-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palūkanoms smunkant bankai toliau neskuba skolinti

Verslininkai skundžiasi, kad mažėjant palūkanoms kreditavimo sąlygos gerėja tik teoriškai – praktiškai verslininkai tai pajustų tik tuo atveju, jeigu gautų paskolas.
Pinigai
Pinigai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad transporto sektoriaus įmonėms ir net jų darbuotojams vis dar uždarytos visų bankų durys. Tai patvirtino Lietuvos nacionalinės ekspeditorių asociacijos vadovas Vytautas Levickas.

Bankines ir finansines konsultacijas teikiančios bendrovės „Buivydas ir partneriai“ vadovas Artūras Buivydas taip pat sakė, kad jokių esminių verslo kreditavimo pasikeitimų šiemet, palyginti su 2009-aisiais, nematyti.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas sakė pastebėjęs, kad kreditų kaina pamažu krinta ir kai kurie verslininkai jau pasinaudoja nauja padėtimi. Tačiau jis ragina megzti taikų dialogą su bankais, todėl nepritaria Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos sumanymui viešai skelbti bandžiusių gauti paskolas, bet nekredituotų įmonių paraiškas, pagal kurias neva bankai turėjo suteikti paskolas.

Toks elgesys, S.Besagirsko nuomone, užkoduoja banko ir verslo konfliktą.

„Įmonės, turinčios galimybę pasiskolinti užsienyje, kur vykdo veiklą, mato labai didelį Lietuvoje ir kitose šalyse dirbančių bankų kreditų kainos skirtumą. Pavyzdžiui, Vokietijoje paskolos eurais kaina siekia apie 1,7 proc, o Lietuvoje – per 4 procentus. Verslui, kurio pelno marža 4–5 proc., skolintis Lietuvoje, net mažėjant pinigų kainai, vis dar labai rizikinga. Lietuvos bankai taip pat kol kas atsargiai renkasi, kokią veiklą finansuoti, ir dažniausiai atmeta įmonių prašymus paskolinti apyvartinėms lėšoms. Daugiau dėmesio skiriama investicijoms remti“, – kalbėjo S.Besagirskas.

Anot dienraščio, pasiskolinti užsienyje siekiančios įmonės susiduria su kitus bankus gąsdinančia Skandinavijos bankų politika mūsų šalyje: esą jei Lietuvoje veikiantys užsienio bankai neskolina, kodėl jie turėtų tai daryti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius