-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papildomai pensiją kaupusiems išmokėta suma per metus padvigubėjo

Papildomai pensijai kaupusiems dirbantiesiems arba jų artimiesiems nuo Pensijų kaupimo sistemos starto iki 2010 m. liepos 1 dienos jau išmokėta 27,75 mln. litų arba 113 proc. daugiau palyginus su situacija prieš metus, kai bendra išmokų suma siekė 13 mln. litų.
Taupyklė
Taupyklė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ši suma buvo išmokėta 9,3 tūkst. asmenų, kurie išėjo į pensiją, arba kaip paveldėjimas artimiesiems tų kaupėjų, kurie išėjo Anapilin.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad sparčiai auga ne tik bendra suma, kuri jau išmokėta išėjusiesiems į pensiją ir papildomai kaupusiems jai lėšas, bet ir didėjanti vidutinė išmoka. Be to, padidėjo išmokų skaičius išėjusiems į pensiją žmonėms, palyginus su išmokomis mirusiųjų kaupėjų artimiesiems. Investicijos yra ilgalaikis procesas ir dauguma pasirinkusiųjų kaupti papildomą pensijos dalį tai pradėjo daryti likus daugiau nei penkeriems metams iki pensinio amžiaus, todėl jų skaičius ateityje didės vis sparčiau“, – sakė Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Didžioji išmokų dalis – 18,5 mln. litų – buvo išmokėta 4,8 tūkst. į pensiją išėjusių žmonių, kurie papildomai kaupė lėšas. O štai 9,25 mln. litų išmokėta 4,5 tūkst. mirusių būsimųjų pensininkų, kaupusių papildomą pensijos dalį, artimiesiems.

Lyginant šių ir praėjusių metų liepos 1 d. rezultatus, išmokų skaičius padidėjo tik 68,7 proc. – tai reiškia, kad šoktelėjo pačių išmokų dydžiai. Bendra vidutinė išmoka nuo praėjusių metų liepos pradžios išaugo 27,5 proc. – nuo 2330 iki 2970 litų.

Pasak A.Bakšinsko, nors vidutinė išmoka siekia beveik 3 tūkst. litų, tačiau paprastai kiekvienu atveju išmokamos sumos labai skiriasi. Yra ir tokių žmonių, kurie vos per keletą metų sugebėjo papildomai sukaupti dešimtis tūkstančių litų.

Tačiau būsimieji pensininkai turėjo galimybę sukaupti daug daugiau, jeigu mūsų šalyje nebūtų dukart sumažintos įmokos į pensijų fondus: nuo 5,5 iki 3 proc. 2009 metų pirmajam pusmečiui ir iki 2 proc. – 2009.07.01–2010.12.31 laikotarpiui. Specialistai apskaičiavo, kad dėl sumažintų įmokų į būsimųjų pensininkų sąskaitas jau dabar nepervesta apie 640 mln. litų, o iki metų galo ši suma pasieks 0,92 milijardo litų. Be to, papildomai nepervestos lėšos būsimiems pensininkams jau būtų uždirbusios dar apie 25 mln. litų.

Bendra antros pakopos pensijų fondų sukaupto turto vertė šių metų birželio 30 dieną buvo daugiau kaip 3,5 mlrd. litų. Iš viso Lietuvoje yra beveik milijonas dirbančiųjų, kurie lėšas būimais pensijai kaupia 27 pensijų fonduose, kuriuos valdo 9 pensijų kaupimo bendrovės. Septynios iš jų yra investicijų valdymo įmonės, o likusios dvi – gyvybės draudimo bendrovės.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius