Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

O.Scholzas pažadėjo daugiau paramos su aukšta infliacija susiduriantiems vokiečiams

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ketvirtadienį pažadėjo imtis tolesnių priemonių vokiečiams apsaugoti nuo sparčiai augančios infliacijos, kartu pažadėdamas neatsisakyti garsiosios Vokietijos fiskalinės drausmės principų.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / „Scanpix“ nuotr.

„Padarysime viską, ką galime, kad padėtume piliečiams išgyventi šiuos sunkius laikus“, ypač tiems, „kurie turi labai mažai“, spaudos konferencijoje Berlyne kalbėjo O.Scholzas.

Vyriausybė anksčiau šiais metais pristatė 30 mlrd. eurų paketą, kuris padės vartotojams įveikti išaugusios infliacijos padarinius, o tarp pakete numatytų priemonių yra degalų akcizų sumažinimas ir pigūs viešojo transporto bilietą birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Finansų ministras Christianas Lindneris šią savaitę taip pat paskelbė apie 10 mlrd. eurų (10,2 mlrd. JAV dolerių) vertės mokesčių lengvatų paketą, skirtą padėti darbuotojams atlaikyti augančios infliacijos naštą.

O.Scholzas nepateikė informacijos apie priemones ar jų taikymo terminus, tačiau sakė, kad „turime parengti bendrą paketą, į kurį būtų įtrauktos visos gyventojų grupės“.

Liepos mėnesį infliacija Vokietijoje siekė 7,5 proc. ir buvo šiek tiek mažesnė nei birželį užfiksuoti 7,6 procento.

Infliacijos augimą iš esmės sukėlė energijos kainos, kurios smarkiai išaugo po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Prognozuojama, kad energijos kainos dar labiau kils artėjant žiemai. Energijos trūkumas kenkia ne tik vartotojų perkamajai galiai, bet ir Vokietijos pramonei, kuri yra smarkiai priklausoma nuo pigios energijos. Visgi O.Scholzas teigė nesitikintis, kad dėl sunkios ekonominės padėties Vokietijoje sustiprės socialinė įtampa.

„Netikiu, kad mūsų šalyje kils tokių neramumų“, – kalbėjo jis.

O.Scholzas taip pat teigė, kad ketina laikytis planų atkurti vadinamąjį Vokietijos skolų stabdį 2023 metais, po to, kai šios taisyklės galiojimas buvo sustabdytas trejiems metams, siekiant įveikti koronaviruso pandemijos poveikį.

„Manome, kad galėsime valdyti savo viziją pagal iki šiol mums prieinamą finansinę programą“, – pažymėjo kancleris.

Vokietijos „skolos stabdys“ yra Konstitucijoje įtvirtinta taisyklė, ribojanti šalies valstybės biudžeto deficitą iki 0,35 procento BVP.

Ch.Lindneris jau praėjusį mėnesį pakartojo, kad Vokietija 2023 metais atkurs šį principą. Visgi Vokietijos ekonominiams bėdoms gilėjant, kai kurie Žaliųjų ir Socialdemokratų partijos (SPD) nariai ragino taisyklę sustabdyti ilgesniam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius