pensijas iš karto, atstatyti jas tik dalimi“, – sakė E.Masiulis.

Tai esą yra geresnis sprendimas nei PVM didinimas, dėl kuriuo šalies gyventojai kentėtų kur kas labiau.

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas sakė, kad bet koks mokesčių didinimas augintų kainas ir taip tie patys pensininkai kentėtų ne ką mažiau.

„Tai sutarėme, kad PVM nebus didinamas, jokie kiti mokesčiai nebus didinami. Kaip ir kalbėjome, skausmingai, bet 4 proc. bendrųjų valstybės išlaidų bus mažinami. Mokesčių didinimas tai yra nauja kainų didinimo karuselė“, – sakė A.Čaplikas.

Vyriausybė posėdį dėl biudžeto priėmimo rengia antradienio rytą.

Niūrios prognozės

Priminsime, kad spalio mėnesį Vyriausybė pritarė biudžetui remdamasi senomis makroekonominėmis prognozėmis, kurias praeitą savaitę smarkiai pabloginus biudžete vėl atsirado skylė.

Dabar Finansų ministerija prognozuoja, kad kitąmet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) augs vis 2,5 proc. (vietoje anksčiau prognozuotų 4,7 proc.). Ekonomika augs lėčiau nei prognozuota dėl įtemptos padėties Lietuvos eksporto partnerėse šalyse, 0,1-0,2 proc. BVP „pakirptas“ ir dėl „Snoro“ bankroto.

Sprendimą dėl galimų papildomų pajamų šaltinių būtina priimti skubiai, nes patikslintas 2012 metų biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas antradienį, likus dviem paroms iki jo antrojo svarstymo Seime ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius