Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Notariato ir Antstolių įstatymų pataisos gali riboti konkurenciją, teigia taryba

Konkurencijos taryba pareiškė, kad Notariato ir Antstolių įstatymų pataisos gali riboti konkurenciją. Ji pasiūlė Vyriausybei bei Teisingumo ministerijai atsisakyti tokių nuostatų ir atlikti projektų poveikio konkurencijai vertinimą.
Notaras
Notaras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokių pataisų poreikis, pasak tarybos, grindžiamas Lietuvos notarų rūmų teiginiais apie nepriimtiną notarų „polinkį“ su klientais tartis dėl įkainių mažinimo, tačiau nėra duomenų apie tariamos problemos mastą bei žalą, pavyzdžiui, ar mažesni įkainiai gali būti siejami su netinkamai suteiktomis paslaugomis.

Konkurencijos tarybos nuomone, notarų galimybė mažinti įkainius savaime nėra problema, todėl nėra aišku, kokių tikslų siekiama įstatymo pakeitimais, ar jie yra būtini ir proporcingi.

Notariato įstatymo bei Antstolių įstatymo pataisomis taip pat būtų suteikiama daugiau galių Notarų ir Antstolių rūmams – jie galėtų priimti sprendimus, kurie paveiktų naujų notarų ar antstolių atėjimą į rinką ir galimybes joje veikti.

Teisingumo ministerija nurodė, kad vertins pastabas.

Konkurencijos taryba dar 2018 metais nustatė, jog Lietuvos notarų rūmai neteisėtai ribojo notarų konkurenciją nustatant įkainius. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas išaiškino, jog rūmų sprendimai, kuriais mažinama notarų galimybė konkuruoti įkainių dydžiais, pažeidžia konkurenciją ir prieštarauja ES teisei.

Galutinį sprendimą dėl Konkurencijos tarybos nutarimo teisėtumo turėtų priimti ginčą nagrinėjantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius