Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuostolingų biržos įmonių šiemet daugės

Blogėjant ekonominei padėčiai, nuostolingai dirbančių bendrovių ratas per paskutinį 2008 metų ketvirtį gerokai išsiplėtė. Analitikai pabrėžia, kad šiais metais stojantis ūkis dar labiau nurėš įmonių pajamas ir pelną, to neišvengs net ir nuosmukiui atspariausiosios.
Vilniaus darbo birža
Vilniaus darbo birža / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Iš 35 NASDAQ OMX Vilniaus biržos sąrašuose esančių bendrovių pernai nuostolingai dirbančių įmonių buvo kelis kartus daugiau nei užpernai, o vien per paskutinį metų ketvirtį nuostolį patyrė 24 bendrovės, rašo „Verslo žinios“.

Pieno perdirbėjams, anot analitikų, šie metai turėtų būti geresni nei praėjusieji, kai smukusios produkcijos kainos ir paklausa pienines panardino į nuostolius.

„Hansabanko“ analitikai skaičiuoja, kad kotiruojamų bendrovių bendros pajamos pernai, palyginti su 2007 metais, sumenko 19,7 proc. iki 14,62 mlrd. litų, o grynasis pelnas – 63 proc. iki 493,331 mln. litų.

2007 metų paskutinį ketvirtį bendrovės kartu uždirbo 334,34 mln. litų grynojo pelno, o pernai tuo pat laiku jos skaičiavo 544,24 mln. litų nuostolį. Prie to prisidėjo „Lifosos“ sprendimas perkainoti atsargas bei „Invaldos“ nurašymai.

Beveik pusę viso pernykščio bendro pelno susižėrė „Lifosa“ (237,23 mln. litų), trečdalis atiteko TEO LT (160 mln. litų). Nuostoliuose kapstėsi pieno perdirbimo, laivybos, kai kurios alkoholio, energetikos ir finansų sektorių įmonės.

„Žvelgiant į šiuos metus nebūtų galima tikėtis greito atsigavimo alkoholio gamybos sektoriuje. Nors sąnaudų augimo (žaliavų, darbo užmokesčio ir kt.) tendencija išnyko, ekonomikos recesija ir didesni akcizo mokesčiai mažins ne pačių būtiniausių prekių, tarp jų ir alkoholio, paklausą“, – sakė „Hansabanko“ analitikas Donatas Užkurėlis.

Pieno perdirbėjams, anot analitikų, šie metai turėtų būti geresni nei praėjusieji, kai smukusios produkcijos kainos ir paklausa pienines panardino į nuostolius.

Jie prognozuoja, kad ir TEO LT šiemet gali tekti taikytis su pelno mažėjimu, o komunalinių paslaugų bendrovei „City service“ problemų gali kelti plėtra užsienyje, mat ir pernai grynajam pelnui smogė prastesni rezultatai Rusijoje.

Pelningą veiklą analitikai piešia ir „Lietuvos dujoms“, energetikos įmonėms, „Lifosai“, nors didesnio pelno nelaukia. „Elektros skirstymo bendrovių – VST, Rytų skirstomųjų tinklų ir „Lietuvos energijos“ – pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą, analitikų nuomone, turėtų būti teigiamas, nors mažesnis nei pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius