Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio laureatas Josephas Stiglitzas: prezidentas Donaldas Trumpas būtų košmaras

Respublikonų kandidato Donaldo Trumpo tapimas prezidentu būtų košmaras – santykiai su kitomis valstybėmis būtų itin įtempti, o šalies ekononomikai iškiltų pavojus, CNBC sakė Nobelio ekonomikos premijos laureatas Josephas Stiglitzas.
Josephas Stiglitzas
Josephas Stiglitzas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo teigimu, D.Trumpas apie ekonomiką nežino nieko, nebent tik tai, kaip sėkmingai bankrutuoti.

„Mes galime tik tikėtis, kad jis nenuvarys valstybės į bankrotą“, – CNBC sakė J.Stiglitzas.

Milijardierius verslininkas D.Trumpas dėl įmonių bankroto prašymus pildė mažiausiai keturis kartus, „NBC News“ pateikia ir didesnį skaičių – 6. Lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose jis susirungs su demokratų kandidate Hillary Clinton.

Neseniai D.Trumpas sakė, kad, būdamas JAV prezidentu, jis pradės derybas dėl JAV nacionalinės skolos. Tiesa, po to atsitraukė.

„Sunkiai įsivaizduojama, kad taip pasakytų koks nors lyderis. Kapitalo rinkos taip neveikia“, – kalbėjo ekonomistas.

J.Stiglitzo teigimu, D.Trumpo lyderystė keltų didelę grėsmę JAV užsienio santykiams. Ekonomistas pabrėžė respublikono pažadą pastatyti sieną prie Meksikos, kad sulaikytų nelegalių imigrantų antplūdį.

„Vien kalbėjimas apie sienos tarp Meksikos ir JAV pastatytą jau sukūrė sieną tarp Jungtinių Valstijų ir Lotynų Amerikos. Tai jau padarė daugiau žalos nei bet kas galėjo įsivaizduoti“, – sakė J.Stiglitzas.

D.Trumpas trečiadienį susitiko su Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto. Po susitikimo jis priminė savo ketinimą statyti sieną, tačiau tikino, kad nesusitarė, kas sumokėtų už tą sieną.

Vėliau jis pasakė, kad Meksika sumokės visą kainą už sieną, bet „to dar nežino“. Tuo metu Meksikos prezidentas tikino aiškiai pasakęs D.Trumpui, kad Meksika už sieną nemokės.

J.Stiglitzo teigimu, D.Trumpas kreipiasi į rinkėjus, kurie iš JAV ekonomikos augimo pastaruosius 25-erius metus nepasipelnė.

„D.Trumpas turi paramą ir dėl to, kad didelės visuomenės grupės yra paliktos užnugaryje. Žiūrint į skaičius, 90-ies proc. „dugne“ esančių žmonių pajamos nesikeičia ketvirtį amžiaus. Ir mes bandome nustatyti, kodėl. Veikiausiai iš dalies todėl, kad į problemą nekreipėme dėmesio“, – kalbėjo ekonomistas.
Tiesa, jis netiki, kad D.Trumpas turi daug šansų laimėti rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius