Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Novičiok“ nesuveikė: kada smuks Rusijos rinka

Nepaisant „Kremliaus ataskaitos“ ir Skripalių apnuodijimo skandalo, užsienio investuotojai ir toliau aktyviai perka Rusijos bendrovių akcijas. Pirmojo ketvirčio duomenimis, į Rusijos akcijų rinką įplaukė 2,4 mlrd. dolerių. Maskvos biržos indeksas nuo metų pradžios ūgtelėjo 6,3 proc., skelbia gazeta.ru.
Finansai
Finansai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Analitikai aiškina, kad investuotojus vilioja aktyvų pigumas, tačiau tolesnis Rusijos ir Vakarų santykių paūmėjimas gali lemti jų nusisukimą nuo Rusijos.

„EPFR Global“ duomenimis, nuo metų pradžios į besivystančias rinkas „atplaukė“ kapitalo už 42,6 mlrd. dolerių. Į Rusiją investuota apie 2 mlrd. dolerių, o į fondus, kurie dirba išskirtinai su Rusija, – 345 mln. dolerių.

Maskvos biržos indeksas nuo metų pradžios padidėjo 6,3 proc.

Rusijos banko duomenimis, didelė ir valstybės skolos popierių paklausa. Nerezidentams priklausančių obligacijų dalis išaugo iki rekordinių 33,9 proc. Jiems priklauso vertybinių popierių už 2,27 trln. rublių.

Neseniai Rusijos Finansų ministerija išleido naujas euroobligacijų emisijas „Rusija 2029“ (11 metų) ir „Rusija 2047“ (29 metai) – atitinkamai už 1,5 mlrd. dolerių ir 2,5 mlrd. dolerių. Bendra paraiškų Rusijos obligacijos pirkimui vertė viršijo 7 mlrd. dolerių.

Didelę dalį patenkintų paraiškų pateikė investuotojai iš Didžiosios Britanijos (39 proc.), JAV (25 proc.), Rusijos (22 proc.), kontinentinės Europos ir Azijos (14 proc.).

Investuotojai nepraranda susidomėjimo Rusija, nepaisant įtemptų jos santykių su Vakarais. JAV administracija paviešino „Kremliaus ataskaitą“, Didžioji Britanija ir kitos valstybės išsiuntė Rusijos diplomatus, reaguodamos į Skripalių apnuodijimą, santykius aštrina Rusijos veiksmai Sirijoje ir Ukrainoje.

Analitikai mano, jog Rusijos aktyvai nereaguoja į tarptautinę politiką dėl to, kad įtampa nenulėmė naujų ekonominių sankcijų paskelbimo. Diplomatų išsiuntimas yra išskirtinai politinis žingsnis. Ekonominiai ryšiai klostosi kiek kitaip. Pavyzdžiui, Vokietija davė leidimą „Nord Stream 2“ tiesimui per savo teritoriją.

Žvelgiant iš ekonominio požiūrio kampo, Rusijos rinka atrodo patraukliai: naftos kainos aukštos (70 dolerių), maža infliacija ir aukštos bazinės palūkanų normos skatina susidomėjimą rusišku turtu.

Vis tik esama faktorių, kurie gali sumažinti susidomėjimą Rusijos aktyvais. Tą gali lemti naftos kainų sumažėjimas arba naujų ekonominių sankcijų paskelbimas, pavyzdžiui, atjungimas nuo SWIFT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius