-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /11:59

Netikėta COVID-19 smūgio ekonomikai pasekmė – kitąmet pensijos gali nebeaugti, politikai jau ieško išeičių

Koronaviruso pandemijos smūgis ekonomikai verčia politikus sukti galvas, kaip kitąmet padidinti pensijas. Pagal dabar galiojantį įstatymą, pensijų indeksavimas nėra vykdomas, jeigu šalies ekonomika smunka. Tai prasta žinia ne tik senjorams, bet ir politikams prieš rinkimus. Todėl ieškoma būdų, kaip dabartines pensijų didinimo taisykles apeiti.
Senjoras
Senjoras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šie svarstymai paaiškėjo po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su Seimo valdybos nariais antradienį.

Tai tikrai sujaudino visus.

Anot susitikime buvusios konservatorės Irenos Degutienės, nuogąstavimu dėl pensijų didinimo pasidalino pats G.Nausėda.

„Šitą frazę pasakė pats prezidentas, kad pagal šiandien galiojantį įstatymą numatyta, kad jeigu bendrasis vidaus produktas neauga, tai indeksavimo neturi būti“, – 15min sakė politikė.

Šiais metais siaučiant koronaviruso pandemijai prognozuojamas BVP smukimas.

„Tai tikrai sujaudino visus, manyčiau“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prezidentas G.Nausėdos susitikimas su LR Seimo valdyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prezidentas G.Nausėdos susitikimas su LR Seimo valdyba

Anot I.Degutienės, iš Vyriausybės šios informacijos iki šiol nebuvo girdėti.

Šiuo metu vidutinė pensija siekia apie 380 eurų.

Bandys keisti įstatymą?

Seimo valdantieji sutaria, kad jeigu ekonomika iš tikrųjų smuks, teks pakeisti Socialinio draudimo pensijų įstatymą, jog pensijas būtų galima indeksuoti.

„Labai sunku pasakyti, ar išvis ką nors reikės keisti, nes klausimas, ar mūsų ekonomika iš tikrųjų šiemet smuks“, – 15min sakė valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 7 procentais. Tiesa, prognozė daryta dar birželį, ji bus atnaujinta rugsėjo viduryje.

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, jog jeigu BVP vis dėlto mažės, įstatymas rudenį bus pakeistas, kad pensijos ir toliau augtų.

„Įstatymas yra toks, koks yra. Mano įsitikinimu, gali reikti tą įstatymą šiek tiek taisyti, kad indeksavimas įvyktų, net jeigu mums pritrūks kelių dešimčių procentų ekonomikos augimo“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Visa tai nekeičia fakto, kad pinigų indeksavimui mes surasime“, – pridūrė jis.

R.Karbauskis teigė, kad su premjeru Sauliumi Skverneliu šios situacijos dar neaptarė, bet tvirtino esąs įsitikinęs, jog ministras pirmininkas pasakytų tą patį – pensijos kitąmet augs.

15min šia tema trečiadienio rytą raštu paklausė premjero komentaro. Gavę atsakymą, iš karto jį publikuosime.

„Socialdarbiečiai“ – už įstatymo keitimą

Valdančiųjų „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas pareiškė, kad su Socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu jau sutarta dėl įstatymo keitimo.

„Pagal indeksavimo įstatymą yra paminėta, kad jos indeksuojamos tik tuomet, kai auga BVP. Jeigu jis būtų minusinis, teoriškai negalėtume indeksuoti, bet jau esame suderinę su ministru, kad pataisysime įstatymą“, – 15min tvirtino G.Kirkilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad su L.Kukuraičiu tolesnio pensijų indeksavimo galimybė aptarta dar antradienį per komandiruotę į Telšius.

Tuo metu konservatorė Monika Navickienė ragino komitetą kreiptis į Vyriausybę paaiškinimų, ar kitų metų biudžeto projekte yra numatyta lėšų pensijų indeksavimui, kol kas nesiveliant į diskusijas dėl įstatymo keitimo.

„Aš suprantu, kad su ministru vienoj ar kitoj mašinoj padiskutuojama, bet turi būti komiteto kreipimasis“, – kalbėjo Seimo narė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro atstovė Eglė Samoškaitė 15min teigė, kad sprendimas dėl tolesnio pensijų indeksavimo galutinai dar nėra priimtas, nes kitų metų valstybės ir „Sodros“ biudžeto projektas dar nėra suderintas.

Finansų ministro Viliaus Šapokos patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė 15min sakė, kad dėl tolesnio pensijų indeksavimo kitąmet dar vyksta diskusijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilius Šapoka

„Kitą savaitę skelbsime atnaujintas makroekonomikos prognozes, tuomet galėsime ieškoti konkrečiu sprendimų. Galutinis sprendimas bus pasiūlytas kartu su biudžeto projektu.

Pastarojo esmė nesikeičia – pirmiausiai turime apsaugoti pažeidžiamiausius ir valstybės pinigus investuoti į ateitį, inovacijas, keisti ekonomikos struktūrą, kurti pridėtinę vertę“, – teigė V.Šapokos atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius