-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio mokyklų valgyklose pokyčiai – skatins atsiskaitymą banko kortele

Nors pandemijos metu skatinama kuo mažiau naudoti grynųjų pinigų, tačiau dauguma šalies mokyklų galimybės atsiskaityti banko kortelėmis neturi. Mokėjimų taryba iškėlė tikslą, kad per 4 metus 80 proc. ugdymo įstaigų įsidiegtų atsiskaitymą ne grynaisiais.
Atsiskaitymas kortele
Atsiskaitymas kortele / 123RF.com nuotr.

Yra parengtas Panevėžio miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas, kuris pagelbės, kad iki kitų metų pabaigos, 20-tyje Panevėžio bendrojo ugdymo mokyklose būtų įgyvendintas projektas „Atviros ekosistemos atsiskaitymams negrynaisiais pinigais bendrojo ugdymo įstaigų valgyklose kūrimas“. Projektas bus tvirtinamas Tarybos posėdyje paskutinę rugpjūčio mėnesio dieną.

Šiuo metu Panevėžio mieste atsiskaitymą kortele turi penkios ugdymo įstaigos: „Vyturio“, „Saulėtekio“, A.Lipniūno ir „Šaltinio“ progimnazijos bei K.Paltaroko gimnazija.

Ministerija inicijuoja pokyčius

Panevėžio savivaldybės vicemeras Lauras Jagminas tikino, kad žinia, jog mieste yra tik penkios mokyklos, kuriose leidžiama atsiskaityti kortele, jo nenudžiugino.

„Pradžiugino, kad Finansų ministerija inicijuoja projektą, kuris padės įkurti atviros ekosistemos atsiskaitymams negrynaisiais pinigais bendrojo ugdymo mokyklose. Projekto įgyvendinimo pradžia – šių metų pabaiga, o užbaigti planuojame iki 2023-ųjų pabaigos“, – aiškino mero pavaduotojas ir teigė, kad projektas bus įgyvendinamas vykdant dvi pagrindines veiklas.

Diegs infrastruktūras

„Pirmiausi bendrojo ugdymo mokyklų, kur bus atsiskaitoma negrynaisiais pinigais, valgyklose bus diegiama infrastruktūra – techninė įranga: kasos kompiuteris, fiskalinis čekių spausdintuvas, elektroninių mokinio pažymėjimų (EMP) kortelių skaitytuvas bei bankinių mokėjimo kortelių skaitytuvas. Be to, diegiama programinė įranga: kasos ir administratoriaus programos, vys mokymai darbui su įrangomis“, – pasakojo vicemeras ir tęsė:

„Kitas žingsnis – mokiniai aprūpinami EMP su veikiančia mokėjimo funkcija. EMP blankų, kurių gamybą, išdavimą ir apskaitą, organizuos ir vykdys Nacionalinė švietimo agentūra. Tam tikslui bus įsigytas EMP spausdintuvas ir įdiegta programinė įranga.“

Ugdys finansinį raštingumą

Pasak vicemero, šiuo projektu siekiama skatinti mokinių finansinės elgsenos įgūdžius.

„Šiandien – įprasta visose vietose atsiskaityti banko kortele, o pasirodo, mokiniai daugelyje mokyklų to padaryti negali. Rezultatai tikrai nedžiugina. Juk vaikai banko kortelę gali turėti nuo 7 metų. Tai daug saugesnis ir paprastesnis atsiskaitymo būdas. Tokia atsiskaitymo galimybė leistų moksleiviams ugdyti finansinį raštingumą, be to ir tėvai matytų kur ir kiek vaikai išleidžia pinigų“, – svarstė L.Jagminas.

Tiki permainomis

Mero pavaduotojas tikisi permainų, nes minėto projekto diegimui bus skirti 5 mln. eurų, o Panevėžys tiksi gauti apie 200 tūkst. eurų.

„Po projekto įgyvendinimo planuojama, kad Panevėžio 20 bendrojo ugdymo mokyklose įdiegtos įrangos išlaikymas Savivaldybei kainuos preliminariai apie 35 tūkst. eurų per metus“, – sakė L.Jagminas ir teigė, kad inovatyvus sprendimo projektas bus priimtas Tarybos posėdyje, kuris vyks rugpjūčio 31 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius