Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Individualia veikla užsiimantiems gyventojams – nauja prievolė

Individualią veiklą vykdančius asmenis nuo naujųjų metų užgulė naujas mokestis. Jei jie patys nuomojasi nekilnojamąjį turtą, už šio turto savininką turės sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM). Finansų ministerija aiškina, kad savarankiškai dirbantiesiems paprasčiau deklaruoti mokesčius nei senyviems žemės savininkams, o butą nuomojantiems gyventojams to daryti nereikės.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / 123rf.com nuotr.

Šiemet VMI išaiškinime nurodoma, kad individualią veiklą vykdantys asmenys, išmokėdami sumas kitam gyventojui už nekilnojamojo turto nuomą, privalės išskaičiuoti 15 proc. pajamų mokestį ir sumokėti jį į biudžetą.

Iki šiol tokia nuostata buvo taikoma tik įmonėms – jei jos iš fizinio asmens nuomojosi NT, pačios turėjo išskaičiuoti ir sumokėti 15 proc. pajamų mokestį.

„Šiuo pakeitimu siekiama gyventojų pajamų mokesčio mokėjimo tvarką padaryti skaidresnę ir paprastesnę. Tai ypač aktualu tai atvejais, kai NT, įskaitant žemę, nuomojamas iš vyresnio amžiaus gyventojų, kurie dažnais atvejais patys negali pasirūpinti pajamų deklaracijų teikimu ir mokesčio sumokėjimu, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui“, – aiškina finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Pavyzdžiui, tais atvejais, kai žemės ūkio veiklą vykdantis gyventojas mokės kitam gyventojui už nuomojamą žemės sklypą, privalės apskaičiuoti 15 proc. pajamų mokestį ir jį sumokėti į biudžetą.

Kitas pavyzdys – jei gyventojas, vykdantis teisininko individualią veiklą, nuomojasi patalpas iš kito gyventojo, nuo šiol mokėdamas už nuomą taip pat privalės pats išskaičiuoti 15 proc. pajamų mokestį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daiva Brasiūnaitė

„Šie pakeitimai yra aktualūs tik tokiuose NT nuomos sandoriuose, kuriuose abi šalys yra fiziniai asmenys ir nuomininkas yra individualią veiklą vykdantis asmuo. Tokias sąlygas atitinkančių deklaruojamų pajamų sumokėto GPM dydis nesikeistų, tiesiog į biudžetą GPM būtų sumokamas ne gyventojo (nuomotojo), o nuomininko (individualią veiklą vykdančio asmens)“, – patikina D.Brasiūnaitė.

Gyventojai toliau mokės patys

Finansų ministerijos atstovė žada, kad gyventojai ir toliau patys mokės GPM už gaunamas nuomos pajamas ir jiems tvarkos keisti neketinama.

„Nuostata dėl GPM sumokėjimo perkėlimo nuomininkui taip pat ir tais atvejais, kai nuomininkas yra gyventojas, nevykdantis individualios veiklos, Finansų ministerijoje nėra svarstoma“, – tikina D.Brasiūnaitė.

Gyventojai turi galimybę NT nuomos veiklą vykdyti įsigiję verslo liudijimą.

„Kalbant apie NT nuomą, pastaruoju metu stebimas didėjantis tiek verslo liudijimų šiai veiklai įsigijimo skaičius, tiek gyventojų, deklaruojančių pajamas iš veiklos, susijusios su NT nuoma, deklaruojamos pajamos. VMI ir toliau numato skirti didelį dėmesį šiai sričiai – tiek vykdant stebėsenos bei kontrolės veiksmus, tiek šviečiant ir konsultuojant mokesčių mokėtojus“, – žada D.Brasiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius