Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori parduoti sodybą: ekspertas paskaičiavo, kiek reikės sumokėti GPM

Skaitytoja Neringa kreipėsi į 15min prašydamas išaiškinti mokestines vingrybes, parduodant paveldėtą turtą. Ji planuoja į kitas rankas perleisti paveldėtą sodybą, tačiau kadangi pati turi įsigijusi būstą su paskola, moteriai kilo klausimų, ar jai reikės mokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM) ir, jei taip, tuomet kokio dydžio.
Eurai (asociatyvi nuotr.)
Eurai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Ketina parduoti paveldėtą sodybą, o kaip butas su paskola?

Neringa 15min pasakojo planuojanti parduoti paveldėtą sodybą, kurios neišlaikė dešimtmetį, taip pat nėra ne mažiau nei dvejus metus deklaravusi ten gyvenamosios vietos. Šios sąlygos lemia tai, kad parduodant tokį paveldėtą turtą mokamas GPM.

„Tačiau 3-ioji sąlygą, kuri sako, jog pardavus paveldėtą turtą, jei gautos pajamos panaudojamos kito būsto įsigijimui man kelia klausimų. Galbūt mano atveju galėčiau pasinaudoti šia lengvata išvengiant mokėti GPM.Turiu bankui įsipareigojimų, nes esu įsigijusi būstą ir šiuo metu moku paskolą“, – laiške redakcijai rašė moteris.

Sodybą ji paveldėjo 2019 m., o namą su paskola įsigijo taip pat 2019 m. Šiuo metu paveldėtą turtą ji planuoja parduoti.

Tad Neringai kyla klausimas, ar ji galėtų tikėtis, kad parduodama paveldėtą sodybą, galėtų išvengti GPM, nes yra įsigijusi savo būstą su paskola?

Taip pat ji nesupranta, kaip apskaičiuojamas GPM, jei pagal paveldėjimo teisės testamento liudijimą, sodybos vertė nurodoma 7000 Eur, o už parduodamą sodyba gaunama 10 tūkst. Eur.

Scanpix nuotr./Skaičiuoklis
Scanpix nuotr./Skaičiuoklis

Lengvata negalės pasinaudoti

„TRINITI JUREX“ vyresnysis teisininkas Lukas Pultaražinskas 15min aiškino, kad Lietuvos vyriausias administracinis teismas yra ne kartą išaiškinęs, kad mokesčio lengvatos sąlygos negali būti aiškinamos plečiamai ir privalo būti taikomos tiksliai taip, kaip nurodyta įstatyme.

Todėl, anot jo, labai svarbu detaliai išanalizuoti, kokias sąlygas turi įgyvendinti Neringa, siekiant pasinaudoti minėta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata.

Būtinosios sąlygos pasinaudoti lengvata:

  • Parduodamas gyvenamasis būstas;
  • Parduodame būste trumpiau nei dvejus metus deklaruota gyventojo gyvenamojo vieta;
  • Būsto pardavimo pajamos per vienus metus yra panaudojamos kito gyvenamojo būsto įsigijimui;
  • Naujai įsigytame būste gyventojas įregistruoja gyvenamąją vietą.

„Šiuo atveju Neringai GPM lengvata negalioja, kadangi skaitytoja namą su paskola įsigijo dar nepardavusi sodybos, todėl negalima laikyti, kad sodybos pardavimo pajamos buvo panaudotos įsigyti namą su paskola“, – paaiškino L.Pultaražinskas.

Turės sumokėti 450 Eur

Neringa taip pat nesuprato kaip skaičiuojamas GPM. VMI komunikacijos specialistas Laimonas Rimkus 15min teigė, kad reikia daugiau asmeninių duomenų apie gyventojo turimą paskolą, būstą ir pan., kad galima būtų pateikti tikslius atsakymus.

„Patartume kreiptis prisijungus www.vmi.lt/manovmi. Konsultantai identifikuos, jei reikia užduos papildomų klausimų. Tik tokiu būdu gyventojas gaus išsamų, jo atvejį atitinkantį atsakymą“, – sakė L.Rimkus.

Į klausimą, kaip apskaičiuojamas GPM, jis atsakė, kad gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinamas skirtumas tarp kainos įsigijimo (paveldėjimo) metu ir pardavimo kainos. Šiuo atveju 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu būtų apmokestinami 3 tūkst. eurų.

Vis dėlto L.Pultaražinskas, įsigilinęs į konkretų atvejį, teigė, kad Neringa neturės sumokėti mokesčius nuo visos 10 tūkst. Eur sumos. GPM apmokestinamos pajamos apskaičiuojamos iš turto pardavimo pajamų atėmus turto įsigijimo kainą.

„TRINITI JUREX“ nuotr. /„TRINITI JUREX“ vyresnysis teisininkas Lukas Pultaražinskas
„TRINITI JUREX“ nuotr. /„TRINITI JUREX“ vyresnysis teisininkas Lukas Pultaražinskas

„Šiuo atveju pardavimo kainą mes žinome – 10 tūkst. Eur. Tačiau kokia sodybos įsigijimo kaina paveldėjimo atveju? Neringa minėjo, kad paveldėjimo dokumentuose yra nurodyta sodybos vertė – 7 000 Eur. Ši suma ir yra laikoma Neringos sodybos įsigijimo verte, nepaisant to, ar paveldimo turto mokestis buvo sumokėtas, ar ne“, – moters atvejį nagrinėjo teisininkas.

Pasak L.Pultaražinsko, iš turto pardavimo pajamų galima atimti kitus privalomi mokėjimus – išlaidas, kurios privalomai patiriamos parduodant turtą, pavyzdžiui, atlygis notarams ir mokestis už Registrų centro atliekamus registravimo veiksmus. Todėl parduodant nekilnojamąjį turtą, kuriam netaikomos jokios lengvatos, GPM apskaičiuojamos paprasta formule: pardavimo pajamos – įsigijimo kaina – privalomi mokėjimai) * 15% = GPM.

Konkrečiai Neringos atveju tai atrodytų taip: 10 000 Eur – 7 000 Eur * 15% = 450 Eur.

„Taigi dėl sodybos pardavimo skaitytoja turės sumokėti 450 Eur GPM, su sąlyga, kad tai bus jos vienintelis šiais metais parduodamas turtas. Šis mokestis taip pat galėtų sumažėti, jeigu Neringa patirtų su notarais ar Registrų centru susijusias išlaidas“, – atkreipė dėmesį teisininkas.

Tai ne pirmas kartas, kuomet pastaruoju metu 15min sulaukia klausimų, kaip išvengti GPM. Neseniai į 15min kreipėsi skaitytojas Jonas, klausdamas, ar įmanoma išvengti pajamų mokesčiu apmokestinamo skirtumo, parduodant paveldėtą turtą. Valstybinės įstaigos atkirto – šiuo atveju mokesčiai neišvengiami ir priminė kiekvieno žmogaus pilietinę pareigą juos mokėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius