-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obligacijų pajamingumas JAV pirmą kartą nuo 2000 metų didesnis negu kitose G7 šalyse

JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas pirmą kartą per beveik du dešimtmečius viršija visų pagrindinių išsivysčiusių pasaulio šalių vyriausybės obligacijų palūkanų normas, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“. Etaloninių dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas praėjusią savaitę viršijo 3,1 proc. ir pasiekė aukščiausią per beveik septynerius metus lygį. Tai padarė spaudimą akcijų rinkoms ir paskatino JAV dolerio kurso kilimą.
Amerika ar JAV?
JAV vėliava / 123rf.com

Analizės įmonės „Bianco Research“ duomenimis, dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas pirmą kartą nuo 2000 metų birželio viršija likusių šešių didžiausių išsivysčiusių pasaulio šalių, kurios priklauso Didžiajam septynetui (G7), atitinkamos trukmės vyriausybės obligacijų palūkanų normas.

„Deutsche Bank Research“ ekspertai pažymi, kad šiuo metu yra rekordiškai daug šalių, kurių dešimties metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumas dabar yra mažesnis negu šių JAV vertybinių popierių palūkanų norma.

O JAV ir Vokietijos dešimties metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumo skirtumas šiuo metu yra didžiausias per beveik tris dešimtmečius.

Dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas pirmadienį sudaro 3,076 proc., o tokios pat trukmės Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumas – 0,561 procento.

„Palūkanų normos JAV dabar yra didesnės negu bet kurioje iš dešimties pirmaujančių išsivysčiusių šalių ir jų skirtumas, regis, toliau didės, – pažymėjo „EverBank World Markets“ prezidentas Chrisas Gaffney. – JAV šiuo normų didėjimo keliu greičiausiai eis vienos.“

Ekspertai pažymi, kad JAV vyriausybės obligacijų pajamingumo didėjimas atspindi investuotojų optimizmą dėl JAV ekonomikos būklės, taip pat lūkesčius dėl infliacijos didėjimo, dėl kurio mažės obligacijų turėtojams mokamų atkarpų lėšų perkamoji galia.

Be to, JAV vyriausybės vertybinių popierių pajamingumo didėjimą investuotojai sieja su JAV neseniai įgyvendinta mokesčių reforma ir planuojamu valstybės išlaidų didinimu. Dėl to pagerėjo lūkesčiai dėl JAV ekonomikos augimo artimiausiu laikotarpiu ir taip pat buvo padidintos obligacijų leidimo apimtys, o tai padarė spaudimą šių vertybinių popierių kainoms.

JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas didėja tuo metu, kai Federalinio rezervo sistema (FRS) griežtina savo pinigų politiką, be kita ko, didindama bazinę palūkanų normą ir mažindama savo balanse sukauptą turtą.

Tačiau dėl JAV vyriausybės obligacijų pajamingumo didėjimo ir prognozių dėl spartesnio JAV bazinės palūkanų normos didinimo sustiprėjo lūkesčiai, kad JAV centriniam bankui teks imtis priemonių infliacijai pažaboti, o tai JAV ekonomiką pastūmės link recesijos.

Kad JAV iki 2020 metų ištiks recesija, mano maždaug 59 proc. „The Wall Street Journal“ apklaustų ekspertų, o 22 proc. respondentų recesijos laukia 2021 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius