-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo šių metų deklaruoti interesus privalo ir viešuosius pirkimus vykdantys asmenys

Atskleisti visuomenei savo privačius interesus nuo šiol turi ir viešuosius pirkimus vykdantys asmenys, pažymi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Šiemet įsigaliojo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisos, išplėtusios interesų deklaracijas teikiančių asmenų sąrašą.
Biurokratai
Nuo šių metų deklaruoti interesus privalo ir viešuosius pirkimus vykdantys asmenys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viešojo pirkimo komisijos nariai, supaprastintus pirkimus perkančioje organizacijoje atlikti įgalioti asmenys bei pirkimų procedūrose dalyvaujantys ekspertai privačius interesus deklaruoti turi iki vasario 1 d., bet ne vėliau kaip iki planuojamo viešojo pirkimo procedūros pradžios. Interesų nedeklaravusieji neturės teisės dalyvauti pirkime. Esamiems valstybės tarnautojams, paskirtiems į pareigas viešųjų pirkimų procedūrose, būtina šiomis pareigomis papildyti jau pateiktas savo privačių interesų deklaracijas“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Po vasario 1 d. viešuosius pirkimus vykdantys asmenys deklaracijas turės pateikti per mėnesį nuo paskyrimo į atitinkamas pareigas, bet taip pat ne vėliau, nei įvyks planuojamas viešasis pirkimas. Šios deklaracijos yra viešos ir prieinamos VTEK interneto svetainėje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija

Duomenys bus viešinami tol, kol asmuo eis atitinkamas pareigas viešųjų pirkimų procedūrose.

Kelerius pastaruosius metus viešiesiems pirkimams šalyje kasmet buvo apytiksliai išleidžiama nuo 4 iki 5 milijardų eurų. Perkančiųjų organizacijų Lietuvoje šiuo metu yra apie 4 tūkstančius. VTEK vertinimu, pareiga deklaruoti privačius interesus viešųjų pirkimų vykdytojams yra svarbus žingsnis korupcijos prevencijos srityje, siekiant skaidraus ir racionalaus viešųjų finansų panaudojimo.

Privačių interesų deklaravimas yra viena iš veiksmingiausių interesų konfliktų prevencijos priemonių, stiprinanti pasitikėjimą viešuoju sektoriumi. Tai pabrėžia ir Valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EPBO).

Viešuosius pirkimus vykdantiems asmenims nuo šių metų taip pat taikomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos, įpareigojančios vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

"Viešojo pirkimo komisijos nariams, supaprastintus pirkimus perkančioje organizacijoje atlikti įgaliotiems asmenims bei pirkimų procedūrose dalyvaujantiems ekspertams taip pat draudžiama naudotis savo pareigomis, galiomis ir vardu, siekiant paveikti kitų asmenų sprendimą, keliantį interesų konfliktą. VTEK kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) parengė viešuosiuose pirkimuose galinčių kilti interesų konfliktų nustatymo gaires bei nusišalinimo tvarką. Bendradarbiaujant taip pat parengta nešališkumo deklaracija. Perkančiosios organizacijos turės reikalauti, kad asmenys viešojo pirkimo procedūrose dalyvautų tik prieš tai pasirašę šį dokumentą", – primena VTEK.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų laikymosi kontrolę vykdo perkančiosios organizacijos vadovas arba jo įgalioti asmenys bei VTEK.

Daugiau apie pokyčius – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius