-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuo rytojaus – pokyčiai: kai kuriose Vilniaus vietose smarkiai brangsta parkavimas

Nuo liepos 1 d. įsigalioja Vilniaus miesto savivaldybės tarybos priimti pakeitimai, dėl kurių dalyje sostinės stovėjimo aikštelių palikti automobilį atsieis brangiau, nei iki šiol. Taip pat miesto centre daugės nerezervuotų vietų.
Mėlynoji parkavimo zona
Mėlynoji parkavimo zona / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniuje daugės mokamų zonų, į brangesnes keisis kai kurių zonų „spalvos“.

Nuo liepos 1 d. keičiasi ir Vilniaus stovėjimo vietų žemėlapis, sumažės anksčiau buvusių nemokamų zonų – kai kurios iš jų bus įvestos į sistemą, o dalis parkavimo zonų, jau turėjusių savo „spalvą“, keičiamos į brangesnes.

Naująjį Vilniaus zonų žemėlapį galite matyti čia:

Tiesa, bent jau mėnesio pradžioje kai kuriose vietose galios pereinamasis laikotarpis - atidžiai žiūrėkite, kokia spalva pažymėtos konkrečios zonos.

„Numatoma, kad dalyje gatvių pokyčiai bus įvykdyti iki liepos 5 dienos. Primenama, kad rinkliavą reikia sumokėti pagal galiojančius ženklus, todėl prieš apmokant vairuotojai turi pasitikrinti, ar yra nustatę tinkamą rinkliavos zoną. Pavyzdžiui, jeigu gatvėje vis dar yra žaliąją rinkliavos zoną žymintys ženklai – mokėti pagal naujus įkainius nereikia. Nauja rinkliavos zona įsigalios tik tuomet, kai nurodytose vietos pasikeis kelio ženklai ir kita rinkliavos zoną įrodanti informacija“, – rašoma UAB „Susisiekimo paslaugos“ išplatintame pranešime.

Teritorijose, kuriose nebuvo rinkliavos zonų, apmokestinimo darbai užtruks ilgiau dėl papildomo jų paruošimo, pavyzdžiui, parkomatų įrengimo ir pan. Kai gatvės bus paruoštos ir jose bus visi reikiami ženklai – prasidės vairuotojų informavimas. Pereinamuoju laikotarpiu vairuotojai, pasistatę automobilius naujai apmokestintose zonose, bus įspėjami informaciniais pranešimais.

Gyventojai ilgalaikius parkavimo leidimus galės įsigyti tik tuomet, kai zonos bus visapusiškai paruoštos – jose bus pastatyti rinkliavos zoną žymintis kelio ženklai ir kt. Iki tol gyventojams jaudintis ir iš anksto leidimų užsakyti nereikia. Gyventojų leidimą paprasčiausia užsisakyti per elektroninius valdžios vartus, prašymas yra išnagrinėjamas ne ilgiau nei per 5 darbo dienas.

Naujai į geltonąją rinkliavos zoną bus įtraukta Rasų kolonijos ir Šnipiškių teritorijos bei Tuskulėnų-Rinktinės-Šeimyniškių trikampis.

Į žaliąją rinkliavos zoną įtraukiamos atskiros gatvės: Antakalnio, Žirmūnų, Minties, S.Žukausko, J.Kubiliaus, Žygio, Lakūnų, Pelesos.

Taip pat bus koreguojamos kelios rinkliavos zonos:

– Iš žaliosios į geltonąją rinkliavos zoną keičiamos šios vietos: A.Vivulskio g. (teritorijoje, apribotoje Savanorių pr., Kedrų, T.Ševčenkos g.), Vingio parko teritorija, Šeimyniškių ir Sporto g.;

Tai reiškia, kad žaliosios zonos įkainis – 30 ct už valandą virsta geltonosios zonos įkainiu – 60 ct už valandą. Dvigubai brangs ir 1 mėnesio stovėjimo įkainis – nuo 33 iki 67 eurų.

– Iš žaliosios į raudonąją rinkliavos zoną: parkavimo vietos prie V.Kudirkos g., Malonioji g., Pušų g.;

Šioje teritorijoje automobilio statymas pabrangs penkis kartus. Jei iki šiol už valandą automobilio savininkas moka 30 ct, dabar šis valandinis įkainis sieks 1,5 euro.

– Iš geltonosios į raudonąją rinkliavos zoną: Krokuvos g. (tarp Kalvarijų g. ir Rinktinės g., prie Registrų centro);

Vairuotojams paslauga šioje zonoje pabrangs nuo 60 ct iki 1,5 euro už valandą.

– Iš geltonosios į mėlynąją rinkliavos zoną: Subačiaus, A.Strazdelio g., Šv. Dvasios.

Geltonosioms zonoms pakeitus spalvą į brangiausią, mėlyną, valandos stovėjimas, anksčiau kainavęs 60 ct, kainuos 2,5 euro.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės automobillių stovėjimo aikštelė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės automobillių stovėjimo aikštelė

Atitinkamai keičiasi ir rinkliavos dydis už automobilio stovėjimą rezervuotoje stovėjimo vietoje nuo 8 iki 18 val. Anksčiau mokėję 126 eurų mėnesinį mokestį, dabar už šią teisę turės pakloti 525 eurus.

Valandinius automobilių stovėjimo įkainius panaudojome palyginamaisiais tikslais. Minimalūs stovėjimo laikotarpiai priklauso nuo zonų – žaliojoje 20 min. kainuoja 10 ct, geltonojoje 10 min. – 10 ct, raudonojoje 12 min. – 30 ct, o mėlynojoje tos pačios 12 min. atsieis jau 50 ct.

Kaip pranešė savivaldybė, gyventojams, turintiems galiojančius gyventojų leidimus, jie galios iki galiojimo pabaigos, atskirai kreiptis dėl leidimo galiojimo nereikės.

Keisis Upės g. aikštelės įkainiai, tačiau ne iš karto

Tame pačiame savivaldybės posėdyje gegužės mėnesį sostinės Upės g. stovėjimo aikštelė, anksčiau priklausiusi I grupės automobilių stovėjimo aikštelei, buvo perkelta į naują, penktąją, grupę, su naujais įkainiais.

Vis dėlto pokyčiai šią aikštelę palies kiek vėliau. Kaip 15min informavo UAB „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos specialistė Morta Bičkauskaitė, Upės g. stovėjimo aikštelės apmokestinimo tvarka kol kas tvarka nesikeičia.

„Aikštelėje ir toliau bus renkama rinkliava, iki kol joje bus pastatyta įranga (pvz., pakeliamieji užtvarai). Įrangos statymas užtruks, todėl aikštele vairuotojai gali naudotis kaip įprasta. Pastačius įrangą bus taikomas komercinio parkavimo tarifas, kuris buvo patvirtintas Vilniaus miesto Taryboje“, – komentavo ji.

Įrengus reikiamą įrangą bazinis parkavimo įkainis bus 1 val. – 1 euras, tačiau šis įkainis pagal nustatytą metodiką dar bus dauginamas iš specialaus koeficiento, jeigu aikštelėje užimtumas 50 proc. ir mažesnis arba 80 proc. ir didesnis. Tokiu būdu didžiausias valandos įkainis galėtų siekti 3,5 eurai valandai.

Daugiau nerezervuotų stovėjimo vietų centre

Nuo liepos 1 d. keičiasi ir rezervuotų automobilių stovėjimo vietų tvarka, rasis daugiau bendrajam naudojimui skirtų vietų.

Dalis kelio ženklų „Rezervuota“ prie valstybinių institucijų bus pakeisti į trumpalaikiam stovėjimui skirtų vietų ženklus.

Bendrojo naudojimo vietomis 2 val. nemokamai galės naudotis gyventojai ar svečiai, atvykstantys į institucijas, kurių nemažai veikia būtent centrinėje miesto dalyje.

Įvedamas parkavimo vietų ribojimas prie užsienio ambasadų: nuo šiol vietos bus skiriamos pariteto principu, bet ne daugiau kaip penkios.

Nebelieka ir iki šiol taikytos išimties, kai savo lėšomis stovėjimo vietas už savo sklypo ribų gatvėse įrengę nekilnojamojo turto vystytojai ar kiti asmenys galėjo jas rezervuoti neatlygintinai – jos taps bendrojo naudojimo, o norint jas rezervuoti, tektų mokėti nustatytą rinkliavą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius