Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nurodė, ko nepražiopsoti deklaruojant pajamas: praleidus šiuos žingsnius mokesčiai gali išaugti

Neteisingai deklaravus pajamas mokesčiai gali gerokai išaugti. Dėl šios priežasties Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) sudėjo akcentus, į ką atkreipti dėmesį deklaruojant pajamas ir ko svarbu nepražiopsoti.
Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas
Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmasis buhalterių patarimas toks – prieš pradėdami pildyti deklaraciją atsisiųskite pažymą ir atlikite namų darbus, t. y. pasiruoškite duomenis, kurių reikės deklaracijos pildymui.

Jeigu turite negalią, jums turi būti taikomas didesnis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Tik buhalteriai akcentuoja – šį dydį deklaracijoje reikia nurodyti patiems.

„Jei to nepadarysite, jums gali būti pritaikytas standartinis NPD ir sumokėsite daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nei kad reikėtų taikant didesnį NPD“, – feisbuke rašo asociacijos nariai.

Užsiimantiems individualia veikla

Kitas patarimas – atsakingai pasirinkti apskaitos principą. Pavyzdžiui, pasirinkus kaupimo, šis principas turės būti taikomas visus vėlesnius metus visoms jūsų individualioms pajamoms.

Svarbu atsižvelgti ir į leidžiamų atsiskaitymų būdus. Jeigu pasirinksite sąnaudų būdą, reikės įrašyti sąnaudų sumą.

„Sodrai“ mokamų įmokų tipas svarbus tiems, kurie 2023 m. eigoje arba 2024 m. pradžioje sirgo ar įgijo teisę į kitas socialines išmokas.

„Priklausomai nuo to kokį tipą pasirinksite, gali stipriai keisti jūsų ligos, motinystės, tėvystės išmokos dydis, kuris skaičiuojamos iš konkrečių mėnesių vidurkio.

Jei nieko nepasirinksite, visos individualios veiklos pajamos bus išdalintos proporcingai per metus per individualios veiklos galiojimo periodą.

Jei nurodysite pajamų pasiskirstymą pamėnesiui, gali būti, kad išmoką gausite didesnę, nes mėnesiais, iš kurių bus skaičiuojamas vidurkis, buvo deklaruotos didesnės nei vidutinės pajamos“, – aiškino LBAA.

Anot asociacijos, nors VMI sako, kad pati įtraukia „Sodros“ mokesčius į sąnaudas, kurios sumažina GPM, visgi pasirinkus sąnaudų būdą rekomenduojama patiems ranka įrašyti savarankiškai apskaičiuotas privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) sumas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“

„Praeitais metais deklaracija pamiršo jas įvertinti ir gyventojams, pasirinkusiems sąnaudų būdą, buvo paskaičiuotas didesnis GPM.

Vėliau VMI leido patikslinti deklaracijas ir perskaičiavo GPM. O tiems, kurie deklaracijos netikslino, liko didesnio GPM prievolė“, – paminėjo LBAA.

Vertybinių popierių pardavimas

Nors didžiajai daliai vertybinių popierių pardavimo pajamų turi būti taikomas 500 eurų neapmokestinama suma, deklaracijoje šios pajamos yra rodomos su 12 kodu, kuriam lengvata netaikoma.

Dėl šios priežasties, pasak buhalterių, daugiau nei 90 proc. atvejų būtina pakeisti VMI duomenis apie vertybinių popierių pardavimo pajamas, pakeičiant jų kodą iš 12 į 11.

„Pardavę vertybinius popierius nepamirškite įrašyti vertybinių popierių įsigijimo savikainos.

Jei savikaina bus neįrašyta, bus apmokestintas ne vertybinių popierių pardavimo pelnas, bet pardavimo pajamos, iš kurių bus atimti 500 eurų, net jei tai buvo nuostolingas sandoris“, – rekomendavo LBAA.

Kito turto pardavimas

Buhalteriai ragina nepamiršti nurodyti turto įsigijimo sąnaudų ir įkelti turto įsigijimo dokumentų, kurie leidžia sumažinti GPM.

Tuo metu nekilnojamojo turto (NT) pardavimo deklaravimas, pasak specialistų, išlieka labai sudėtingas. Dėl teisingo jo deklaravimo LBAA rekomenduoja kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) arba mokesčių konsultantą, buhalterį.

„Neteisingo deklaravimo atveju jūsų mokesčiai gali būti stipriai didesni, nei kad galėtų būti, užpildžius deklaraciją teisingai“, – pabrėžė buhalteriai.

Deklaracijas reikia pateikti iki gegužės 2 d.

Pajamų mokesčio permokos bus grąžinamos atsitiktine tvarka, neatsižvelgiant į deklaracijos pateikimo datą, iki liepos 31 d. Daliai gyventojų VMI jau pervedė permokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius