Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo kitų metų – trumpesni Turto banko ir savivaldybių aukcionai

Nuo 2023 m. sausio 1 d. dviem paromis trumpinamas Turto banko ir savivaldybių organizuojamų elektroninių aukcionų laikas. Pakeitimus inicijavo Turto bankas, atsižvelgdamas į atliktą analizę ir klientų pastabas. Šiems pakeitimams pritarė ir Savivaldybių asociacija, o Registrų centras operatyviai pritaikys e.varžytynių ir aukcionų portalą www.evarzytynes.lt. Tikimasi, kad sutrumpėję nekilnojamojo turto aukcionai suaktyvins varžymąsi dėl parduodamų objektų, rašoma Turto banko pranešime spaudai.
„Turto bankas“
„Turto bankas“ / TB

Šiuo metu Turto banko ir savivaldybių elektroniniai aukcionai vyksta apie 3,5 paros – įprastai prasideda pirmadienį 9 val. ryto, baigiasi ketvirtadienį 14 val. Turto banko atlikta analizė parodė, kad aktyvus varžymasis aukcionuose prasideda paskutinę jo galiojimo dieną, o iki tol aukciono dalyviai tiesiog lūkuriuoja ir stebi. Nuo naujųjų metų aukcionai preliminariai truktų tik 1,5 paros – prasidėtų vieną dieną, o baigtųsi kitos dienos popietę.

„Matydami tendencijas, nusprendėme pasiūlyti trumpinti, kalbant krepšinio terminais, pagrindinį varžybų laiką ir negaišinti aukcionų dalyvių. Tikimės, kad pakeitimai paskatins dalyvius aktyviau varžytis, taip pat atsiras galimybė organizuoti daugiau aukcionų”, – aiškina Turto banko Pardavimų departamento vadovė Guoda Gurauskaitė.

Pakeitimai inicijuoti pasitarus su savivaldybių asociacija, nes savivaldybės, kartu su Turto banko, yra daugiausiai turto elektroniniuose aukcionuose parduodančios institucijos. Vien Turto bankas aukcionuose kasmet parduoda turto už maždaug 50 mln. eurų.

Numatoma ir daugiau pakeitimų

Trumpinant varžymosi laiką numatomas pereinamasis laikotarpis, kai vienu metu vyks skirtingos trukmės elektroniniai aukcionai. Techniškai įgyvendinant sprendimą naujas elektroninio aukciono trukmės parametras imamas pagal elektroninio aukciono kūrimo datą, t. y. jeigu elektroninio aukciono pradžia numatyta 2023 m., tačiau jis yra sukurtas 2022 m., jo trukmė ir varžymosi terminas bus 3,5 paros kaip yra šiuo metu. Elektroninio aukciono, kuris bus sukurtas nuo 2023 m. sausio 1 d., trukmė ir varžymosi terminas jau bus 1,5 paros. 

„Elektroninių aukcionų ir varžytynių paslauga kasmet vis populiarėja – auga skelbiamų ir įvykusių aukcionų kiekis, juose dėl parduodamo turto aktyviai besivaržančių dalyvių skaičius, taip pat valdomą turtą šiuo patogiu būdu realizuoti pageidaujančių įstaigų ir įmonių ratas.

Šio inovatyvaus, patogaus ir skaidrumą užtikrinančio sprendimo tobulinimas ir atnaujinimas pagal rinkos dalyvių poreikius yra vienas iš už portalą atsakingo Registrų centro veiklos prioritetų“, - sako Registrų centro laikinai Asmenų informacinių sistemų departamento vadovo pareigas einantis Saulius Grudzinskas.

Kitais metais numatoma ir daugiau portalo evarzytynes.lt patobulinimų, kurie leis neišeinant iš portalo sumokėti aukciono registracijos mokestį, garantinį įnašą už norimą objektą.

E. varžytynių ir aukcionų paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninės paslaugos sukūrimo įvyko apie 25 tūkst. elektroninių varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už maždaug 810 mln. eurų, o vien per šiuos metus - realizuoto kilnojamojo ir nekilnojamojo turto vertė viršijo 35 mln. eurų.

E. varžytynių ir aukcionų portalas leidžia gyventojams ir verslo subjektams nuotoliniu būdu dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse ir valstybės, savivaldybių bei privataus sektoriaus turto pardavimo elektroniniuose aukcionuose. Besinaudojantys sukurtomis elektroninėmis paslaugomis gali aktyviai dalyvauti varžytynėse bei aukcionuose patirdami mažiausias sąnaudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius