-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuomininkai tikisi, jog šildymo sezonas aptirpdys nuomos kainas

Prognozuodami būsto nuomos kainų pokyčius prasidėjus šildymo sezonui, lietuviai stebina didžiuliu optimizmu. Net trys ketvirtadaliai mano, kad mokestis už nuomą įjungus šildymą turėtų mažėti.
Miegamasis
Miegamasis / S. Žiūros BFL nuotr.

Tokius duomenis rodo spalio pabaigoje atlikta nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt apklausa.

Daugiausiai respondentų (28 proc.) tikisi, kad nuomos kaina turėtų kristi iki 10 proc., 23 proc. – iki 20 proc., 24 proc. – daugiau nei 20 proc. lyginant su rugsėjį ir spalį vyravusiomis nuomos kainomis. Likusieji mano, kad kainos išliks tokios pačios arba netgi pakils.

Evaldo Narbuntovičiaus, Domoplius.lt projekto vadovo, teigimu, apklausos dalyvių lūkesčiai yra pernelyg optimistiniai.

„Kaip rodo praktika, prasidėjus šildymo sezonui kainos labai žymiai nesumažėja. Pavyzdžiui, dabar, lapkričio  pradžioje, esančios vidutinės nuomos kainos Vilniuje beveik nesiskiria nuo buvusių rugpjūčio mėnesį, tad bent jau kol kas galima teigti, kad šildymo sezono pradžia neturi įtakos nuomos kainoms. Aišku, pasitaiko pavienių atvejų, kai didesnių būstų savininkai atšalus orams nori kuo greičiau išnuomoti turimas patalpas, todėl sutinka sumažinti kainą“, – pažymi E. Narbuntovičius.

Domoplius.lt duomenimis, šiuo metu vidutinė dviejų kambarių apie 50 kvadratinių metrų buto nuomos kaina Vilniaus senamiestyje svyruoja nuo 1450 iki 1650 litų priklausomai nuo to, būstas yra senos ar naujos statybos. Lyginant su praėjusių metų žiema naujos statybos būsto nuoma atpigo (tuomet siekė apie 1500 litų), o senos statybos pabrango (pernai – 1550 litų).

25 proc. linkę lukterti iki žiemos vidurio ir tuomet ieškoti nuomojamo būsto – jų manymu, kainos tuomet tikrai turėtų būti kritusios.

Miegamuosiuose sostinės rajonuose (Pašilaičiai, Baltupiai, Justiniškės ir pan.) šiuo metu nuomos kainos lyginant su praėjusios žiemos yra mažesnės: dviejų kambarių naujos statybos būstą galima išsinuomoti už 1000 litų (pernai – 1100), senos statybos – už 700 litų (pernai – 900).
Kauno centre ir senamiestyje šiuo metu dviejų kambarių vidutinė nuomos kaina yra apie 750 litų (pernai žiemą viršijo 1000), Klaipėdos – 850 litų (pernai žiemą buvo 700).

Šaltojo sezono pradžia – tinkamas metas

Paklausti, ar šaltojo sezono pradžia – tinkamas metas ieškoti nuomojamojo būsto ar keisti jau turimą, dauguma (61 proc.) apklausos dalyvių atsakė teigimai – 43 proc. mano, kad tuomet nuomos kainos būna mažesnės, o 18 proc. pažymėjo, kad tuomet didesnė būsto pasiūla.

25 proc. linkę lukterti iki žiemos vidurio ir tuomet ieškoti nuomojamo būsto – jų manymu, kainos tuomet tikrai turėtų būti kritusios.

„Remiantis kelių metų pastebėjimais, rudens antroje pusėje nuomojamo būsto pasiūla būna šiek tiek sumažėjusi lyginant su vasaros pabaiga ir rudens pradžia. Tam turi įtakos mokslo metų pradžioje miestus užplūstanti studentų banga. Tačiau tuo pat metu  lapkričio mėnesį būna kritusi ir būsto paklausa, todėl metas paieškoms – gana palankus. Be to, nuosekliai ieškant nuomojamo būsto interneto skelbimų portaluose, galima surasti ir įvairių pigesnių variantų“, – pastebi E. Narbuntovičius.

Viena iš pagrindinių priežasčių ieškoti kito būsto – šildymo kaina. Ir tai nenuostabu, atsižvelgiant į tai, kokią procentinę dalį mėnesio nuomos kainos apklaustieji išleidžia mokesčiams už šildymą. 34 proc. apklausos dalyvių už šildymą sumoka nuo 30 iki 50 proc., kas ketvirtas respondentas – daugiau nei pusę nuomos mokesčio.

„Atsižvelgdami į skelbimų populiarumą, galime teigti, kad šiuo metu dažniausiai ieškoma dviejų kambarių nuomojamo būsto, kuris būtų arčiau miesto centro, su autonominiu, pageidaujama – dujiniu, šildymu“, – teigia Domoplius.lt projekto vadovas.

Didžiausia pasiūlą skelbimų portale šiuo metu sudaro dviejų kambarių butai su centrinio šildymo sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius