Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nerijus Mačiulis: biudžetą dividendais galima papildyti, mažinant nuosavą kapitalą

Valdantiesiems desperatiškai ieškant pinigų, kaip padengti „Sodros“ skolas, kompensuoti per krizę sumažintas pensijas ir socialines išmokas, ekonomistai atkreipia dėmesį, kad tie pinigai guli neefektyviai dirbančiose valstybės valdomose įmonėse, rašo „Verslo žinios“.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ekonomistų teigimu, valstybės įmonių dividendus galima pagausinti, strateginiams projektams nukreipiant gerokai atpigusias skolintas lėšas, o perteklinį nuosavą jų kapitalą paversti dividendais, kurie galėtų papildyti deficitinį šalies biudžetą ir net užkamšyti beveik 11 mlrd. litų siekiančią „Sodros“ skylę.

„Tačiau VVĮ vadovams yra patogiau savo veiklą finansuoti iš nuosavo – valstybės – kapitalo, ypač kai nėra jokios prievolės jį naudoti efektyviai, valstybei užtikrinti nuosavo kapitalo grąžą ir mokėti dividendus“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Tačiau laikinasis Valstybės turto fondo (VTF) Valdymo koordinavimo centro vadovas Marius Barys sako, kad tai nėra reali alternatyva: „Įmonės neturi 11 mlrd. litų, gulinčių kasoje. Vadinasi, jos turėtų mažinti savo turtą tokia suma, tai yra “Lietuvos geležinkeliai„ turėtų išardyti ir parduoti dalį geležinkelių infrastruktūros, o elektrikai – pjaustyti laidus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius