-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC įspėja apie riziką, kurią naftos rinkai kelia prekybos karai

Įtampa pasaulio prekyboje gali padaryti neigiamą poveikį naftos rinkai, nes gali prislopinti „juodojo aukso“ paklausą, trečiadienį įspėjo Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC). Klestinti pasaulio prekyba 2017 ir 2018 metais prisidėjo prie ekonomikos, taigi ir prie naftos paklausos augimo, pareiškė kartelis savo naujausioje mėnesio ataskaitoje.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos

Tačiau tai gali pasikeisti, visų pirma dėl bręstančio JAV ir Kinijos prekybos karo, pažymėjo organizacija.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį liepė pradėti rengtis papildomų 10 proc. muitų įvedimui iš Kinijos importuojamoms 200 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, žengęs dar vieną žingsnį link dviejų šalių prekybos karo.

Dėl Jungtinių Valstijų anksčiau nustatytų muitų Pekinas ėmėsi tokios pat apimties atsakomųjų priemonių. Tačiau Kinijos importo iš Jungtinių Valstijų vertė nesiekia 200 mlrd. JAV dolerių, taigi šįkart to padaryti nepavyks.

D.Trumpas anksčiau sakė, jog tuo atveju, jeigu Pekinas nenusileis ir dėl naujų muitų imsis atsakomųjų priemonių, jis bus pasirengęs papildomus muitus nustatyti beveik visoms iš Kinijos importuojamoms prekėms, kurių bendra vertė šiuo metu sudaro apie 500 mlrd. JAV dolerių per metus.

OPEC teigimu, „pasaulyje vėl atsiradusios prekybos kliūtys kol kas padarė tik nedidelį poveikį pasaulio ekonomikai“.

Tačiau „tuo atveju, jeigu įtampa prekyboje dar padidės, ... tai gali pakirsti verslo ir vartotojų pasitikėjimą“, o „tuomet gali pasireikšti neigiamas poveikis investicijoms, kapitalo srautams ir vartotojų išlaidoms ir galiausiai – neigiamas poveikis pasaulio naftos rinkai“, pažymima ataskaitoje.

Praėjusį mėnesį Vienoje įvykusiame susitikime OPEC šalys ir jų partneriai – vadinamoji OPEC+ grupė – nusprendė padidinti naftos gavybą.

Kaip pažymima naujausioje kartelio ataskaitoje, kurioje remiamasi antriniais šaltiniais, OPEC gavyba birželį sudarė vidutiniškai 32,33 mln. barelių per dieną ir buvo 173 tūkst. barelių per dieną didesnė negu mėnesiu anksčiau.

„Naftos gavyba daugiausia padidėjo Saudo Arabijoje, Irake, Nigerijoje, Kuveite ir JAE, tuo tarpu Libijoje, Venesueloje ir Angoloje gavyba sumažėjo“, – rašoma ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius