-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandai leidžia pirmąją žaliųjų obligacijų emisiją

Nyderlandai antradienį leidžia savo pirmąją žaliųjų obligacijų emisiją ir pirmieji iš aukščiausiu kredito reitingu įvertintų šalių žengia į augančią rinką, kurioje skolinamos lėšos investicijoms į aplinkosaugos projektus.
Nyderlandų vėliava
Nyderlandų vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Šalis nori šioje rinkoje pasiskolinti 4–6 mlrd. eurų, kurie būtų grąžinti iki 2040 metų liepos, pranešė HSBC, vienas iš emisijos platinimą organizavusių bankų. Nyderlandų vyriausybė sumos, kurią norima pasiskolinti, kol kas nenurodė.

Nyderlandai yra penktoji šalis, nusprendusi aplinkosaugos tikslais išleisti vyriausybės skolos vertybinių popierių. Prieš tai tokių vertybinių popierių investuotojams pasiūlė Lenkija, Prancūzija, Belgija ir Airija.

„Nyderlandai šiandien yra pirmoji AAA reitingu įvertinta šalis, leidžianti žaliųjų obligacijų emisiją“, – tviteryje parašė šalies finansų ministras Wopke Hoekstra.

„Leisdami žaliąsias obligacijas, finansuojame žaliąsias išlaidas ir skatiname žaliojo kapitalo rinkos augimą. Tai naujas žingsnis link žalesnės ekonomikos ir žalesnių Nyderlandų“, – pridūrė Nyderlandų finansų ministerija.

Klimato kaitos ir aplinkos klausimai Nyderlandams yra ypač aktualūs, nes mažiausiai trečdalis šalies teritorijos yra žemiau jūros lygio.

Analitikai sako, jog pirmosios Nyderlandų žaliosios obligacijos dėl su jomis susietų griežtų aplinkosaugos standartų užkelia aukštą kartelę kitoms šalims.

„Šias žaliąsias obligacijas vertiname labai palankiai, juolab kad tai yra pirmosios vyriausybės žaliosios obligacijos, susietos su tokiomis griežtomis sąlygomis“, – pareiškė turto valdymo bendrovės „NN Investment Partners“ portfelio valdytojas Bramas Bosas.

W.Hoekstra kiek anksčiau šiais metais pareiškė, jog šiomis „tamsiai žaliomis obligacijomis“ bus finansuojami tik projektai, kurie atitinka konkrečius kriterijus, pavyzdžiui, projektai, kuriais „gerokai prisidedama prie išmetamo CO2 kiekio mažinimo“.

Žaliosios obligacijos – vyriausybių leidžiami aplinkosaugos projektams specialiai skirti skolos vertybiniai popieriai – rinkoje atsirado prieš dešimtmetį, tačiau bendra tokių obligacijų dalis pasaulio finansų rinkoje tebėra nedidelė.

HSBC duomenimis, bendra tokių obligacijų vertė sudaro tik 156,8 mlrd. JAV dolerių, arba 2 proc. pasaulio obligacijų rinkos.

Pirmoji šalis, žengusi į žaliųjų obligacijų rinką, buvo Lenkija, 2016 metų gruodį šioje rinkoje išleidusi kur kas mažesnę – 750 mln. eurų vertės – emisiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius