Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajamos, išmokos ir mokesčiai: kas keisis 2023 metais?

Artėja nauji metai, o tai reškia, kad teks ir vėl susipažinti su įstatymų pasikeitimais. Deja, sekti atlyginimų, išmokų ir mokesčių naujienas gali būti sudėtinga, todėl „M Capital“ lektorė apie pajamas, mokesčius ir lengvatas Milana Jonikienė dalinasi svarbiausiais kitąmet įsigaliosiančiais pokyčiais, kurie turės įtakos jūsų finansams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Pajamos

Pajamos augs, tačiau infliacijos neperspjaus

Anot M.Jonikienės, jau nuo 2023 m. pradžios minimali mėnesinė alga (MMA) Lietuvoje išaugs nuo 730 Eur iki 840 Eur – net 15 proc. Tai bus vienas didžiausių MMA padidinimų istorijoje, tačiau infliacija, Lietuvoje jau viršijanti 20 proc., šį 15 proc. padidinimą „suvalgys“.

Dirbantiems ne pilnu etatu turėtų būti aktualu tai, kad minimalus valandinis atlyginimas bus didinamas iki 5,14 Eur vietoje buvusio 4,47 Eur.

M.Jonikienė dėl vieno didžiausių MMA padidinimų istorijoje nėra labai optimistiška: „Daug kas džiūgauja, esą tai didelis pokytis. Tačiau realybė tokia, kad džiaugtis priežasčių nedaug. Esant dabartiniam infliacijos lygiui, iš minimalios algos pajamų kokybiškai gyventi praktiškai neįmanoma, galima tiesiog egzistuoti ir plaukti pasroviui“.

Dar svarbesnė naujiena yra augančios pensijos. Vidutinė pensija kitąmet didės nuo 482 Eur iki 542 Eur. Verta pastebėti, kad šiais metais pensijos jau buvo didinamos: sausį – apie 12 proc., o liepą – dar 5 proc. Tad pensijų augimas 2022 m. siekia 17 proc. ir beveik pasiekia infliacijos lygį.

240 tūkst. vienišų žmonių su negalia ir pensinio amžiaus žmonių kitąmet kiekvieną mėnesį gaus ir trimis Eur išaugusią bei 35 Eur sieksiančią vienišo asmens išmoką.

Tiesa, dėl pakelto MMA keisis ir darbo stažo apskaičiavimas. Pensijos dydį lemia per visą karjerą sukauptas stažas, taškų suma, bazinės pensijos rodiklis ir apskaitos vieneto vertė tais metais, kai išeisite į pensiją. Vieneri metai darbo stažo priskaičiuojami, jei yra sumokamos įmokos „Sodrai“ nuo MMA. Taškas priskaičiuojamas, kai yra sumokamos įmokos „Sodrai“ nuo vidutinio darbo užmokesčio. Vidutinis darbo užmokestis 2022 m. yra 1504,1 Eur, prognozuojama, kad 2023 M.Jis sieks apie 1684 Eur.

Tai reiškia, kad norint gauti senatvės pensiją, reikės sumokėti daug daugiau mokesčių. „Be to, nepaisant pensijų didėjimo, vidutinė pensija vis dar sudaro tik apie 35 proc. pajamų, buvusių iki pensijos. Tai reiškia, kad būtina galvoti apie būdus, padėsiančius sukaupti kapitalą papildomoms pajamoms senatvėje gauti“, – priduria M.Jonikienė.

Socialinių išmokų augimas taip pat prilyginamas infliacijai

Nuo artėjančių metų pradžios didės ir socialinės išmokos. Teigiama, kad bazinė soc. išmoka augs iki 49 Eur, pensijų bazė – iki 185 Eur, tikslinių kompensacijų bazė – iki 147 Eur, o valstybės remiamos pajamos pasieks 157 Eur.

Nors lyginant su praėjusiais metais, daugelio išmokų augimas gali lygintis su vidutine 2022 m. patirta infliacija, reikėtų turėti omenyje ir tai, kad 2023 m. infliacija dar nebus stipriai nukritusi, o dėl esamos ekonominės situacijos tolimesnis išmokų augimas gali būti ne toks intensyvus.

Asmeninio archyvo nuotr./Milana Jonikienė
Asmeninio archyvo nuotr./Milana Jonikienė

„Kitaip tariant, socialinės išmokos auga ganėtinai nesmarkiai ir kitais metais tiems, kam jos sudaro reikšmingą pajamų dalį, gyventi gali būti kiek sunkiau, nebent vėl sulauksime didesnio išmokų augimo birželio mėnesį“, – pokyčius apibendrina M.Jonikienė.

Nuo kitų metų naujovės laukia ir tėvų, išeinančių vaiko priežiūros atostogų: birželį buvo nuspręsta suteikti po du mėnesius vaiko priežiūrai abiem tėvams.

Mokesčių sistemoje pokyčių nedaug

Verta nepamiršti, kad nuo šiol atsiskaitymai grynais pinigais yra galimi tik iki 5000 Eur – nors Lietuvos banko duomenys rodo, kad 97 proc. visų mokėjimų šios sumos nesiekia, daliai asmenų tai gali būti itin aktualu.

Na, o MMA padidinimas reiškia ir didesnę mokesčių naštą. Nuo kitų metų sausio 1 d. didėja privalomo sveikatos draudimo (PSD) įmokos tiems, kas dirba savarankiškai ir nėra apdrausti darbo vietoje. Net jeigu žmogus uždirba mažiau, jis privalo mokėti PSD nuo MMA. Tai reiškia, kad mėnesio PSD įmoka nuo 50,95 Eur kyla iki 58,63 Eur.

Tuo pačiu verta nepamiršti, kad nuo šių metų liepos mėnesio buvo suvienodinti VSD ir PSD įmokų mokėjimo kodai ir atsirado naujas kodas – 444. Tad jeigu naudojatės automatinio įmokų mokėjimo paslauga savo banke, bet kodo dar nepakeitėte, galite turėti problemų su įmokų užskaitymu.

Klausimai dėl lengvatų išliks tie patys

Nuostatos dėl mokesčių lengvatų kitais metais nesikeičia, GPMĮ 21-ame straipsnyje įtvirtintos gyventojų išlaidos, kurios mažina apmokestinamąsias pajamas, išlieka tos pačios. Nuo šių išlaidų, jei vykdomos tam tikros sąlygos, mokėti gyventojų pajamų mokesčio nereikia:

• palūkanų už kreditą būstui įsigyti ar statyti, dėl kurio sutartis buvo sudaryta iki 2009 m.;

• įmokų į pensijų fondus;

• gyvybės draudimo įmokų;

• įmokų už studijas ar profesinį mokymą;

• papildomų kaupiamosioms pensijų įmokų, kurios mokamoms pagal Pensijų kaupimo įstatymo 8 str. 4 dalies nuostatas ir kurios yra didesnės negu 3 proc. gyventojo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos VSD įmokos (nuo 2019 01 01).

Kaip visuomet daug klausimų gyventojams kyla dėl investicijų, ypač kriptovaliutų, apmokestinimo. Nemokant mokesčių galima išsiimti 500 Eur pelno iš investicijų ir 2500 Eur pelno iš kriptovaliutų. Šia lengvata, jeigu tai aktualu, rekomenduojama pasinaudoti iki metų galo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius