Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nerimauja, kad Vokietijos bankai nepakankamai įvertina ekonomines rizikas

Vokietijos centrinis bankas nerimauja, kad vokiečių finansinės institucijos nepakankamai įvertina ekonomines rizikas ir kad toks požiūris gali sukelti neigiamų padarinių pablogėjus ekonominei situacijai. Bankai aktyviai išduoda paskolas, o įvairus turtas yra brangiai įvertinamas žemų palūkanų normų ir vis dar stiprios Vokietijos ekonomikos fone, rašoma Bundesbanko finansinio stabilumo ataskaitoje.
Vokietijos pramonė
Vokietijos pramonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, bankai sumažino atskaitymus į rezervus, skirtus padengti galimus paskolų nuostolius, o tai rodo klaidingą rizikos vertinimą, teigia Vokietijos centrinis bankas.

„Netikėtas ekonomikos nuosmukis ir staigus rizikos įmokų padidėjimas gali rimtai paveikti Vokietijos finansinę sistemą, – pažymėjo Bundesbanko viceprezidentė Claudia Buch. – Vienu iš paleidimo mechanizmų gali tapti prastos žinios apie pasaulio ekonomikos padėtį. Be to, gali sustiprėti susilpnėjusio kitų šalių ekonomikos augimo poveikis Vokietijos ekonomikai.“

Vokietijos ekonomikai didelę įtaką daro prekybos ginčai tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos, silpnėjanti pasaulinė paklausa ir automobilių pramonės problemos.

Vokietija per plauką išvengė nuosmukio: trečiąjį ketvirtį jos bendrasis vidaus produktas (BVP) ūgtelėjo 0,1 proc. palyginti su ankstesniais trim mėnesiais.

Bundesbankas pažymi, kad pagerėjo Vokietijos įmonių kreditingumas, tačiau rizikingų paskolų dalis bankų portfeliuose didėja. Tai rodo, kad hipotetinio nuosmukio atveju įsipareigojimų nevykdymo atvejų skaičius gali padidėti greičiau, nei tai būtų, jei rizika būtų tolygiau paskirstyta.

Vokietijos centrinis bankas ir kitos reguliavimo institucijos šiais metais jau ėmėsi priemonių finansinei rizikai sumažinti, reikalaudamos, kad bankai sukauptų kapitalo atsargas blogėjančios ekonominės padėties atveju.

Bankai privalo sukaupti rezervus iki 2020-ųjų vidurio.

„Bankai gali panaudoti perteklinį kapitalą šiam reikalavimui įvykdyti“, – pažymėjo Vokietijos centrinis bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius