Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paklusdami naujai vaistų kainodaros tvarkai, farmacininkai turės papildomai investuoti apie 5 mln. litų

Vaistininkams – apie 5 mln. litų papildomų išlaidų, o pirkėjams – gaišatis ir painiava. Taip vertinamas Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimas nuo balandžio 1-osios vaistinėse įrengti monitorius, pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Vaistai
Vaistai / Photos.com

Pacientas turi žinoti, kiek kainuoja jam išrašyti kompensuojamieji vaistai. Ir kiek jam tektų už juos primokėti. Jam privaloma suteikti informaciją, už kokio gamintojo analogišką preparatą galima primokėti mažiausiai. Visas kainas jis turi pamatyti vaistinėje esančiame monitoriuje.

Tokia pat informacija monitoriuje turi būti pateikiama ir apie nekompensuojamuosius vaistus. Pirkėjui turi būti pateiktos visos analogiškų vaistinėje esančių vaistų kainos.

Tokios nuostatos besilaikanti Sveikatos apsaugos ministerija vaistines įpareigojo iki balandžio 1-osios apsirūpinti specialaus dydžio monitoriais, kad gyventojai galėtų lengvai perskaityti ekrane pateikiamą informaciją.

Pagal įsakymą monitoriai turi būti įrengti kiekvienoje kompensuojamųjų vaistų išdavimo vietoje.

Sunkmečiu ministerijos primetamais naujais įpareigojimais vaistininkai gražu nėra patenkinti.

Anot Vaistų didmeninės prekybos įmonių asociacijos valdybos pirmininko Gyčio Bendoriaus, monitorių diegimui visose Lietuvos vaistinėse prireiks apie 5 mln. litų.

Pavyzdžiui, vien bendrovės „Tamro“ valdoma grupė „Šeimos vaistinė“ monitoriams turėtų išleisti apie 0,5 mln. litų.

Lietuvoje šiuo metu yra apie 1,2 tūkst. vaistinių ir jų filialų. Jose įrengta apie 3 tūkst. kompensuojamųjų vaistų išdavimo vietų. Visose jose ir turėtų atsirasti monitoriai.

Kad įvykdytų ministerijos reikalavimą, vaistinėms nepakaks vien pirkti monitorius. Maždaug penktadalį kompiuterių joms tektų keisti naujais, nes senieji nepritaikyti dirbti su dviem vaizdo plokštėmis. Pinigų tektų skirti ir užmokesčiui už kompiuterių specialistų darbą, programavimą, kitokias jų paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius