Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 19 /20:44

Nustačius paukščių gripą, mėnesį veiklos nevykdo kalakutų auginimo įmonės padalinys

Vienas iš Marijampolės kalakutų auginimo ir pardavimo įmonės „Sūduvos ūkis“ kalakutų auginimo padalinių, kuriame praėjusių metų gruodžio 15 dieną buvo nustatytas paukščių gripo virusas, veiklos nevykdo iki šiol.
Andrius Ufartas nuotr.
Andrius Ufartas nuotr.

Ją atnaujinti galės tuomet, kai pagal suderintą planą, tinkamai atliktus dezinfekcijos ir valymo darbus įvertins Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

„Atliktų darbų efektyvumui įvertinti bus paimti ir ištirti mėginiai iš patalpų, siekiant nustatyti ar neliko užkrato šaltinių. Taip pat bus vertinama ar ūkis tinkamai įgyvendina biosaugos reikalavimus. Įsitikinus, jog padalinyje įgyvendinti visi reikalavimai, paukščių auginimo veikla galės būti atnaujinta“, – rašoma penktadienį paskelbtame VMVT pranešime.

Kiti priežiūros zonoje esantys UAB „Sūduvos ūkiui“ priklausantys padaliniai buvo patikrinti VMVT specialistų, atrinkti mėginiai, siekiant įsitikinti, kad virusas necirkuliuoja bei įvertinti, kaip atitinkantys biosaugos reikalavimus.

Jei naujų paukščių gripo atvejų nebus nustatyta, artimiausiu metu šiems padaliniams bei kitiems priežiūros zonoje esantiems ūkiams jau bus galima vykdyti paukščių išvežimą ir į ES šalis.

Marijampolės savivaldybėje įsikūrusiame padalinyje paukščių gripas sunaikino daugiau nei 6 tūkst. augintų kalakutų. Taip pat kalakutus skerdžiančios UAB „Krekenavos agrofirmos“ skerdyklos patiekta produkcija buvo pripažinta kaip kelianti riziką ligos išplatinimui, todėl nurodyta ją atšaukti iš rinkos. Nustačiusi užkrato šaltinį ir produkcijos platinimo kelią, VMVT iš karto pradėjo produkcijos platinimo atsekamumo, produkcijos atšaukimo ir sunaikinimo procesų kontrolę.

Atlikus patikrinimą skerdykloje, atsekta apie 160 tonų galimai nesaugios žaliavos, iš jų į kitas Europos Sąjungos šalis buvo išvežta virš 29 tonų produkcijos. Šiuo metu sugrąžinta iš rinkos ir jau sunaikinta apie 31 tona galimai nesaugios produkcijos.

„Nustačius paukščių gripą, UAB „Krekenavos agrofirmai“ nurodėme nedelsiant informuoti produkciją įsigijusius teikėjus, kurie savo ruožtu turėjo perspėti prekybininkus, o šie – vartotojus. Deja, fiksuojame, kad produkcijos grąžinimas vyksta gana lėtai, todėl tikriname prekybos vietas, norėdami įsitikinti, kad visi prekyboje buvę galimai nesaugūs produktai pašalinti iš rinkos. Gamybos įmones, kurios buvo įsigijusios žaliavą, jau patikrinome. Tikimės, kad verslas supranta, jog per termiškai neapdorotą žaliavą išlieka grėsmė virusui plisti į kitus ūkius. Todėl raginame platintojus, gamintojus ir prekybininkus išėmus nesaugią produkciją iš rinkos sugrąžinti tiekėjui, kuri gavusi VMVT teritorinio padalinio leidimą tiesiogiai perduos utilizacijos įmonei sunaikinimui”, – pranešime pažymėjo VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Informacija apie galimai nesaugios produkcijos išplatinimą skelbiama VMVT puslapyje, nuorodoje „Pranešimai apie nesaugius maisto produktus ir pašarus“.

Pastaruoju metu paukščių gripo atvejai nustatomi visame pasaulyje. Europoje neseniai fiksuoti atvejai Vengrijoje, Čekijoje. Praėjusiais metais Europos naminių paukščių ūkiuose nustatyti 619 paukščių gripo židiniai. Sunaikinta virš 12 mln. naminių paukščių.

Laukinėje gamtoje pernai aptikta daugiau kaip 3,5 tūkst. paukščių gripo židinių.

VMVT ragina visus paukščių augintojus atkreipti dėmesį į biosaugos reikalavimų įgyvendinimo svarbą ir imtis visų būtinų priemonių kad liga nepatektų į paukščių laikymo vietas, kadangi nuostoliai paliečia visą sektorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius