Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakelėje į Palangą šmirinėjantiems vedliams – aukso kasyklos

Ištisos valandos sėdint automobilyje ir kantriai laukiant, ar kas užkibs, ar kas pastebės didžiulius plakatus apie apartamentus prie jūros – darbas atrodo varginantis, tačiau palangiškių vadinami vedliai po vasaros grįžta užsidirbę visiems metams.
Štai toks vaizdas ir šią vasarą Palangoje – dažnas.
Štai toks vaizdas ir šią vasarą Palangoje – dažnas. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Palangos močiučių laikai pamažu baigiasi. Retai kada pakeliui į kurortą pamatysi pakelėje sėdinčias garbaus amžiaus moteris su plakatu. Jas keičia kur kas jaunesni ir energingesni vedliai. Dažniausiai turintys įsigiję Palangoje būstą, tačiau gali pasiūlyti kur kas daugiau nei kambariuką bute, kur ir virtuvė, ir vonia – bendra. 
Nepatinka, ankštas kambarėlis, jie pasiūlys visą butą. Per kuklus? Atsiras ir apartamentai.

Pavaduoja močiutes

Palangiškių vadinami vedliai – tikri nekilnojamojo turto agentai, pakelėse lūkuriuojantys už suvargusias močiutes, tokio darbo besikratančius palangiškius. 

„Palangoje nuomojama apie tūkstantis butų, kambarių, namų. Visi gi neis stovėti į gatvę. Šį vedlių verslą labiau pavadinčiau įžūliu, ne kiek gudriu“, – aiškino visuomeninės organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė. Organizacija vienija apie 70 būsto nuomotojų. Visi kiti sukasi kaip išmano. 

15min.lt žiniomis, įprastai vedliai gauna apie 20 proc. nuo sandorio. Tačiau kai kurie šiltaisiais savaitgaliais pinigines pasunkino lupdami nuo atvykėlio kiek tik išmanė. 

„Ilgąjį savaitgalį kambarius mūsų name išsinuomoję žmonės už dvi paras turėjo mokėti 400 Lt, tačiau paaiškėjo, kad vedliams jie atidavė net 850 Lt. Tad šie užsidirbo 450 Lt“, – pasakojo palangiškis, kurio šeima vasarą poilsiautojams nuomoja kambarius. 

Palangoje nuomojama apie tūkstantis butų, kambarių, namų.

Poilsiautojams prasitarus, kaip brangiai moka už kambarius, būsto šeimininkai neteko amo. „Štai kaip poilsiautojai yra mulkinami, taip ir susidaro stereotipas, kad Palangoje poilsiauti yra labai brangu“, – aiškino prisistatyti nepanoręs palangiškis. 

Teigiama, kad per vasarą vedlių uždarbis siekia iki keliolikos tūkstančių litų.

Tikrina dažnai

Tuo tarpu mokesčių inspektoriai, pajūryje įgyvendinantys programą „Kurortinis sezonas“, tikino, kad būstų nuomotojai vasarą itin dažnai sulaukia jų vizito. 

Kaip aiškino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, gyventojai gali tarpininkauti nuomojant gyvenamąsias patalpas įsigiję individualios veiklos vykdymo pažymą veiklai „Tarpininkavimas perkant, parduodant ir nuomojant nekilnojamąjį turtą už atlygį ar pagal sutartį“. 

Mokesčių inspekcijos duomenimis, iki liepos vidurio Palangos miesto savivaldybės teritorijoje verslo liudijimus gyvenamosios paskirties patalpų nuomai yra įsigiję 754 gyventojai, apgyvendinimo paslaugoms (nakvynės ir pusryčių paslaugos) – 147 gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius