Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palūkanos Europoje nedidės, kol nebus baigta obligacijų supirkimo programa

Europos Centinis Bankas (ECB) nedidins palūkanų normų neužbaigęs obligacijų supirkimo programos, ketvirtadienį pareiškė banko vadovas Mario Draghis, atmetęs kalbas, kad euro zonos ekonomikos atsigavimas gali paskatinti ECB keisti kursą.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

„Dar nesame toje stadijoje, kai infliacinė dinamika bus tvari be monetarinės politikos pagalbos“, – per Frankfurte surengtą spaudos konferenciją sakė jis.

Šiuo metu ECB nustatytos palūkanų normos siekia istorines žemumas. Be to, bankas kas mėnesį superka obligacijų už dešimtis milijardų eurų ir taip į finansų sistemą pumpuoja vis daugiau lėšų skatindamas ūkio ir infliacijos augimą.

Palūkanų normos augs tik „gerokai po to“, kai bus užbaigta obligacijų supirkimo programa. Pagal dabar galiojantį planą, 60 mlrd. eurų per mėnesį vertės programą ketinama vykdyti iki šių metų gruodžio, ne kartą yra pakartojęs M. Draghi.

Vartotojai skundžiasi, kad mažos palūkanų normos ir auganti infliacija „valgo“ jų pinigus. O bankams sunku dirbti pelningai, nes jiems taikomos neigiamos palūkanų normos už indėlius, kas reiškia, kad jie turi susimokėti ECB laikomas lėšas.

„Mūsų įvairios politikos priemonės yra tikslingai susietos tarpusavyje“, – sakė ECB vadovas.

Jo teigimu, euro zonos ekonomikos atsigavimas tęsis. Jis taip pat kalbėjo apie „teisingą augančio vartojimo, užimtumo ir darbuotojų pajamų ciklą“.

Tačiau „nepaisant pažangos ženklų, dar anksti skelbti apie sėkmę“, pažymėjo ECB vadovas. Pasak jo, grėsmę atsigavimui vis dar kelia „geopolitiniai rizikos veiksniai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius