-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo sausio pinga receptiniai nekompensuojami vaistai

Nuo sausio pinga visi receptiniai nekompensuojami vaistai. Jie bus apmokestinti lengvatiniu 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu – iki šiol jis buvo 21 proc.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė BNS pranešė, kad už šiuos vaistus žmonės dabar mokės apie 13,2 proc. mažesnę kainą. Pasak jos, skaičiuojama, kad dėl lengvatos biudžetas per metus negaus apie 11 mln. eurų pajamų.

Tadas Povilauskas
Tadas Povilauskas

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas sako, jog teoriškai šie vaistai turėtų pigti 13 proc., o pirkėjai sutaupys apie 23 mln. eurų.

„Galima diskutuoti, ar vaistų prekybininkai sąžiningai perskaičiuos galutinę vaistų kainą pagal nuo 21 iki 5 proc. sumažėsiantį PVM tarifą, tačiau vargu ar jie galėtų rizikuoti. Dėl šių pokyčių gyventojai, perkantys tokius vaistus, kitąmet išleis 23 mln. eurų mažiau“, – banko komentare sakė T.Povilauskas.

Sveikatos apsaugos ministerija su vaistinėmis ir Verslo konfederacija gruodį pasirašė susitarimą, kad mažinant mokesčius vaistams, jų kainos bus perskaičiuojamos sąžiningai.

5 proc. PVM tarifas ir toliau galios visiems kompensuojamiems vaistams. Iki šiol jis taip pat galiojo nekompensuojamiems receptiniams vaistams, kurių kaina viršijo 300 eurų.

Per dešimt 2017 metų mėnesių su receptu parduota 37 mln. vaistų pakuočių – 62 proc. visų įsigytų pakuočių. 2016 metais jų parduota apie 47 mln. pakuočių (65 proc.).

Dėl 5 proc. PVM lengvatos vaistams 2017 metais valstybės biudžetas negaus apie 90 mln. eurų pajamų, skaičiuoja Finansų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius