Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudimas pilstyti alų pliaže Palangos verslininkams – lyg šaltos vasaros prognozė

Vėsios ir lietingos vasaros, šykštūs poilsiautojai ir dabar dar – draudimas prekiauti alkoholiu palapinėse. Palangos verslininkams valdžios ketinimai uždrausti prekybą alkoholiu paplūdimyje prilygo sinoptikų prognozei, jog visą vasarą lis.
Poilsiautojai ir vakare laiką leido pliaže
Poilsiautojai ir vakare laiką leido pliaže / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Palanga Alkoholis

Edgaras Donskovas kiekvieną vasarą Palangos paplūdimyje stato palapines, kuriose pilstomi ne tik gaivieji, bet ir silpni alkoholiniai gėrimai. Tą jis darys ir ateinančią vasarą, o 2018 metais jam greičiausiai teks paieškoti kitos veiklos.

Valdantieji pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis ketinama uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose kavinėse. Vien tik Palangoje vasarą tokių būna apie 30.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija Palangoje

Palapinė – 15 tūkstančių eurų

E.Donskovo įsitikinimu, jei nebus leista prekiauti alkoholiu nestacionariose palapinėse, statyti jas bus nenaudinga. Todėl jis iš esmės išnyks.

„Pagal dabartines sąlygas niekas nestatytų. Arba leidimų statyti kaina turėtų smarkiai sumažėti, kad tai apsimokėtų“, – 15min teigė E.Donskovas, vadovaujantis kelioms bendrovėms.

Už vieną prekybos palapinę ar kitą nestacionarią kavinę Palangos savivaldybei jis moka nuo 8 iki 15 tūkstančių eurų per metus, kur geresnė vieta – ten ir kaina didesnė. Tiesa, metai verslininkams Palangoje – beveik trys vasaros mėnesiai.

Jo konkurentas Palangoje Artūras Timukas, taip pat kiekvieną vasarą prekiaujantis nestacionariose kavinėse, sako, kad jei nebus leista prekiauti alkoholiu, tai leidimai turėtų būti apskritai nemokami. „Nes niekas tuo verslu neužsiims“, – paaiškino A.Timukas.

Verslininkas neslėpė – Palangos verslininkai sunerimę dėl naujų siūlymų. Šaltos vasaros ir taip verslininkams neša daug nuostolių.

Nežino, ar investuoti

Kai kur galioja apribojimai, pavyzdžiui, paplūdimyje parduodamas alkoholis neturi būti stipresnis nei 22 laipsniai. Šią vasarą greičiausiai niekas nesikeis, nes valdantieji ruošia naujas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas nuo 2018 metų. Tačiau ar pritars Seimas ir prezidentė – nežinia.

„Sunku kažką planuoti, nes dabar negalime investuoti. Gerai, kad kovojama su alkoholio prekyba, tačiau blogai, kai norima visiškai uždrausti“, – samprotavo E.Donskovas.

Žinoma, draudimas nepaveiks tų kavinių ar aludžių, kurios turi kiemelius arba zoną, kur gali išstatyti stalelius vasarą. „Tai tokių kavinių savininkai tik išloš iš tokių draudimų“, – mano E.Donskovas, kuris čia mato nevienodas konkurencines sąlygas.

Ūkio ministerija: tai būtų diskriminacija

Ūkio ministerija taip pat mano, kad uždraudus prekiauti alkoholiu nestacionariose kavinėse, išsikreiptų konkurencija.

„Manome, kad draudimas diskriminuotų ūkio subjektus, ypač smulkiuosius, kurie nestacionariose kavinėse prekiauja tik sezono laikotarpiu“, – 15min komentavo ūkio viceministras Ramūnas Burokas. Todėl ministerija įsitikinusi, kad toks draudimas „neigiamai paveiktų turizmo zonų patrauklumą bei pažeistų teisėtus lūkesčius įmonių, laimėjusių konkursus įrengti lauko kavines ir jau investavusių į jų įrengimą“.

Todėl, kaip teigė viceministras R.Burokas, ministerija nepritaria siūlymui uždrausti prekyba alkoholiniais gėrimais iki 22 proc. nestacionariose kavinėse.

Tačiau Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis karštai pritaria iniciatyvai drausti alkoholio prekybą tokiose kavinėse.

„Tai nėra perteklinis siūlymas valstybėje, kuri yra pirmojoje vietoje pagal alkoholio vartojimą", – antradienį sakė R. Karbauskis.

Gavo leidimą 3 metams

Dalis verslininkų gavo leidimus prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose kavinėse ir po 2018 metų.

„Ką tik gavau savivaldybės leidimą tokiai kavinei Jono Basanavičiaus gatvėje trims metams. Jei uždraus prekybą alkoholiu, tai kaip bus su likusiais metais? To aš nežinau“, – atviravo verslininkas E.Donskovas.

Vis tik Palangos verslininkai viliasi, kad savivaldybėms bus palikta teisė savarankiškai spręsti, kur galima leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais. „Tikiuosi, kad taip ir bus. Bet, kita vertus, savivaldybių valdžia gali uždrausti, nes gauna dotacijas iš vyriausybės. Tad į smulkųjį verslą gali būti neatsižvelgta“, – nerimauja A.Timukas.

Iš tiesų viename iš Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektų siūloma savivaldybėms suteikti teisę nustatyti vietas ar teritoriją, kuriose alkoholio prekyba galėtų būti draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius