Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerimą keliantys ženklai: ar Ūkio banke gali pasikartoti „Snoro“ istorija?

Lygiai metai praėjo nuo „Snoro“ banko griūties. Dabar specialistams nerimą kelia pranešimai apie padėtį Ūkio banke. Ar gali šiame banke pasikartoti „Snoro“ istorija, domėjosi TV3 laida „Savaitės komentarai“.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš kurį laiką pasikeitė Ūkio banko vadovas, šis bankas perėmė Vilniaus „Žalgirio“ stadioną. Specialistai teigia, kad šie įvykiai privertė akyliau stebėti, kas vyksta banke.

Vytautas Plunksnis, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas, sakė: „Ūkio bankas įsigijo patį brangiausią stadioną Baltijos šalyse. Investuotojus neramina tai, kad to stadiono vertė sudaro 80 proc. banko nuosavo kapitalo. Klausimas, ar daugiau nėra panašių paskolų, už kurias teks perimti didelės vertės, bet pajamų negeneruojantį turtą?“

Panašumų tarp buvusių „Snoro“ savininkų, kuriems gresia baudžiamoji atsakomybę, ir V.Romanovo nemažai – jis kuria dosnaus verslininko įvaizdį, bičiuliaujasi su politikais, negaili pinigų investuodamas į sporto klubus, žiniasklaidą, skiria daug pinigų labdarai.

Pats V.Romanovas TV3 apie banko reikalus kalbėti nebuvo nusiteikęs: „Aš ne bankininkas, prašom mane suprast. Jūs mane prezidentu padarykit, aš jums už prezidentą atsakysiu. Nepergyvenkit už smulkius akcininkus, o pergyvenkit už visus“.

„Žalgirio“ stadiono perėmimas sukėlė daug klausimų, bet jokių atsakymų. V.Plunksnis sako: „Kiekvienas investuotojas prisimena, kas įvyko prieš metus su kitu banku. Šių dviejų pavyzdžių lyginti tiesiogiai turbūt negalima, bet jeigu esi smulkusis investuotojas, tokie pranešimai, kad didelė banko turto dalis yra investicija į nekilnojamojo turto projektą, turi kelti nerimą, ir kyla pagrįsti klausimai, ar jis vertas tiek, už kiek jis buvo perimtas. Banko klientai, kurie patiki bankui pinigus, taip pat turėtų domėtis, kodėl tai vyksta“.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis sakė, kad situacija Ūkio banke yra akylai stebima. Tačiau jis pabrėžė, kad už banką atsako pats bankas, banko vadovai, o Lietuvos bankui tenka policininko rolė – jis stebi, kad bankas nesiimtų rizikingos veiklos.

V.Plunksnis teigia, kad akivaizdu, jog šie Ūkio banko veiksmai buvo suderinti su Lietuvos banku.

Kalbant apie tai, kas būtų, jei valstybei tektų perimti Ūkio banką, pabrėžiama, kad tai būtų kur kas mažesnė našta valstybei – banke yra 2,5 mlrd. litų terminuotųjų indėlių, o tai beveik du kartus mažiau nei jų buvo „Snoro“ banke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius