-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nori aiškumo dėl VST privatizavimo

Prieš susitariant, kaip panaikinti nacionalinę energetikos bendrovę LEO LT, ketinama išsiaiškinti, ar įmonės VST privatizavimas vyko skaidriai ir kodėl VST turto vertė padidėjo keletą kartų.

Tai vakar, LEO LT akcininkų susirinkimo išvakarėse, pareiškė premjeras Andrius Kubilius, duodamas interviu Žinių radijui. Vyriausybė sieks rasti atsakymus į klausimus dėl VST privatizavimo skaidrumo.

Narstys turto vertės padidėjimą

„Apie tai ir kalbame, ir šiuo atžvilgiu tikrai privalome turėti aiškius atsakymus. Lygiai taip pat reikia turėti aiškius atsakymus, kaip ta pati VST turto vertė padidėjo keletą kartų, kai įmonė buvo privatizuota. Manau, šituos atsakymus turime žinoti, – kalbėjo premjeras. – Kyla klausimų ir abejonių, kokios vertės turtas buvo įdėtas ir kaip to turto vertė buvo sukurta per keletą pastarųjų metų? Ar čia nebuvo kokių nors nelabai aiškių dalykų, kuriuos reikėtų aiškintis?"

A.Kubilius taip pat pridūrė, kad Vyriausybė šiuos atsakymus norės žinoti iki LEO LT likvidavimo.

A.Kubilius taip pat pridūrė, kad Vyriausybė šiuos atsakymus norės žinoti iki LEO LT likvidavimo. Pasak jo, Vyriausybė sieks, jog niekam nekiltų abejonių dėl skyrybų „skaidrumo ir sąžiningumo". „Todėl, kai savarankiška įmonė VST kreipiasi į teismą, keldama abejonių dėl to, ar privatus akcininkas elgiasi teisėtai ir sąžiningai įgydamas tą turtą, kurį paskui įdeda į LEO LT, čia irgi manau, kad atsakymai turi būti žinomi prieš galutinai apsisprendžiant, kokiu būdu skyrybos turi būti įgyvendintos", – teigė premjeras.

Kainuos milijardus litų

Ekspertų nuomone, Lietuvai teks ne tik sumokėti „VP grupės" valdomai bendrovei „NDX energija" 2,7 mlrd. litų už įnašą į LEO LT kūrimą, bet ir išmokėti kompensaciją. Lietuvos politikams nusprendus panaikinti pernai įkurtą LEO LT,  valstybė turės grąžinti steigėjams investicijas ir sumokėti netesybas, numatytas su „NDX energija" pasirašytame susitarime. Taip mano leidinio „The Baltic Business News" cituojamas Didžiosios Britanijos teisininkas Michaelas Polonsky. Anot vieno žymiausių pasaulio teisininkų, turinčio itin daug patirties komercinio bylinėjimosi, įskaitant ieškinius dėl sutarties pažeidimo, srityje, LEO LT steigimo sutartyje aiškiai nurodyti visi ginčų sprendimo būdai, o privataus akcininko ir valstybės bendradarbiavimas negali būti traktuojamas kitaip nei sutartyje. M.Polonsky teigimu, valstybei nusprendus atsisakyti sutartinių įsipareigojimų ir taip pažeidus sutartį, jai, kaip ir bet kuriai kitai sandorio šaliai, teks susitaikyti su pasekmėmis. „Jeigu ieškiniai, kurie, kaip spėjama, bus pareikšti Lietuvos valstybei, susiję su komerciniu sandoriu arba iš jo kilę, mūsų nuomone, jurisdikcijos imuniteto nebus", – tvirtina Londono teisininkų firmos „Berwin Leighton Paisner" partneris M.Polonsky.

2008 metų gegužę įsteigta LEO LT tapo nacionaline energetikos bendrove. Lietuvos Vyriausybė šią vasarą nusprendė pasitraukti iš sutarties ir panaikinti LEO LT. Jos likvidavimo klausimas įtrauktas į rugsėjo 4 dienos akcininkų susirinkimo darbotvarkę.

Lietuvos politikai tvirtina, kad LEO LT išformavimas valstybei gali atsieiti maždaug 3 mlrd. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius