-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT mokestis: didžiausia suma šiemet sumokėta už būstą Palangoje – atseikėjo 31,6 tūkst. eurų

Pasibaigus nekilnojamojo turto (NT) mokesčio terminui, laiku NT mokesčio deklaracijas pateikė 19 tūkst. gyventojų, tačiau 12 tūkst. to dar nepadarė. Didžioji dalis šį mokestį mokėjusių gyventojų turėjo sumokėti iki 500 eurų. 15min pasidomėjo įdomiąja statistika, susijusia su šiuo mokesčiu.
Palanga žiemą
Palanga žiemą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dėkojame deklaravusiems, o gyventojus, kurie pamiršo deklaruoti laiku, kviečiame nebedelsti ir deklaracijas pateikti bei mokestį sumokėti kaip įmanoma greičiau“, – ragina VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

1. Daugiausia deklaravo vilniečiai

VMI duomenimis, šiais metais iš viso NT mokestį deklaruoti ir sumokėti turėjo 32,5 tūkst. gyventojų – apie 14 mln. eurų. Laiku tą spėjo padaryti 19 tūkst. gyventojų, o iki šios dienos 20,5 tūkst. gyventojų deklaravo 9,13 mln. eurų.

Daugiausia gyventojų NT mokestį, skaičiuojant pagal apskritis, deklaravo Vilniaus apskrityje – 13960. Iš jų VMI „sukris“ 6,2 mln. eurų. Toliau rikiuojasi uostamiesčio ir Kauno gyventojai, atitinkamai šiuose miestuose NT mokestį deklaravo 3107 ir 2766 gyventojų, NT mokesčio sumos atitinkamai siekė beveik 1,38 mln. ir 1,2 mln. eurų.

VMI pateikia ir kitokį „pjūvį“ – daugiausiai deklaruoto NT mokesčio pagal savivaldybes viršūnėje – vėl Vilniaus miestas. Čia, skaičiuoja VMI, NT mokestį deklaravo 12 706, o NT mokesčio suma sudarė 5,8 mln. eurų. Toliau šiame penketuke pagal savivaldybes taip pat rikiuojasi Kaunas ir Klaipėda.

2. Daugiausia deklaravusieji sumokėjo iki 500 eurų

VMI 15min pateikė ir laiku deklaravusių gyventojų NT mokesčio sumų pasiskirstymo duomenis. Iš jų matyti, kad 46 proc. gyventojų NT mokesčio suma siekia iki 500 eurų, 34 proc. – iki 100 eurų, 12 proc. – iki 1000 eurų ir 8 proc. – daugiau kaip 1000 eurų.

3. Daugiausiai teko atseikėti už būstą Palangoje

VMI atskleidė ir TOP5 didžiausias deklaruotas NT mokesčio sumas. VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis patikslina, kad tai yra vieno NT savininko sumokėta suma. Iš pateiktų VMI duomenų matyti, kad daugiausia sumokėta už būstus, esančius Palangoje ir Kaune.

Penketukas atrodo taip:

  • Palangos m. sav. 31,6 tūkst. Eur;
  • Kauno m. sav. 31,1 tūkst. Eur;
  • Neringos sav. 27,2 tūkst. Eur;
  • Kauno m. sav. 27 tūkst. Eur;
  • Vilniaus m. sav. 26,9 tūkst. Eur;

4. Šįmet deklaruoti turėjo daugiau

VMI duomenimis, šiais metais iš viso NT mokestį deklaruoti ir sumokėti turėjo 32,5 tūkst. gyventojų – apie 14 mln. eurų. Daugiau, nei praėjusiais ar 2020-aisiais metais. Palyginimui, 2021 m. 31,8 tūkst. gyventojų deklaravo 11,2 mln. eurų NT mokesčio, 2020 m. 19,8 tūkst. gyventojų deklaravo 6 mln. eurų NT mokesčio.

Kas moka NT mokestį?

15min primena ir svarbiausią informaciją, kurią turi žinoti kiekvienas, turintis nekilnojamojo turto. Ji leis pasitikrinti, ar patenkate į sąrašą gyventojų, kurie privalo deklaruoti NT mokestį.

NT mokestį moka gyventojai už gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinius (patalpas), žuvininkystės statinius ir inžinerinių statinius, kai jų bendra mokestinė vertė viršija 150 tūkst. eurų sumą.

Kaip suskaičiuoti savo NT mokesčio sumą?

M.Endrijaitis paaiškina, kad NT mokestis skaičiuojamas, taikant atitinkamus tarifus, NT bendrai mokestinei vertei viršijus neapmokestinamąją ribą (150 tūkst. arba, jei taikoma lengvata, 200 tūkst. eurų).

„NT vertę sužinoti galima VĮ „Registrų centras“ internetinėje svetainėje suvedus NT adresą, pagal kurį surandamas NT unikalus numeris. Sudėjus visų turimų NT objektų mokestines vertes gausite bendrą mokestinę vertę (instrukcijas, kaip tai padaryti, rasite čia).

Jei ji viršija neapmokestinamąją ribą (150 tūkst. arba 200 tūkst. eurų) – atsiranda pareiga pateikti deklaraciją ir sumokėti mokestį“, – aiškina M.Endrijaitis.

NT mokesčio tarifai

O kokie gi yra NT mokesčio tarifai?

Suprasti akimirksniu

  • Kai 150 tūkst. eurų riba:
  • nuo 150 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas;
  • nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas;
  • virš 500 tūkst. eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.
  • Kai 200 tūkst. eurų riba:
  • nuo 200 tūkst. iki 390 tūkst. eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas;
  • nuo 390 tūkst. iki 650 tūkst. eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas;
  • virš 650 tūkst. eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Kaip pateikti NT mokesčio deklaraciją ir sumokėti mokestį?

NT mokesčio deklaracijas gyventojai teikia e. būdu per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS).

„Pasirinkę deklaracijos formą KIT715v.2, gyventojai joje įrašo NT bendrą mokestinę vertę ir pasirenka jiems taikomą neapmokestinamąją ribą. Užpildžius deklaraciją, NT mokestį automatiškai apskaičiuoja sistema (instrukciją, kaip užpildyti NT mokesčio deklaraciją, rasite čia)“, – aiškina M.Endrijaitis.

Jo teigimu, patogiausia mokestį apmokėti yra per Mano VMI, nes pateikus deklaraciją mokėtina suma yra matoma mokesčių kortelėje ir kelių mygtukų paspaudimu ją galima apmokėti. Taip pat galima apmokėti bankiniu pavedimu ar kitais būdais, kuriuos galima rasti VMI internetinėje svetainėje.

Deklaraciją pateikti ir mokestį sumokėti reikia iki einamųjų metų gruodžio 15 d.

Kam taikomos lengvatos?

Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį) su specialiu nuolatinės slaugos poreikiu, taikoma NT mokesčio lengvata – mokestis mokamas už dalį, kuri viršija 200 tūkst. eurų ribą.

Septyni atvejai, kai taikomos lengvatos:

  • Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, neapmokestinamoji riba 200 tūkst. eurų ribos.
  • Jei NT (ar jo dalį) naudoja socialinei globai ir socialinei priežiūrai ar švietimo darbui.
  • Jei meno kūrėjas savo turimą NT (ar jo dalį) naudoja individualiai kūrybinei veiklai, t. y. kaip dirbtuves / studiją.
  • Jei gyventojas savo NT (ar jo dalį) naudoja pajamoms iš žemės ūkio veiklos uždirbti, ar NT yra kapinių teritorijoje.
  • Jei gyventojas savo turtą (ar jo dalį) nuomoja įmonei ir yra sudaręs nuomos sutartį ilgesniam nei 1 mėn. laikotarpiui.
  • Sutuoktinių bendras turtas viršija nustatytą neapmokestinamąją ribą, tačiau Nekilnojamojo turto registre jie yra įregistravę bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę ir kiekvienam iš jų yra individualiai taikoma neapmokestinamoji riba (jei netaikoma lengvata, 150 tūkst. eurų). Kitaip tariant, jų bendra NT mokestinė vertė iki 300 tūkst. eurų nėra apmokestinama.
  • Jei NT statyba neužbaigta ir tokio NT gyventojas faktiškai nenaudoja.

„Gyventojams, turintiems nuosavo NT, būtina pasitikrinti, ar pateikti visi duomenys atitinkamuose savivaldybių ir kituose registruose, pagal kuriuos gali būti taikoma lengvata. Pasitaiko atvejų, kai VMI neturi visos informacijos, todėl gyventojams gali reikėti pateikti papildomus dokumentus, kurie pagrįstų lengvatą“, – perspėja M.Endrijaitis.

Kelią skinasi naujas NT mokestis

Finansų ministerija siūlo, kad ateityje NT mokestį mokėtų daugelis jo turinčių gyventojų.

Gyventojui mokestį reikėtų mokėti priklausomai nuo tam tikro objekto vertės ir ar jis būtų ten deklaravęs savo gyvenamąją vietą.

Tarkime, už būstą, kuriame deklaruota jo gyvenamoji vieta ir kurio vertė neviršija konkrečios savivaldybės nustatytos NT vidurinės vertės (medianos), gyventojui NT mokesčio mokėti nereikėtų.

Kiekvienoje savivaldybėje vidurinė NT vertė, kitaip tariant mediana, skiriasi. NT mokestis būtų skaičiuojamas tik nuo vieną medianą viršijančios būsto vertės.

Jeigu būsto vertė siektų nuo vienos iki dviejų medianų, mokestinis tarifas būtų 0,06 proc. Vertei viršijančiai dvi medianas būtų taikomas 0,1 proc. tarifas.

Pavyzdžiui, Vilniuje NT vertės mediana yra 60 tūkst. eurų. Jeigu žmogaus buto vertė yra 100 tūkst. eurų, jam teks mokėti 60 eurų mokestį per metus (100000 x 0,06 proc. = 60 eurų). Jeigu būsto vertė Vilniuje viršys 120 tūkst. eurų, jo savininkui teks mokėti 120 eurų (120000 x 0,1 proc.).

Finansų ministerija/NT mokestis
Finansų ministerija/NT mokestis

Trumpai tariant, naujo mokesčio dydis priklausytų nuo to, kur konkretus objektas yra, kiek vertinami toje pačioje savivaldybėje esantys objektai ir kiek įvertintas konkretus namas ar butas.

Siūloma, jog, priėmus įstatymų pakeitimus Seime, pirmosios nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos pagal pakeistą modelį gyventojus pasiektų 2026 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius