Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Operacijų savo šalyje nesulaukę norvegai gydymuisi renkasi Lietuvą

Rytinių kaimynių ekonomikoms šlubuojant, Lietuvos medicinos turizmo klasteris vis aktyviau žvalgosi Vakarų kryptimi. Pastaruoju metu aktyviai konsultuojamasi dėl galimybių pritraukti daugiau medicinos turistų iš Norvegijos. Juolab, kad pagrindo tam yra – šios šalies gyventojai ne vienerius metus atvyksta į Lietuvą odontologijos, diagnostikos, sveikatinimo, reabilitacijos ir kitų paslaugų.
Operacinėje
Operacinėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Norvegijos senjorai paslaugomis patenkinti

Daugiau kaip dešimtmetį tautiečių sveikatinimo keliones į Lietuvą organizuojantis norvegas Geiras Hellerslienas teigia, kad mūsų šalis išties patraukli: ją gan lengva pasiekti tiesioginiais skrydžiais iš Norvegijos, o paslaugų kokybės ir kainos santykis – puikus.

„Klientams siūlome praleisti keletą dienų Vilniuje, kur galima operatyviai atlikti išsamų sveikatos patikrinimą, vėliau savaitei vykstama į Druskininkus naudotis reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugomis. Kelionės metu taip pat siūlome pažintines ekskursijas po šalį.“ – pasakoja norvegas.

Anot jo, kasmet šia programa susidomi keli šimtai 60 – 80 metų amžiaus senjorų, dažniausiai atvykstančių pavasarį bei rudenį. „Kadangi apsilankiusiųjų įspūdžiai būna labai geri, neretai pasitelkiu jų atsiliepimus, idant pritraukčiau daugiau sveikatos turistų“, – sako pašnekovas ir atskleidžia, kad klientai vis dažniau pasiekiami tiesioginio kontakto metu, einant „nuo durų iki durų“.

Norvegijos žiniasklaidoje gana daug informacijos apie Estiją ir jos sostinę Taliną, tačiau apie Lietuvą informacijos beveik nėra.

Trūksta informacijos apie Lietuvą

Visgi, iššūkių, norint prikviesti daugiau medicinos turistų – netrūksta. Vienas jų – bendras mūsų šalies žinomumas ir įvaizdis Norvegijoje. G.Hellerslieno teigimu, Norvegijos žiniasklaidoje gana daug informacijos apie Estiją ir jos sostinę Taliną, tačiau apie Lietuvą, juo labiau – Vilnių, Kauną, Druskininkus ar Palangą – informacijos beveik nėra.

„Manau, kad tai – neišnaudota galimybė. Esu tikras, kad norvegams būtų įdomios istorijos apie medicinos ir sveikatinimo paslaugas bei turizmo infrastruktūrą Lietuvoje. Daugelis dar mato jūsų šalį kaip postsovietinę erdvę, tad maloniai nustemba sužinoję kokio lygio paslaugas medicinos turistams galite pasiūlyti.“ – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Pasak Lietuvos medicinos turizmo klasterio vykdančiojo direktoriaus Gražvydo Morkaus, šiuo metu kaip tik ir ieškoma efektyviausių būdų, kaip pristatyti medicinos turizmo paslaugas Norvegijos rinkai.

„Nors joje gyvena tik kiek daugiau nei 5 milijonai žmonių, tačiau jų perkamoji galia – išties didelė. Nuoseklios investicijos į medicinos bei sveikatinimo paslaugų pristatymą medicinos turistų srautus gali padidinti dešimteriopai.“ – įsitikinęs direktorius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas

Palankus metas veikti

Tomas Kleppestø, Lietuvos – Norvegijos prekybos rūmų vadovas, pasakoja, kad iš esmės Norvegijoje sveikatos apsaugos sistema yra valstybinė, privačių medicinos įstaigų nėra daug, tad efektyvumo stokojama. Dažni atvejai, kai operacijų tenka laukti kelias savaites ar mėnesius. Tuo tarpu atvykus į privačią medicinos įstaigą Lietuvoje, daugelį jų galima gauti jau kitą dieną.

Pašnekovo manymu, dabar – palankus metas bandyti užkariauti Norvegijos rinką: „Šalies sveikatos apsaugos sistema patiria nemažas transformacijas – žmonėms suteikiama vis daugiau informacijos apie medikų veiklos efektyvumą, leidžiama pasirinkti kurioje įstaigoje bus atlikta reikiama operacija. Dėl šių priežasčių žmonės vis aktyviau ieško informacijos apie medicinos paslaugas – tai palankus kontekstas komunikacijai. Be to, norvegai nusiteikę leisti pinigus savo sveikatai.“

Žemesnės operacijų kainos, išvystytos reabilitacijos paslaugos – patraukli žinia ir kaštus mažinti norinčioms Norvegijos ligoninėms. Pavyzdžiui, akių operacijos Lietuvoje kainuoja maždaug 3–5 kartus mažiau nei Norvegijoje. Žinoma, norint pasiekti susitarimų su konkrečiomis įstaigomis reiktų nemenko ilgalaikio įdirbio.

Lietuvos medicinos turizmo klasterio vykdomasis direktorius Gražvydas Morkus atskleidžia, kad artimiausiuose klasterio planuose – platesnis medicinos, reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų pristatymas Norvegijoje.

Jis viliasi, kad Lietuvos populiarinimui šioje Skandinavijos šalyje bus skiriamas ir didesnis valdžios institucijų dėmesys. Patvirtintoje 2016 – 2020 metų Lietuvos turizmo rinkodaros strategijoje Norvegija patenka tarp svarbiausių atvykstamojo turizmo rinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius