-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajamų deklaravimas: dažniausiai gyventojams kylantys klausimai ir 13 labiausiai pasikartojančių klaidų

Trečiadienį prasidėjęs pajamų deklaravimas, kuris tęsis du mėnesius, ne vienam gyventojui kelia įvairių klausimų. 15min pasidomėjo, kokių neaiškumų gyventojams kyla dažniausiai ir dėl kokių priežasčių deklaraciją tenka tikslinti dažniausiai.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis 15min tvirtino, kad dažniausi klausimai, kuriuos gauna VMI konsultantai deklaravimo laikotarpiu, yra susiję su deklaruota mokėtina ar grąžintina suma.

„Kodėl reikia mokėti būtent tokio dydžio gyventojo pajamų mokestį (GPM), kodėl pasikeitė gyventojui grąžinama pajamų mokesčio permoka, lyginant su ankstesniais metais, taip pat kada tos permokos tikėtis“, – pastebi M.Endrijaitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Pasak jo, kasmet VMI sulaukia klausimų ir apie galimybes pasinaudoti galiojančiomis GPM lengvatomis: dėl patirtų gyvybės draudimo, pensijų, studijų, būsto kredito palūkanų įmokų išlaidų.

Tiesa, nuo šių metų dėl GPM lengvatų įsigalioja naujovė. Pernai pavasarį deklaruodami pajamas už 2021 m. gyventojai dar galėjo susigrąžinti GPM už auklių ir autoremonto bei statybų remonto paslaugas. Tačiau šiemet pajamas deklaruojantys gyventojai to padaryti negalės – 2022 m. lengvata tokioms veikloms jau nebebuvo taikoma.

Pajamų deklaravimo laikotarpiu į VMI dažnai kreipiasi nemažai asmenų, gavusių turto pardavimo pajamų. Taip pat vis dar kyla klausimų apie individualios veiklos pajamų ir išlaidų pildymo tvarką.

13 dažniausių klaidų, dėl kurių tenka tikslinti deklaraciją

Tuo tarpu paklausus, dėl ko pateiktos pajamų mokesčio deklaracijos dažniausiai atmetamos, VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis teigė, kad deklaracijos yra vertinamos / lyginamos su VMI turimais ir trečiųjų šaltinių pateiktais duomenimis, su gyventoju susijusių asmenų (pvz., šeimos narių) deklaracijomis, pačio gyventojo pateiktais dokumentais (pvz., turto perleidimo dokumentais, sąskaitomis faktūromis).

„Neatitikimai gali atsirasti, kai jau buvo pateikta gyventojo deklaracija, tačiau tretieji šaltiniai patikslino ar vėliau nei gyventojas pateikė duomenis VMI“, – informavo VMI atstovas.

Pernai pavasarį deklaruodami pajamas už 2021 m. gyventojai dar galėjo susigrąžinti GPM už auklių ir autoremonto bei statybų remonto paslaugas. Tačiau šiemet tokios galimybės nėra.

Jis gyventojams patarė prieš pateikiant deklaraciją visada pirmiausia peržiūrėti trečiųjų šaltinių pažymą, esančią pirmame vedlio lange – Peržiūrėti 2022 metų pažymos kortelę. O esant netikslumui pirmiausiai kreiptis į duomenis pateikusį asmenį dėl klaidos ištaisymo.

Esant neatitikimams deklaracijoje, VMI apie tai visada informuoja gyventoją – Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS), skiltyje „Pranešimai“, gyventojas gauna išsamų pranešimą apie rastas klaidas. Taip pat apie nustatytus netikslumus informaciją gyventojai gauna ir e. paštu, jei jis nurodytas EDS, o tiems, kurie jo nenurodė ar sistema nesinaudoja – klasikiniu paštu.

M.Endrijaitis taip pat išskyrė 13 dažniausiai pasitaikančių klaidų, dėl kurių tenka tikslinti pateiktą pajamų deklaraciją:

1. Neteisingai deklaruoja savarankiškai iki deklaracijos pateikimo dienos sumokėtą GPM sumą.

2. Deklaruojamos ne visos pajamos iš individualios veiklos, tai yra deklaruoja tik iš įmonių gautas pajamas, apie kurias informuoja patys paslaugų / prekių gavėjai, bet galimai neprideda iš fizinių asmenų gautų veiklos pajamų.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

3. Klaidingai deklaruoja gruodžio mėn. gautas, bet kitų metų sausio mėn. išmokėtas pajamas.

4. Gyventojai pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto (NT) nuomos pajamas, gautas už fiziniams asmenims išnuomotą butą, namą ar žemę. O tie, kurie deklaruoja NT nuomos pajamas, dažnai nurodo, kad nuo tokių gautų pajamų išskaičiuotas pajamų mokestis, nors pajamų mokestį nuo tokių gautų pajamų turi susimokėti patys gyventojai.

5. Deklaruoja įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys.

6. Pamiršta nurodyti studijuojančiojo duomenis, kai nori ir gali naudotis lengvata.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus universiteto eisena Gedimino prospektu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus universiteto eisena Gedimino prospektu

7. Pamiršta deklaruoti užsienyje gautas pajamas.

8. Deklaruojamos gyvybės draudimo išlaidos, kai naudos gavėjais yra pilnamečiai vaikai, anūkai ar kiti asmenys, kai tuo tarpu deklaruoti gali tik įmokų mokėtojai. Kai naudos gavėjai yra patys įmokų mokėtojai arba jų sutuoktiniai, arba jų nepilnamečiai vaikai (įvaikiai, globotiniai).

9. Gyvybės draudimo išmokas deklaruoja prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos.

10. Klaidingai deklaruoja II pensijų pakopos įmokas, kurioms netaikoma lengvata.

11. Deklaruoja ne kaupiamojo gyvybės draudimo išlaidas.

12. Neteisingai deklaruoja arba nedeklaruoja automobilio, NT pajamų, pvz.: deklaruojama neteisinga turto įsigijimo kaina. Gyventojas šią reikšmę turėtų įrašyti iš turto įsigijimo dokumentų, tačiau ne visuomet juos išsaugo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Startuoja konkursas „Metų automobilis 2022“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Startuoja konkursas „Metų automobilis 2022“

13. Sutuoktiniai nepadalina pusiau bendros nuosavybės NT perleidimo pajamų.

Pajamų deklaravimui – 2 mėnesiai

Pajamų už 2022 m. deklaravimui laiko bus užtektinai – deklaravimo laikotarpis baigiasi gegužės 2 d. Nors nemažai gyventojų pajamas deklaruoja savanoriškai, norėdami atgauti permokas, tačiau VMI primena, kad anksčiau deklaravę pajamas nebūtinai anksčiau galės jas ir susigrąžinti – permokų grąžinimo sąrašai sudaromi atsitiktinai.

Jeigu gyventojui susidarė permoka, VMI ją grąžins ne vėliau kaip iki liepos 31 d.

Jeigu bus apskaičiuota, kad esate skolingi gyventojų pajamo mokesčio (GPM), jį taip pat reikia sumokėti iki gegužės 2 d. Kaip primena, VMI mokesčių nesusimokėjus laiku, pradedami skaičiuoti delspinigiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius