-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo liepos litų banknotai į eurus nemokamai keičiami apskričių centruose

Nuo liepos 1 d. iki šių metų pabaigos 83 vietose visų šalies apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose komercinių bankų padaliniai toliau nemokamai keis grynuosius litus į eurus, bet tik banknotus. Lietuvos banko kasos Vilniuje ir Kaune ir toliau nemokamai į eurus keis grynųjų litų banknotus bei monetas, tai bus daroma neribotą laiką.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kaip ir buvo numatyta Euro įvedimo Lietuvoje įstatyme, nuo liepos 1 d. mažinamas keitimo vietų skaičius. Didžioji apyvartoje buvusių litų dalis jau iškeista, tačiau banknotų dar turintys žmonės iki šių metų pabaigos nemokamai juos galės pasikeisti komerciniuose bankuose daugelyje Lietuvos miestų.

Litų monetas, kaip ir litų banknotus, visada priims Lietuvos bankas Vilniuje ir Kaune. Tad tiems, kurie nespėjo pasikeisti pinigų, jaudintis ir skubėti nereikia – tam yra pakankamai laiko“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Mindaugas Vilkelis, Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius.

Vietų, kuriose galima pasikeisti litus į eurus, sąrašas skelbiamas čia.

2015 m. birželio 30 d. apyvartoje buvo Lietuvos banko išleistų 1,82 mlrd. Eur (91,1 proc. visų grynųjų pinigų pagal vertę) ir dar negrįžusių į Lietuvos banką 0,61 mlrd. Lt (8,9 proc. grynųjų).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai

Iki šiol nepakeista Lietuvos banko į apyvartą išleistų 12,1 mln. vienetų įvairių nominalų litų banknotų ir 864,9 mln. vienetų litų monetų ir centų. 71 proc. negrįžusių litų monetų ir centų monetų sudaro 1, 2 ir 5 ct monetos.

„Tikėtina, kad didžioji dar neiškeistų grynųjų litų dalis ir negrįš, nes per daugiau kaip dvidešimt lito cirkuliavimo metų dalis pinigų iškeliavo į užsienį, prapuolė gaisrų metu ir pan.“, – sakė M. Vilkelis.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. iki birželio 30 d. trijose Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune atliktos 37 556 litų keitimo į eurus operacijos, priimta daugiau negu 71 mln. Lt, išmokėta 20,6 mln. Eur. Didžiausia litų suma – 690 000 Lt – pakeista Vilniuje 2015 m. sausio 14 d. Antroji pagal dydį pakeista suma – 568 500 Lt – taip pat Lietuvos banko kasoje Vilniuje 2015 m. birželio 30 d.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai

Nuo euro įvedimo dienos, 2015 m. sausio 1d., iki kovo 1 d. imtinai grynieji litai į eurus mūsų šalyje nemokamai buvo keičiami Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune, 343 komercinių bankų padaliniuose, 330 Lietuvos pašto skyrių, 11 kredito unijų. Nuo kovo 2 d. iki birželio 30 d. litus į eurus keitė tik bankai, veikė daugiau kaip 330 keitimo vietų visoje šalyje.

2015 m. sausio 1 d. apyvartoje buvusių grynųjų pinigų suma sudarė 2,303 mlrd. Eur. 2014 m. sausio 1 d. apyvartoje buvusių grynųjų suma (perskaičiavus į eurus) sudarė 3,447 mlrd. Eur, arba 11,902 mlrd. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius