-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Orlen Lietuva“ dėl padidinto VIAP mokesčio energetikos ministrą rengiasi apskųsti EK

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko sprendimu savo elektrines turinčioms didelėms įmonėms nuo šių metų mokesčiai pakilo tiek, kad joms labiau apsimoka pirkti importuojamą energiją, todėl verslininkai jau rengiasi apskųsti Europos Komisijai (EK).
„Orlen Lietuva“ degalinė
„Orlen Lietuva“ degalinė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Mokesčiai

„Lietuvos rytas“ rašo, kad labiausiai mokestis užguls naftos įmonę „Orlen Lietuva“. Mažeikių bendrovė dar nuo 2007 metų moka VIAP mokestį – viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainą.

Didelis VIAP mokesčio padidinimas nuo šių metų šokiravo įmonę, mat ir taip per pastaruosius 4 metus bendrovė sumokėjo per 110 mln. litų šio mokesčio. Naftos įmonės vadovai mano, kad ministro potvarkis gali iškraipyti konkurenciją. Be to, Lietuva apie tai turėjo pranešti Europos Komisijai (EK) ir gauti jos pritarimą.

Todėl „Orlen Lietuva“ svarsto galimybę kreiptis į EK. Jei Komisija pripažins, kad ministro įsakas nesuderinamas su ES teise, Lietuva gali skaudžiai nukentėti.

Pavyzdžiui, „Achemai“ didesnis VIAP mokestis kainuos 22 milijonus litų (pernai – 9 mln. litų), „Lifosai“ – 12 mln. litų per metus (pernai – 6 mln. litų). Dešimtis milijonų litų teks atseikėti ir „Orlen Lietuvai“.

Vienas didžiausių Baltijos šalyse PET ruošinių ir butelių gamintojų „Putokšnis“ netrukus ketino pradėti statyti savo elektrinę. Verslininkai apskaičiavo, kad pasigaminti elektrą pigiau ir efektyviau nei pirkti. Be to, 50 proc. projekto finansuoja Europos Sąjunga, tačiau naujas energetikos ministro įsakymas atšaldė Šiaulių gamintojus.

„Putokšnio“ generalinis direktorius Alvydas Stulpinas viliasi, kad ministras atšauks potvarkį: „Vis dar tikimės. Juk negalima taip staigiai pakelti mokestį, kurio niekas nebuvo įtraukęs į verslo planus.“

Didžioji dalis iš VIAP surenkamų pinigų skiriama Lietuvos elektrinei Elektrėnuose – 348 mln. litų. Jos pagaminta elektra yra ypač brangi ir nekonkurencinga. Tačiau valdantieji mano, kad tai yra Lietuvos elektros sistemos stabilumo garantas.

Iš viso šįmet ketinama surinkti 613 mln. litų VIAP mokesčio. Pernai surinkta 431 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius