-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netaupančiųjų laukia alkanos senatvės atostogos

Užmokesčio dalis, kurią gausime išėję į pensiją, nuolatos mažėja. Jau dabar daugiau nei trečdalis šalies gyventojų remia savo pensinio amžiaus artimuosius. Tačiau dabartinių dirbančiųjų senatvėje paremti jau nebebus kam – dauguma gyventojų bus pensininkai. Todėl tie, kurie tikisi sulaukti senatvės, sotesniam pensininko gyvenimui pinigų sutaupyti turėtų patys. 15min.lt aiškinasi, kaip ir kodėl verta kaupti papildomai.
Pensijos belaukiant
Pensija / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Dabartinių pensininkų dalia atrodo gana šviesi palyginti su būsimųjų pensininkų, jei iš esmės nebus reformuojama pensijų sistema. Dabar senatvės atostogų išėję šalies gyventojai gauna apie 40 proc. jų buvusio atlyginimo. Tačiau, mažėjant dirbančiųjų skaičiui, ši suma dar trauksis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ingrida `imonytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ingrida Šimonytė

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė šių metų pradžioje 15min.lt sakė, kad žmogus turi pats rūpintis savo pensija.

„Jeigu nieko nebus daroma, tai mano pensija sudarys 26–28 proc. Klausimas, iš kur tada gauti daugiau pinigų. „Sodra“ neužtikrins didelės pakeitimo normos, teks kaupti kažkur šalia. Kad ir kaip keiksnojame privačius pensijų fondus, tai yra vienintelis atsakymas, kuris galės padėti žmonėms“, – tada kalbėjo finansų ministrė.

Ką pasirinkti

Be pagrindinės, „Sodros“ mokamos, pensijos žmogus gali kaupti privačiuose pensijų fonduose – antros ir trečios pakopos.

Dauguma žmonių kaupia antros pakopos pensijų fonduose. Aurimas Maždžierius, „Swedbank investicijų valdymas“ direktorius, aiškina, kodėl.

„Pagrindinis skirtumas – iš kur ateina įmokos. Iki šiol įmokos į antros pakopos pensijų fondus ėjo iš „Sodros“. O trečios pakopos pensijų fondai – jau asmeninės pačių gyventojų ar įmonių už gyventojus dedamos lėšos“, – sakė A.Maždžierius.

Antros pakopos pensijų fonduose papildomai kaupia apie 80 proc. tą galinčių daryti žmonių – per milijoną gyventojų. Trečios pakopos pensijų fondais ir investiciniu gyvybės draudimu susidomėję nedaugelis. Trečią pakopą dažniausiai renkasi gyventojai, o įmonių, mokančių įmokas už savo darbuotojus, yra mažai.

Investavimo požiūriu antros ir trečios pakopos fondai yra panašūs. Skiriasi investavimo rizika – jaunesniam siūlomi rizikingesni fondai, tam, kuriam pensija jau ne už kalnų – konservatyvesni.
„Jei iki pensinio amžiaus dar toli – 25–30 metų – investuoti pensijos kaupimą verta patikėti rizikingiausiems pensijų fondams, galintiems uždirbti didžiausią grąžą. Metams bėgant turi būti keičiamas ir fondas – iš rizikingesnio į konservatyvesnį. Tai yra, kuo mažiau laiko iki senatvės – tuo konservatyviau turi būti investuojamas kaupėjo turtas. Pensijos kaupėjui patariama atkreipti dėmesį ir pasitikrinti, ar jis pensiją kaupia tinkamo rizikingumo fonde“, – sakė A.Maždžierius.

Antrą pakopą pasirinkęs gyventojas sutartį nutraukti gali per mėnesį, vėliau tokios galimybės netenka, tuo metu iš kaupimo trečioje pakopoje žmogus gali bet kada pasitraukti.

„Swedbank“ atstovo teigimu, taip yra daroma dėl visos antros pakopos pensijų sistemos tvarumo, kad gyventojai nesiblaškytų ir nepultų nutraukti sutarčių krentant rinkoms.

Renkantis, kaip kaupti, derėtų atkreipti dėmesį, ar įmonė įsipareigoja išmokėti bent jau visas jūsų įmokėtas įmokas. A.Maždžieriaus teigimu, visą įmokėtą sumą įsipareigoja išmokėti tik kai kurios trečią pensijų pakopą siūlančios įmonės, tuo metu kitos neprisiima atsakomybės dėl galimų nuostolių investuojant.

„Kai kurie trečios pakopos pensijų sprendimai siūlo garantiją, antros pakopos pensijų fondai nesiūlo garantuotų produktų“, – sakė A.Maždžierius.

Nuo pensijų kaupimo bendrovės bankroto fondas, kuriame kaupiami būsimųjų pensininkų pinigai, yra apsaugotas – jei pensijų kaupimo bendrovei kažkas nutiktų, tai fondo turto valdymas būtų perduotas kitai veikiančiai bendrovei, jis nepriklauso įmonės turtui, į jį nėra kreipiami jokie išieškojimai.

Kiek uždirbsite

Pagal Lietuvos banko duomenis, per pastaruosius 12 mėnesių teigiamą grąžą fiksavo 21, neigiamą – 8 antros pakopos pensijų fondai (vienas fondas veikia trumpiau nei 12 mėn.), trečios pakopos – atitinkamai 2 ir 7.

Per 12 mėnesių pelningai dirbusių antros pakopos pensijų fondų grąža svyravo nuo 0,09 iki 4,82 proc. Neigiamą pokytį fiksavusių fondų vieneto vertės sumažėjo nuo 0,02 iki 4,65 proc.

Dviejų teigiamą grąžą gavusių trečios pakopos fondų vienetų vertė per 12 paskutinių mėnesių padidėjo atitinkamai 1,21 ir 4,44 proc. Neigiamus pokyčius fiksavusių fondų vienetų vertės per tą patį laikotarpį sumažėjo nuo 0,19 iki 14,32  proc.

Išsamią pensijų fondų statistiką galite rasti Lietuvos banko puslapyje.

Skaičiuodami išlaidas nepamirškite, kad už fondo valdymą taip pat jūsų bus paprašyta susimokėti – metinis valdymo mokestis svyruoja apie procentą vidutinės pensijų sąskaitoje sukaupto turto vertės.

Įmokos augs

Jei Seimas pritars Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomai pensijų reformai, įmokos į privačius pensijų fondus augs. Net ir dalyvaujantieji antros pakopos pensijų kaupime turės įnešti ir savo lėšų. O skatindama kaupimą dalį lėšų valstybė skirs iš biudžeto.

Siūloma, kad 2014 ir 2015 metais įmokas į antros pakopos pensijų fondus mokės jau ne tik „Sodra“ – gyventojas kasmet turės atseikėti procentą nuo savo draudžiamųjų pajamų. 2016 metais ši dalis sieks jau 2 proc.

Socmin.lt lentelė/Pensija
Socmin.lt lentelė/Pensija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius