Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistanas dėl TVF pagalbos turi nuspręsti iki rugsėjo

Su mokėjimų balanso krize susiduriantis Pakistanas privalo iki rugsėjo nuspręsti, ar prašyti finansinės pagalbos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), sako tikėtinas būsimasis šalies finansų ministras Asadas Umaras.
Vertybinių popierių birža Karačyje
Vertybinių popierių birža Karačyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes turime priimti sprendimą iki rugsėjo pabaigos“, – sakė A.Umaras, kuris yra liepos 25 dienos rinkimų laimėtojo Imrano Khano partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) narys ir tikėtinas naujasis Pakistano finansų ministras.

A.Umaras taip pat pabrėžė, kad Islamabadas be TVF pagalbos svarsto ir kitas priemones kovoti su krize, įskaitant paskolas iš Pakistanui draugiškų valstybių bei emigrantų perlaidas.

Nuo 80-ųjų pabaigos Pakistanas TVF pagalbos prašo periodiškai. Paskutinis kartas buvo 2013 metais, kuomet Islamabadas kovai su panašia krize iš Fondo gavo 6,6 mlrd. JAV dolerių paskolą.

Analitikai teigia, kad naujoji vyriausybė turės veikti labai greitai, nes šalis yra ant naujos mokėjimų balanso krizės slenksčio.

Pakistano biudžeto deficitas per pastaruosius penketą metų augo stabiliai, nuo 4 proc. iki 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Dėl šios priežasties Pakistano užsienio valiutos atsargos sumenko iki maždaug 10,3 mlrd. JAV dolerių, ko užtektų padengti vos poros mėnesių importą. Pakistano rupija nuo gruodžio buvo devalvuota keturis kartus, todėl šalyje išaugo infliacija.

Ekspertai skaičiuoja, kad Pakistanui kovoti su krize reikia maždaug 12 mlrd. JAV dolerių paskolos, bet anoniminis diplomatas naujienų agentūrai AFP sako, jog Islamabadas tikisi apie 6,5 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau baiminamasi, kad bet kokios naujos TVF paskolos sąlygos šiemet būtų griežtesnės nei 2013-aisiais, nes šalies santykiai su JAV – didžiausiu TVF donoru – yra įtempti.

Liepos mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo išreiškė nerimą, kad TVF paskolą Islamabadas gali panaudoti skolų Kinijai mokėjimui.

„Nėra jokio pagrindo duoti TVF mokesčių dolerius – kartu su jais, ir amerikiečių dolerius, kurie yra dalis TVF finansavimo – tiems, kurie su šiais pinigais eis gelbėti obligacijų turėtojus iš Kinijos ar pačią Kiniją“, – tuomet televizijai CNBC sakė M.Pompeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius