Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Norvegija santūriai vertina Didžiosios Britanijos idėją sekti Oslo pėdomis

Norvegijos ministrė antradienį išreiškė dvejones dėl galimo Didžiosios Britanijos sugrįžimo į Europos laisvosios prekybos asociaciją (ELPA), sumažindama šansus Londonui po vadinamojo „Brexit“ – pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) – pasekti ES nepriklausančios Norvegijos pėdomis.
Demonstracija Londone
Demonstracija už ES Londone / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Neaišku, ar tai būtų gera idėja įleisti didelę šalį į šią organizaciją“, – dienraščiui „Aftenposten“ pareiškė Norvegijos Europos reikalų ministrė Elisabeth Vik Aspaker.

„Dėl to pasikeistų pusiausvyra, o tai nebūtinai atitiktų Norvegijos interesus“, – pridūrė ji.

Norvegija nepriklauso Europos Sąjungai, tačiau turi priėjimą prie pelningos Europos vidaus rinkos, nes priklauso Europos ekonominei erdvei (EEE), kuri vienija visas ES valstybes nares ir tris iš keturių ELPA narių (Norvegiją, Islandiją ir Lichtenšteiną, bet ne Šveicariją).

Nors ši tvarka Norvegijoje buvo ne kartą kritikuota, nes ji reiškia, kad Oslas turi taikyti Europos taisykles, neturėdamas galimybės dalyvauti dėl jų balsuojant, „Brexit“ kampanijos dalyviai šį modelį minėjo kaip pavyzdį, kuriuo Didžioji Britanija turėtų pasekti, jeigu nuspręstų pasitraukti iš ES.

Didžioji Britanija buvo viena iš 1960 metais įkurtos ELPA steigėjų. Ši laisvosios prekybos organizacija buvo Europos ekonominės bendrijos (EEB) – Europos Sąjungos pirmtako – priedas. 1973 metais Didžioji Britanija prisijungė prie EEB.

Priešindamasi Didžiosios Britanijos sugrįžimui į ELPA, kurioje sprendimai priimami bendru sutarimu, Norvegija iš esmės sugriautų Londono šansus patekti į Europos rinką per EEE, nes šiai erdvei gali priklausyti tik ES ir ELPA narės.

Prieš vasaros atostogas Norvegijos vyriausybė sudarė kelių ministerijų atstovus vienijančią darbo grupę, kuriai pavedė įvertinti Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES pasekmes. Kada darbo grupė pateiks savo išvadas, dar nežinoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje