Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajamų deklaravimas 2022: paskutinė galimybė GPM lengvatai už auklių ar remonto paslaugas

Iki šių metų pajamų deklaravimo pabaigos dar likus 40 dienų, nemaža dalis gyventojų šią procedūra jau atliko. Didelių pakeitimų šiais metais nenumatoma, tačiau 2022 m. yra paskutiniai, kai gyventojai deklaruodami pajamas gali susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už 2021 m. automobilio, būsto remonto, auklių paslaugas.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gyventojai ir šiais metais aktyviai deklaruoja pajamas – Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, iki šios savaitės antradienio tai buvo padarę 648 tūkst. gyventojų. Iš jų 59 tūkst., apie 20 proc. tai turinčių padaryti, iš individualios veiklos deklaravo 15,2 mln. eurų mokėtino GPM. Turto deklaracijas pateikė 11 tūkst. gyventojų.

Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu pajamas jau buvo deklaravę 773 tūkst. gyventojų, iš jų 61 tūkst. individualią veiklą vykdžiusių deklaravo mokėtiną 10,5 mln. eurų GPM sumą. Turto deklaracijas buvo pateikę apie 10 tūkst. gyventojų.

„Verta atkreipti dėmesį, jog praėjusiais metais preliminarias deklaracijas paruošėme ir deklaravimo startą skelbėme savaite anksčiau nei šiais, o bendra tendencija nekinta – didžioji dalis gyventojų pajamas deklaruoja laiku, pavyzdžiui, praėjusiais metais tai padarė 1,35 mln. gyventojų iš visų 1,46 mln. deklaravusių“, – 15min sakė VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pajamų deklaravimas

Šiais metais didelių naujovių pajamų deklaravimo procese nėra – deklaruoti pajamas už 2021 m. gyventojai gali internetu, jau ankstesniais metais pristatyto ir patobulinto deklaravimo vedlio pagalba.

VMI į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) perkėlė duomenis apie 2,3 mln. gyventojų pajamas ir išlaidas. Iš jų 1,8 mln. deklaracijas užteks tik peržiūrėti ir pateikti.

„Praėjusiais metais gyventojams tai puikiai sekėsi: elektroniniu būdu iki deklaravimo termino pabaigos savarankiškai pajamas deklaravo 87 proc. gyventojų, o dar 180 tūkst. deklaracijų gyventojai pateikė telefonu su VMI specialisto pagalba“, – komentavo M.Endrijaitis.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Šiais metais iš 648 tūkst. pajamas jau deklaravusių gyventojų, apie 9 proc. prireikė vienokios ar kitokios VMI specialistų pagalbos. 91 proc. pajamas per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) deklaravo savarankiškai.

M.Endrijaitis primena, kad gyventojams, kuriems reikia papildomos pagalbos į VMI aptarnavimo padalinį vykti nereikia, nes deklaruoti pajamas padeda VMI specialistai telefonu 8 5 2191 777.

„Iš viso paskelbus deklaravimo startą atsakėme į 56 tūkst. skambučių ir 768 paklausimus raštu deklaravimo tema“, – 15min sakė įstaigos specialistas.

Paskutinė galimybė pasinaudoti GPM lengvata už remonto ir auklių paslaugas

Šie metai yra paskutiniai, kai gyventojai deklaruodami pajamas gali susigrąžinti dalį sumokėto GPM už 2021 m. automobilio, būsto remonto, auklių paslaugas.

Už 2020 m. 25 tūkst. gyventojų deklaravo grąžintiną 3,3 mln. eurų sumą, o už 2021 m. jau 12 tūkst. gyventojų – 1,5 mln. eurų GPM.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Automobilio remontas žiemą
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Automobilio remontas žiemą

VMI primena, kad pasinaudoti lengvata gali tik deklaravę pajamas ir kartu su pajamų deklaracija pateikę šių darbų arba paslaugų suteikimą ir sumokėjimą įrodančius dokumentus, pavyzdžiui, sąskaitą faktūrą, pirkimo–pardavimo kvitą.

GPM paramą galima teikti tik elektroniniu būdu

Kitas reikšmingesnis pakeitimas šiais metais – įsigaliojanti tvarka, kai prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai pateikti galima tik internetu, per EDS.

Tiesa, jau praėjusiais metais už einamuosius metus elektroninius prašymus pateikė 91 proc. gyventojų, todėl daugeliui jų toks pakeitimas greičiausiai tėra tik techninis.

„Iš viso paramos prašymą už 2021 m. pateikė daugiau nei 363 tūkst. gyventojų, t. y. teikdami prašymą ankstesniais metais buvo nurodę, kad paramą skiria už ateinančius metus. Iš jų 39 tūkst. tai padarė šiais metais paramos vedlio pagalba“, – sakė M.Endrijaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

Skiriama paramos dalis nuo sumokėto GPM šiais metais nesikeitė: iki 1,2 proc. galima skirti paramos gavėjams ir meno kūrėjams, iki 0,6 proc. – profesinėms sąjungoms ir iki 0,6 proc. – politinėms partijoms.

Praėjusiais metais tokiu būdu 460 tūkst. gyventojų skyrė 21,3 mln. eurų GPM.

Eilės nebesugrįš, prie to prisidėjo ir pandemija

Kone kasmet balandžio pabaigoje, ypač paskutinę pajamų deklaravimo dieną, Lietuvos VMI skyrius užguldavo žmonių eilės, gyventojai norėdavo pasikonsultuoti prieš deklaruodami pajamas.

Kaip tai atrodė vos prieš dvejus metus galite pamatyti šiuose 15min fotografo kadruose:

Kadangi vis daugiau gyventojų deklaracijas pildo nuotoliniu būdu be konsultacijų, eilių šiais metais bus išvengta, tiki VMI atstovai.

Prie to iš dalies prisidėjo ir dveji pandemijos metai, kai kontaktinės konsultacijos VMI padaliniuose buvo apribotos.

Vis dėlto tie, kas negalės pasinaudoti nuotolinėmis paslaugomis, ir šiais metais gali užsukti į artimiausią įstaigos padalinį, tačiau tam yra būtina išankstinė registracija vizitui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

„Per VMI registracijos vizitui sistemą gyventojas pasirenka jam patogų laisvą vizito laiką ir paslaugas gauna iš karto atvykęs nurodytu laiku. Nuo kovo 9 d. VMI klientų padaliniuose visoje Lietuvoje aptarnavome 11 tūkst. gyventojų įvairiomis temomis, įskaitant ir pajamų deklaravimą“, – 15min sakė M.Endrijaitis.

Grąžintinos sumos gali nustebinti savo dydžiu

Nors mokesčių deklaravimas savaime nėra loterija, gyventojus kasmet neretai nustebina jiems grąžintinos arba, atvirkščiai, permokėtos sumos.

Niekas nenori mokėti papildomai, tačiau kai kuriems palengvėjimas susimaišo su nuostaba. Du 15min skaitytojai pasidalijo istorijomis, kai po skaitmeninio deklaravimo VMI jie liko skolingi atitinkamai vieną ir tris centus. Pašnekovai liko nesupratę, kaip susidaro tokia maža nepriemoka ir ar tikrai ją reikia grąžinti.

Anot M.Endrijaičio, ši situacija nėra naujiena. Taip gyventojams gali nutikti dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, apskaičiuojant mėnesio neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) yra taikoma mėnesio NPD formulė ir apskaičiuojamas GPM yra suapvalinamas iki eurų ir centų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena

„Deklaruojant pajamas yra taikoma metinio NPD formulė ir todėl dėl šio apvalinimo gali susidaryti kelių centų mokėtina suma. Taip pat pasitaiko atvejų, kai gyventojas gauna pajamų, kurioms taikomi skirtingi mokesčio tarifai, todėl metinis NPD deklaruojant pajamas yra padalijamas proporcingai ir taip pat gali susidaryti kelių centų mokėtina suma“, – paaiškino M.Endrijaitis.

Jis atkreipė dėmesį, jog nuo kelių centų mokėtinos sumos nebus pradėti skaičiuoti delspinigiai, todėl gyventojai šią sumą gali sumokėti kartu su kitais mokesčiais, pavyzdžiui, žemės, nekilnojamojo turto ir panašiai.

Pajamas deklaruoti privalo gyventojai, kurie vykdė individualią veiklą; gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius; pritaikė per didelį metinį neapmokestinamų pajamų dydį (MNPD) ir dėl to susidaro mokėtina GPM suma.

Taip pat deklaravę pajamas kai kurie gyventojai gali susigrąžinti dalį GPM: nuo išlaidų už būsto, automobilio remonto ir auklių paslaugas, įmokas už gyvybės draudimą, studijas, palūkanas ir dėl kitų priežasčių, taip pat tais atvejais, jei buvo pritaikytas per mažas MNPD.

Dėl 2021 m. užimtų pareigų ne tik pajamų, bet ir turto deklaracijas turi pateikti politikai, valstybės tarnautojai ir kai kurie kiti asmenys. Likę gyventojai pajamas deklaruoja savanoriškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius