-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Noras būti šeimininku sau pačiam – stipriausias postūmis pradėti verslą, rodo tyrimas

Daugumą Lietuvos smulkių ir vidutinių verslininkų įsteigti įmonę paskatino noras būti šeimininku sau pačiam.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 3 Noras Tyrimas Verslas

Taip šiemet teigė 88,7 proc. verslininkų, 2009–ųjų balandžio–gegužės mėnesiais dalyvavusių Statistikos departamento smulkaus ir vidutinio verslo sąlygų tyrime. Pernai taip teigiančiųjų buvo 85,5 procento.

Perspektyva užsidirbti daugiau pinigų buvo postūmis pradėti verslą 83,1 proc. šiais metais apklaustų verslininkų, noras pragyventi iš pamėgto užsiėmimo – 76,8 proc. (pernai – atitinkamai 81,9 proc. ir 76,1 proc.).

Anot statistikų, šiemet, palyginti su praėjusiais metais, 8,4 procentinio punkto iki 64 proc. pagausėjo verslininkų, teigusių, jog prieš pradėdami verslą, nesimokė verslo administravimo. Verslui jie vadovavo daugiau pasikliaudami savo, šeimos ir draugų patirtimi, intuicija bei savišvieta.

Tarp sėkmingai verslu užsiimančių verslininkų moterys sudarė 28,7 proc., vyrai – 71,3 proc. Statistikų teigimu, pastebimai išsiplėtė moterų vadovavimo verslui sritys.

Pagrindinėmis moterų verslo sritimis, anot statistikų, išlieka žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos, kuriose moterys verslininkės sudaro didžiąją dalį sėkmingai dirbančių verslininkų – atitinkamai 60,9 ir 58,3 procento.

Tačiau paskutiniaisiais metais pastebimas moterų verslininkių dalies padidėjimas tokiuose anksčiau laikytuose išimtinai vyriškuose versluose, kaip statyba ir transportas. Šiose įmonėse moterų per metus pagausėjo atitinkamai 2,8 ir 11,8 proc. punkto iki 15,1 ir 24,7 procento.

Remiantis šių metų tyrimu, didžioji dauguma verslininkų, steigdami įmonę, buvo nuo 31 iki 49 metų amžiaus – 58,6 proc. (pernai – 61 proc.), iki 30 metų – 35,5 proc. (32,6 proc.).

Statistikos departamentas balandžio–gegužės mėnesiais ištyrė 2004–aisiais susikūrusias ir tyrimo metu (penkerius metus) veikusias įmones. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius