Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagirios po švenčių: rublio kursas smuko iki 63,07 rublio už dolerį ir 74,78 rublio už eurą

Rusijoje baigėsi atostogos ir didžiosios metų šventės, tačiau pirmadienio rytas išaušo niūrus: Maskvos biržoje rublis vėl pradėjo smarkiai pigti. Pirmadienio rytą dolerio kursas išaugo 1,52 rublio ir pasiekė 63,07 rublio ribą. Euras sustiprėjo 2,53 rublio ir pasiekė 74,78 rublio už eurą ribą, praneša gazeta.ru.
Baltaisiais lokiais apsirengę vyrai pjauna per pusę medinę rublio monetą
Baltaisiais lokiais apsirengę vyrai pjauna per pusę medinę rublio monetą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2015 metų krizė: siautės infliacija

Ekspertai teigia, kad 2015 metai Rusijoje prasidės nuo staigaus infliacijos augimo ir realių žmonių pajamų mažėjimo.

Vėliau ims blogėti ir prekybos bei gamybos sektorių padėtis. Rusijos ekonomikai pačiu sudėtingiausiu gali tapti 2015 metų ketvirtasis ketvirtis. Tuomet prognozuojamas pats didžiausias Bendrojo vidaus produkto, gamybos, prekybos apimčių sumažėjimas, prognozuoja ekspertai.

Rusijos ekonomikai pačiu sudėtingiausiu gali tapti 2015 metų ketvirtasis ketvirtis. Tuomet prognozuojamas pats didžiausias Bendrojo vidaus produkto, gamybos, prekybos apimčių sumažėjimas.

2015 metų pirmąjį ketvirtį kainos Rusijoje gali išaugti 3,2 proc., o pagal pesimistinį scenarijų – 5,4 proc., prognozuoja Makroekonominės analizės ir trumpalaikio prognozavimo centras.

Tai bus pats didžiausias kainų augimas per ketvirtį po to, kai 2014 metais įsibėgėjusi infliacija pirmą kartą nuo krizinių 2008 metų pasiekė dviženkles reikšmes. „Rosstat“ preliminariais duomenimis, 2014 m. kainų augimas siekė 11,4 proc.

Infliacijos įsisiūbavimo pirmąjį 2015 metų ketvirtį laukia ir Ekonominės plėtros ministerija. Anksčiau ministras Aleksejus Uliukajevas interviu RBK teigė, kad 2015 metais infliacija viršys 10 proc. ir „didžiausias reikšmes pasieks pirmojo ketvirčio pabaigoje“.

G.Sorosas įspėja: Rusijai artėja bankrotas

Garsus amerikiečių finansininkas ir investuotojas George'as Sorosas mano, kad jei Vakarai neatšauks sankcijų, Rusija gali patirtį bankrotą.

Savo straipsnyje žurnale „New York Review of Books“ G.Sorosas pabrėžia, kad Vakarų sankcijos ir naftos kainų kritimas Rusijos ekonomikai padarė daug didesnę žalą nei prognozavo JAV ir Europa. Sankcijų ir naftos kainų smukimo mišinys Rusijoje sukėlė finansinę krizę, kurią galima lyginti su 1998 metų krize.

„Tačiau, skirtingai nei 1998 metais, didžioji Rusijos skolos dalis yra sukaupta privataus sektoriaus. Nebūtų nuostabu, jei ši krizė Rusiją atvestų į bankrotą“, – rašo G.Sorosas.

Jis pabrėžia, kad Rusijos bankrotas gali sukelti katastrofiškų pasekmių ir ES, ir viso pasaulio ekonomikai. „Rusijos bankrotas gali sukelti reikšmingą pasaulio finansinės sistemos nuosmukį, ypač pažeidžiama yra euro zona“, – teigia G.Sorosas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius