Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Notarai: paslaugos gali brangti iki 500 procentų

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius tvirtina, kad notarų įkainiai už nekilnojamojo turto sandorių užregistravimą gali sumažėti perpus. Tačiau notarų atstovai tvirtina, kad paslaugų kainodarą mechaniškai susiejus su darbo sąnaudomis, kaip siūlo Teisingumo ministerija, paprastieji notarų veiksmai pabrangtų iki 500 procentų.
Piniginė
Piniginė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Aš manau, kad galima kalbėti apie tai, jog nekilnojamojo turto sandoriai gali pigti iki 50 proc.“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė R.Šimašius. Anot jo, šis skaičius dar nėra galutinis, tačiau nekilnojamojo turto sandorių registravimo kainos bet kuriuo atveju turėtų gerokai sumažėti.

Anot ministro, sandorių registravimo tarifai turėtų sumažėti notarų veiklai pradėjus taikyti sąnaudomis pagrįstos kainodaros modelį. Ši priemonė, R.Šimašiaus teigimu, įrašyta Andriaus Kubiliaus Vyriausybės programoje ir atitinkami sprendimai turėtų būti priimti šiemet.

Pasak R.Šimašiaus, kisti, tačiau ne tik į mažąją pusę galėtų ir kitų notarų teikiamų paslaugų įkainiai. Be to, esą galėtų keistis ir notarų atliekamos funkcijos – jie dalies dabartinių funkcijų galėtų atsisakyti, o dalį naujų perimti iš kitų institucijų, pavyzdžiui, teismų.

M.Stračkaičio teigimu, notarinių veiksmų įkainiai turėtų būti nustatomi atsižvelgiant ne tik į ekonominius argumentus.

Notarų rūmai: paslaugos brangs

„Remdamiesi auditorių skaičiavimais, šiandien galime daryti prielaidą, kad mechaniškai susiejus notarų paslaugų kainodarą su notarų darbo sąnaudomis, paprastieji notarų veiksmai pabrangtų iki 500 procentų“, – sakė M.Stračkaitis.

Lietuvos notarų rūmai, kaip ir Teisingumo ministerija, padedami auditorių bendrovės „Ernst&Young Baltic“, atliko notarų paslaugų kainodaros tyrimą pagal 2005–2007 metų duomenis. Be to, rūmai jau gavo duomenis ir apie 2008 m. bei 2009 m. pirmųjų dviejų mėnesių notarų pajamas. Per 2008-uosius notarų pajamos, palyginti su 2007-aisiais, sumažėjo 21,6 proc., prognozuojama, kad 2009-siais mažės nuo 40 iki 70 procentų.

Lietuvos notarų rūmų prezidento teigimu, notarinių veiksmų įkainiai turėtų būti nustatomi atsižvelgiant ne tik į ekonominius argumentus, bet ir notaro atsakomybę atliekant notarinius veiksmus, bei notarinių veiksmų socialinę reikšmę. Sprendimas atpiginti dalį notarinių veiksmų, M.Stračkaičio teigimu, nepalengvins klientų padėties, nes daugiau kaip devyniasdešimt procentų notarų veiklos sudaro paprastieji ir nebrangūs notariniai veiksmai. Juos branginti rekomenduoja auditoriai.

M.Stračkaičio teigimu, politiniai sprendimai dėl teisinių profesijų, taip pat – notaro, veiklos reguliavimo turėtų būti paremti kruopščia, gerai subalansuota ir išsamia teorijos ir praktikos analize. Auditorių tyrimą turi papildyti kiti moksliniai ir praktiniai ES šalių notariato patirties tyrimai.

Pagal LR notariato įstatymą notarų paslaugų įkainius savo įsakymu nustato teisingumo ministras, suderinęs juos su finansų ministru.

Lietuvos notarų rūmų prezidentas palankiai įvertino Teisingumo ministerijos tyrimą apie notarų darbo problemas ir paslaugų kainodarą. Notarai pritaria siūlymams perduoti jiems papildomas funkcijas, kurios šiuo metu priskirtos kitoms teisinėms institucijoms, pvz., kai kuriuos civilinės metrikacijos įstaigų atliekamus veiksmus – santuokų ar gimimo registravimą, taip pat vykdyti dalį šiuo metu teismų atliekamų funkcijų – santuokos nutraukimą bendru sutuoktinių sutikimu, pareiškimų dėl paveldėjimo procedūrų taikymo nagrinėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius