-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panamos advokatų kontora – tamsių ofšorų įmonių paslapčių sergėtoja

Panamos advokatų kontoros „Mossack Fonseca & Co“ veikla jau anksčiau kėlė įtarimų JAV teisėsaugai. Las Vegaso apygardos teismui pateiktuose dokumentuose buvo tvirtinama, kad kontora sukūrė 123 kompanijas Nevadoje, kuriomis naudojosi artimi buvusio Argentinos prezidento draugai, pavogę milijonus dolerių, pasinaudodami šalies vyriausybės sudarytais kontraktais.
„Mossack Fonseca“
„Mossack Fonseca“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismas pareikalavo „Mossack Fonseca“ pateikti informaciją apie per Nevados įmones cirkuliavusias lėšas, bet kontora to padaryti nesutiko. Nenuostabu, įmonei, užsiimančiai sunkiai atsekamų ofšorinių firmų kūrimu, konfidencialumas yra privalomas.

Suprasti akimirksniu

  • „Mossack Fonseca“ informaciją apie dukterines įmones Nevadoje neigė
  • „Mossack Fonseca“ bandė ištrinti bet kokius pėdsakus tarp jos ir dukterinės Nevados įmonės
  • Panamos advokatų kontora ištikimai saugojo visų savo klientų, tarp kurių yra ir nemažai nusikalstamo pasaulio atstovų, duomenis
  • Vienas iš „Mossack Fonseca“ įkūrėjų dirbo Panamos prezidento patarėju
  • Niujė sala Ramiajame vandenyne su „Mossack Fonseca“ pagalba tapo vienu iš ofšorinių firmų veiklos centrų visame pasaulyje

„Mossack Fonseca“ neigė, kad finansines operacijas vykdžiusi įmonė „M.F. Corporate Services (Nevada) Limited“ buvo „Mossack Fonseca“ grupės dalis.

Vienas iš Panamoje įsikūrusios įmonės įkūrėjų Jurgenas Mossackas, prisiekęs teisme kalbėjo, kad „Mossack Fonseca“ nėra motininė Nevados įmonės bendrovė ir, kad „Mossack Fonseca“ nekontroliuoja jokių vidinių bei kasdienių „M.F. Corporate Services (Nevada) Limited“ verslo operacijų.

Vis dėlto, slapti įrašai, kuriuos pavyko gauti tarptautiniam tiriamosios žurnalistikos centrui „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), Vokietijos dienraščiui „Süddeutsche Zeitung“ bei kitoms žiniasklaidos priemonėms, verčia abejoti šiuo liudijimu.

Paaiškėjo, kad Nevados įmonė buvo valdoma „Mossack Fonseca“ , o pati firma siekė ištrinti galimai žalingus įrašus iš telefonų ir kompiuterių, kad klientai būtų apsaugoti nuo JAV teisėsaugos sistemos.

Pavyzdžiui, viename 2014 m. elektroniniame laiške rašoma, kad bet koks ryšys tarp „Mossack Fonseca“ centrinės kompiuterių sistemos Panamoje ir Nevados biuro turi „būti neaiškus tyrėjams“.

Kituose elektroniniuose laiškuose pranešama, kad IT specialistai, dirbantys nuotoliniu būdu iš Panamos, „bandė išvalyti kompiuterių įrašus Nevados biure“ ir planavo nuotoliniu būdu ištrinti bet kokius tiesioginio prisijungimo prie įmonės kompiuterių informacinės sistemos pėdsakus.

Be to, dokumentuose matoma, kad įmonės darbuotojas vyko iš Panamos į Las Vegasą tam, kad išvežtų dokumentus iš šalies.

„Kuomet Andres atvyko į Nevadą, jis viską sutvarkė ir paėmė visus dokumentus į Panamą“, – rašoma 2014 m. rugsėjo 24 d. elektroniniame laiške.

Komentaruose ICIJ atstovams „Mossack Fonseca“ kategoriškai neigė bet kokius bandymus slėpti ar naikinti dokumentus, kurie gali būti panaudoti vykstančiame tyrime ar byloje.

Komentaruose ICIJ atstovams „Mossack Fonseca“ kategoriškai neigė bet kokius bandymus slėpti ar naikinti dokumentus, kurie gali būti panaudoti vykstančiame tyrime ar byloje.

Daugiau negu 11 mln. dokumentų, kuriuos pavyko gauti ICIJ – elektroniniai laiškai, banko sąskaitos ir klientų įrašai – atskleidžia vidinę „Mossack Fonseca“ darbo virtuvę beveik keturis dešimtmečius – nuo 1977 iki 2015 m. gruodžio.

Turimi duomenys atskleidžia, kad įmonė saugojo visų savo klientų, net ir tų, kurie buvo apgavikai, mafijos nariai, narkobaronai, korumpuoti politikai ir mokesčių vengėjai, paslaptis.

Šiandien „Mossack Fonsexa“ laikoma viena iš penkių didžiausių prekiautojų ofšorinių firmų saugumu. Bendrovėje dirba daugiau nei 500 darbuotojų ir bendradarbių daugiau nei 40 biurų visame pasaulyje. 2013 m. jų atsiskaitymų vertė siekė daugiau nei 42 mln. dolerių.

Pačios įmonės atstovai ginasi, kad per visus keturis veiklos dešimtmečius nebuvo apkaltinti dėl kriminalinės veiklos.

„Mossack Fonseca“ šaknys – 1986 m., kuomet Ramonas Fonseca savo mažą teisės įmonę sujungė su kita vietos teisininkų bendrove, priklausiusia vokiečių kilmės panamiečiui Jurgenui Mossackui.

„Kartu mes sukūrėme monstrą“, – R.Fonseca vėliau teigė žurnalistams.

Pats R.Fonseca labai gerai išmano politikos pasaulį, kadangi kurį laiką buvo Panamos prezidento Juano Carloso Varelos patarėjas.

Kovo pradžioje jis paskelbė, kad šią poziciją palieka dėl pateiktų įtarimų, kad „Mossack Fonseca“ Brazilijos biuras įsitraukęs į korupcijos bei pinigų plovimo skandalą, kurio epicentre atsidūrusi Brazilijos valstybinė naftos bendrovė.

ICIJ nuotr./Mossack Fonseca
ICIJ nuotr./Mossack Fonseca

1987 m. bendrovė „Mossack Fonseca“ žengė už gimtosios Panamos ribų, įkurdama filialą Britų Mergelių salose, kurios jau buvo priėmusios įstatymą, palengvinusį ofšorinių įmonių kūrimą be jų savininkų ir direktorių pavardžių viešinimo.

Šiandien Britų Mergelių salose yra sutelkta 40 proc. pasaulio ofšorinių kompanijų. Kas antra „Mossack Fonseca“ kuruojama bendrovė veikia kaip juridinis asmuo šiose salose.

Vis dėlto, didžiausią žingsnį į užsienį „Mossack Fonseca“ žengė 1994 m.

Šiandien Britų Mergelių salose yra sutelkta 40 proc. pasaulio ofšorinių kompanijų.

Įmonė padėjo mažai Pietų Ramiajame vandenyne įsikūrusiai Niujė salai, kurioje gyvena mažiau negu 2000 žmonių, sukurti ofšorinėms įmonėms palankius įstatymus. Niujė buvo pasirinkta tam, kad įmonė turėtų savo biurą šioje laiko juostoje, kur neturėtų jokių konkurentų.

Tuo metu įmonė pasirašė dviejų dešimtmečių trukmės sutartį su salos vyriausybe dėl išskirtinių teisių čia registruoti ofšorines įmones. Svarbu pažymėti, kad Niujė pasiūlė registravimą ir kiniškais rašmenimis bei kirilica ir taip pritraukė gausybę kinų ir rusų klientų.

2001 m. „Mossack Fonseca“ verslas Niujė saloje sekėsi puikiai, o iš dviejų milijonų dolerių metinio salos biudžeto net 1,6 mln. sudarė įplaukos iš Panamos bendrovės veiklos.

Visą ataskaitą apie „Mossack Fonseca“ veiklą anglų kalba galite perskaityti paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius