Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusprendęs emigruoti neįgaliųjų darbdavys: Seimas į gatvę išmes 7 tūkstančius žmonių

Socialinės įmonės „Eurotela“ vadovas Nerijus Briedis sako sukūręs 1200 darbo vietų neįgaliesiems, tačiau jis nusprendė emigruoti į Prancūziją, nes nemato prasmės toliau tęsti veiklos. Pasak jo, nauji valdžios sprendimai neįgaliuosius vasarą išmes į gatvę, kai šiuo metu jie randa darbo socialinėse įmonėse.
Nerijus Briedis
Nerijus Briedis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo tarpu Seime manoma, kad kai kurie verslininkai piktnaudžiauja socialinės įmonės statusu, kai už kiekvieną įdarbintą neįgalųjį gauna valstybės dotacijas. Būta atvejų, kai tokios įmonės tik prisidengia neįgaliaisiais, prekiauja alkoholiniais gėrimais ir visus metus gauna dotacijas. Todėl Seimas jau sustabdė tokių įmonių steigimą, ir šiuo metu rengia naują Socialinių įmonių įstatymą, kuris pakeis dotacijų tvarką.

Kaip rašo BNS, Projektas numato, kad valstybės pagalba būtų teikiama tik jau veikiančioms socialinėms įmonėms – subsidijos darbo užmokesčiui ir „Sodros“ įmokoms būtų skiriamos tik už tuos darbuotojus, kurie bus įdarbinti iki šio įstatymo įsigaliojimo. Subsidijos neįgalių darbuotojų darbo vietoms įsteigti ar pritaikyti ir darbo priemonėms įsigyti naujai įdarbinant žmonėms nebūtų mokamos. Minėtą projektą parengė ir pateikė svarstyti 45 parlamentarai. Tarp jų – „valstiečiai“ Justas Džiugelis, Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis, konservatoriai Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė ir kt.

Sako, kad tai pavieniai atvejai

N.Briedis teigia, kad iš 170 veikiančių socialinių įmonių būta tik pavienių atvejų, kai darbdaviai piktnaudžiavo šiuo statusu. „Eurotelos“ vadovas sako, kad įstatymo pataisa vasarą į gatves paleis 7 tūkstančius neįgalių darbuotojų, nes įmonės praras dotacijas, kurios ir leisdavo įdarbinti neįgaliuosius.

Socialinėse įmonėse dabar dirba per septynis tūkstančius žmonių, kasmet sukuriama po 700 darbo vietų neįgaliesiems, nors ir žemiausios grandies.

Darbo biržoje dabar darbo ieško per devynis tūkstančius žmonių. Jei nebūtų pokyčių, dauguma bedarbių rastų darbo socialinėse įmonėse ateityje, sako N.Briedis.

Per metus socialinės įmonės „Sodrai“ perveda per 15 mln. eurų, PVM – per 3 mln. eurų.

Negalės valyti patalpų?

Darbdaviai, pasak N.Briedžio, turi teisę gauti lengvatas už įdarbintus neįgaliuosius. „Tačiau darbdaviai bijo, nes neįgaliesiems priklauso ilgesnės atostogos, jie važiuoja reabilituotis.

Socialinės įmonės lobsta iš neįgaliųjų? „Jas kasmet tikrina daugybė institucijų. Iš 170 socialinių įmonių tik viena neteko tokios įmonės statuso“, – teigė darbdavys. Todėl jis atmeta parlamentarės Aušros Maldeikienės kaltinimus, kad socialinės įmonės – „juodo melo verslas“.

Jo įsitikinimu, valytojų socialinėse įmonėse jau vasarą negalės būti, o tai yra 2,5 tūkst. neįgaliųjų. Kodėl? „Įstatyme aiškiai parašyta – neįgalieji negalės dirbti kitose patalpose – tokia yra nauja tvarka, kuriai pritarė Seimas“, – sakė N.Briedis.

Be to, valstybė daugiau nedotuos įrangos įsigijimo ir daugiau nebus leista kurti socialinių įmonių. Į Prancūziją su šeima emigruojantis neįgaliųjų darbdavys sako, kad socialinės įmonės yra kone labiausiai tikrinamos, todėl priekaištai, kad įmonės naudojasi tokiomis dotacijomis, yra perdėti, sakė jis.

Socialinė įmonė yra ta, kuri yra įdarbinusi bent 40 proc. neįgaliųjų, o jų atlyginimus dotuoja valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius