-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 27 /13:38

NIB skolina 100 mln. eurų „Achemos grupės“ Pagėgių vėjo parkui

Šiaurės investicijų bankas (NIB) skolina 100 mln. eurų „Achemos grupės“ Pagėgiuose vystomam 264 megavatų (MW) galios vėjo elektrinių parkui.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
„Achemos“ darbuotojų streikas

„Achemos grupės“ įmonė „LT Energija“ ir NIB pasirašė 21 metų trukmės paskolos sutartį, trečiadienį pranešė bankas.

„Ši paskola atitinka abu mūsų įsipareigojimus šalims narėms. (...) Tai ne tik padeda Lietuvai plėsti atsinaujinančiųjų išteklių energijos pajėgumus ir mažinti priklausomybę nuo gamtinių dujų importo, bet ir skatina žaliųjų technologijų plėtrą, taip darant teigiamą poveikį visam regionui“, – pranešime teigė NIB prezidentas ir generalinis direktorius Andre Kuusvekas.

„Pagėgių vėjo parkas – svarbus mūsų stiprių tradicijų ir įsipareigojimų investuoti į atsinaujinančią energetiką tęsinys. Tikime, kad šis projektas leis žengti į tvirtą žingsnį į priekį siekiant tiek mūsų grupės atsinaujinančios energetikos, tiek Lietuvos tvarumo tikslų“, – pranešime sakė koncerno „Achemos grupė” valdybos pirmininkė Lidija Lubienė.

43,5 mln. eurų iš šios paskolos, kuri padengs dalį 40-ies vėjo jėgainių parkui skirtų „Achemos grupės“ investicijų, yra garantuojama pagal „InvestEU“ programos ir NIB sutartį, skirtą užtikrinti perėjimą prie švarios energijos.

Visą parke pagamintą elektrą grupės valdoma Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“ planuoja panaudoti žaliojo vandenilio, reikalingo amoniako produkcijai, gamyboje.

„Achema“ pernai balandį pranešė planuojanti už 344 mln. eurų iki 2027 metų rudens pastatyti šio vandenilio gamybai skirtą 213 MW įrenginį. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pernai spalį paskelbė pasiūliusi tam 122,65 mln. eurų Europos Sąjungos paramą

„Achemos grupės“ Pagėgiuose vystomame vėjo elektrinių parke per metus planuojama pagaminti 602 gigavatvalandes (GWh), arba 15 proc. visos šalyje pagaminamos elektros.

Planuojama, kad parkas pradės veikti 2026-ųjų trečiąjį ketvirtį, į jį numatoma investuoti 460 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius