Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palanga pasiruošė sezonui: kurortas atsinaujino, bet atsiims per didesnes kainas

Palanga jau pasirengusi vasarotojų antplūdžiui. Kurortas pasitiks atsinaujinęs, bet ketina labiau patuštinti ir poilsiautojų kišenes.
Palanga
Palanga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Termometrų stulpeliams šoktelėjus į viršų ir prasidėjus kalendorinei vasarai, Palangoje prasideda aktyvusis sezonas.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) prezidentė Ingrida Valaitienė 15min teigė, kad iki jo verslai ruošiasi.

„Tai jau tapo tradicija. Visi įgyvendina savo planus, vieni vykdo plėtrą, kiti atnaujina interjerą ar eksterjerą, treti diegia naujas paslaugas ar renovuoja esamas zonas“, – pastebi I.Valaitienė.

Poilsiautojus atsinaujinę pasitiks ne tik viešbučiai, restoranai, kavinės, tačiau ir pats miestas.

Pinigų atseikėta ir Palangos paplūdimiams, dviračių takams, pėsčiųjų takams jūros link, Birutės parkui, vaikų žaidimų aikštelėms ir kurorto viešosioms erdvėms, kurios apželdinamos. Atnaujinama ir turistams skirta informacinė sistema, numatoma viešųjų renginių programa.

Pusė milijono takų dangai, šimtai tūkstančių tualetams prižiūrėti

Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovė spaudai Tamara Zaiceva sako, kad šiemet Palanga vasarą pasitinka atnaujinusi pajūrio kopagūbrio apsaugines priemones, takus, vedančius prie jūros.

„Atnaujinti absoliučiai visi takai jūros link, iš viso pakeista 8,5 tūkst. kvadratinių metrų takų dangos, pajūryje išpinta žabtvorių, sudėti nauji šakų klojiniai. Tam panaudota beveik 545 tūkst. eurų iš specialios Europos Sąjungos finansuojamos programos“, – skaičiuoja T.Zaiceva.

Pasak jos, išskirtinė šio sezono naujiena ir gera žinia – jau baigiamas atnaujinti beveik 2 km dviračių ir pėsčiųjų takas nuo „Lino“ iki Kunigiškių, čia įrengiamas ir apšvietimas.

Tai, pasak jos, reiškia, jog jau birželio pabaigoje tamsiuoju paros metu bus galima apšviestais takais pėsčiomis nueiti nuo pat Birutės kalno iki Kunigiškių. Šioms reikmėms bus panaudota 102 tūkst. eurų iš Palangos savivaldybės biudžeto.

Šią vasarą paplūdimiuose ir priekopėje įrengta 14 naujų konteinerinių tualetų.

Pasak T.Zaicevos, senieji tualetai buvo jau stipriai nusidėvėję, jie eksploatuoti jau šešerius metus. Iš viso šią vasarą kurorte veiks 33 viešieji tualetai, jų eksploatavimas, priežiūra ir tvarkymas miestui kainuos 300 tūkst. eurų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos viešieji tualetai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos viešieji tualetai

Šią vasarą plečiama ir kita paplūdimių infrastruktūra: pastatyta 140 persirengimų kabinų, visuose paplūdimiuose taip pat iš viso bus 900 atliekoms skirtų konteinerių.

„Paplūdimius šią vasarą kiekvieną dieną tvarkys ir prižiūrės per 40 komunalinio ūkio darbuotojų. Miesto Tarybos nustatytuose paplūdimiuose budės gelbėtojai. Visame kurorte veiks 19 postų, juose vidurvasarį darbuosis apie 60 gelbėtojų“, – 15min atskleidė T.Zaiceva.

Šimtai tūkst. eurų skyrė želdiniams, įrengti interaktyvūs infoterminalai

Šiam sezonui kurortui apželdinti ir želdiniams prižiūrėti yra numatyta 350 tūkst. eurų. Iš jų 20 proc. daugiau nei pernai būtent kurorto viešųjų erdvių gėlynams.

„Vienas iš labiausiai lankomų Palangos objektų – Birutės parkas – jau pasipuošė naujais gėlynais. Pavasarį šioms reikmėms vien vienmečių augalų daigų, sėklų ir grunto nupirkta už beveik 4,5 tūkst. eurų“, – skaičiuoja T.Zaiceva.

Iš viso per metus parko želdiniams, kurių yra keli šimtai rūšių, ir jiems prižiūrėti išleidžiama apie 120 tūkst. eurų.

Prieš vasarą tradiciškai sutvarkomos ir atnaujinamos vaikams skirtos erdvės – Vaikų žaidimų parkas Šermukšnių gatvėje, kur atvežta papildomai puraus smėlio, ir Lietuviškų pasakų parkas pušyne ties Birutės parku. Šioms reikmėms panaudota apie 20 tūkst. eurų.

„We Love Lithuania“ nuotr./Lietuviškų pasakų parkas Palangoje
„We Love Lithuania“ nuotr./Lietuviškų pasakų parkas Palangoje

Pasak T.Zaicevos, šios vasaros naujovė – kurorte įrengti keturi nauji interaktyvūs infoterminalai, kur turistai gali rasti jiems aktualią informaciją apie tai, ką veikti, kur apsistoti, pavalgyti, apie pramogas ir renginius, pliažų funkcinių zonų išdėstymą.

Informacija infoterminaluose atnaujinama kasdien. Jie įrengti labiausiai turistų lankomose vietose Palangoje (prie jūros tilto, koncertų salės ir muzikinio fontano) bei Šventojoje.

Taip pat pastatyti penki dvipusiai interaktyvūs lauko informaciniai stendai, įrengta trylika stovų su 3, 4, 5, 6 krypčių rodyklėmis, kurie informuos apie lankytinas vietas bei padės atrasti dar daugiau nepažintų Palangos miesto turistinių objektų.

Palangoje ir Šventojoje įrengtos dvi daugiafunkcinės, saulės baterija įkraunamos „SunEco“ viešųjų erdvių paslaugų stotelės. Jose galima atlikti bemotorių transporto priemonių smulkų remontą, prisipūsti dviračių padangas, pasikrauti mobiliuosius įrenginius.

„Minėtos ir dar daug kitų turistams aktualių priemonių įgyvendinta Palangos miesto savivaldybės administracijai vykdant projektą „Paveldo objektų pasiekiamumo didinimas dviračiais“, kuris iš dalies finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis. Projekto bendrasis finansavimas – 400 tūkst. eurų“, – skaičiuoja T.Zaiceva.

Kaip ir kiekvieną vasarą, didelis dėmesys skiriamas viešiesiems renginiams. Tarp jų ir šį savaitgalį vykęs kurorto 770-mečiui skirtas festivalis „Myliu Palangą“, ir dar žiūrovų dėmesio laukiantys chorų šventė, retro muzikos, gatvės teatrų festivaliai, vasaros koncertų ciklas „Orkestrų vasara“, Joninės, Jūros ir žvejų, Šeimų šventės ir kiti renginiai. Jiems iš Palangos savivaldybės biudžeto numatyta beveik 200 tūkst. eurų.

Restoranuose ir viešbučiuose – remontai ir naujienos

Sezonui rengiasi ir viešbučiai, kavinės, restoranai.

Pasak I.Valaitienės, viešbučiai dažniausiai imasi atnaujinti kambarių ir bendrų zonų, SPA centrų zonas.

„Tai kosmetinis remontas, interjero dizaino pokyčiai, erdvių įgalinimas naujoms funkcijoms, plėtra, lauko terasų ruošimas sezonui“, – vardija I.Valaitienė.

Pasak jos, kurortas su lyg kiekvienu sezonu pristato naujienas, tarp jų nauji restoranai, tokie kaip „Kopa Kopa“, „CaCa“, „Bangos“ Palangoje, keletas naujų maitinimo vietų atsidaro ir Kunigiškiuose.

„Naujas sveikatinimo paslaugas, investuoja į paslaugų kokybę, aptarnavimą. Kviečia visus miesto svečius į bendrus užsiėmimus – mankštas, terapijas, pramogas“, – vardija I.Valaitienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Tikisi didesnio poilsiautojų srauto ir prognozuoja didesnes kainas

Palangos VRA prezidentė viliasi, kad Palanga šįmet išlaikys praėjusių metų turistų srautą ir jis „ūgtels“.

„Šiemet tikimės sulaukti daugiau turistų nei 2022 m. (Statistikos departamento duomenimis, 2022 m. Palangoje buvo suteikta 1250000 nakvynių). Žinoma, tikimės, kad užsienio rinkos šiais metais bus aktyvesnės ir matysime svečių iš užsienio dalies augimą, lyginant su praėjusiais metais“, – lūkesčius išsako I.Valaitienė.

Kurorto neaplenks ir kainų augimas.

Pasak I.Valaitienės, paslaugų kainos yra kiekvieno apgyvendinimo ir maitinimo objekto valdytojo/savininko rankose, tačiau atsižvelgiant į ekonominę situaciją šalyje, infliaciją 2022 m. pirmuosius 5 mėnesius, paslaugų kainų bei maisto kainų augimas yra iš to išplaukianti pasekmė.

„Kadangi ekonominė situacija šalyje yra kintanti, tai apspręsti birželio mėn. pradžioje, kaip bus liepos ir rugpjūčio mėn., būtų pernelyg drąsu. Bet kokiu atveju, svetingumo verslas yra suinteresuotas, kad kurortas išlaikytų turistų srautą, tad drastiškų sprendimų verslas tikrai neplanuoja“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius