-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Parama skatins ir gerosios patirties dalybas

Lietuvos vietos veiklos grupėms (VVG) atsiveria naujos galimybės bendradarbiauti su kolegomis iš užsienio ir keistis gerosios patirties pavyzdžiais.
Traktorius „Massey Ferguson 5470“
Traktorius „Massey Ferguson 5470“ / Gamintojų nuotr.

Nuo vasario 1 dienos VVG vėl kviečiamos teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“.

Paraiškas VVG turi teikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA). Iki gruodžio 30 dienos paraiškas rinks ir registruos NMA teritoriniai skyriai pagal projekto koordinatoriaus buveinės vietą.

Siekia didinti užimtumą

Pagal priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ siekiama įgyvendinti LEADER metodą skatinant bendradarbiavimą ir keičiantis gerąja patirtimi kaimo plėtros srityje.

Vienas iš pagrindinių tikslų – remti teritorinius ir tarptautinius bendradarbiavimo projektus, kuriais siekiama įgyvendinti KPP III krypties tikslus: gerinti gyvenimo kokybę, didinti gyventojų užimtumą kaimo gyvenamosiose vietovėse, plėsti galimybes naujoms verslo sritims.

Viena iš KPP priemonės „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ krypčių – bendradarbiavimas su kolegomis iš užsienio.

Reikalavimai – ir partneriams

Dalyvauti tarptautiniuose bendradarbiavimo projektuose gali tik VVG, kuri turi Žemės ūkio ministerijos patvirtintą vietos plėtros strategiją. Paraišką būtina teikti kartu su vienu ar keliais partneriais, tačiau bent vienas turi būti Europos Sąjungos (ES) arba trečiosios šalies teritorijoje veikianti VVG, atitinkanti jai keliamus tos šalies valdymo institucijos reikalavimus.

Lietuvoje veikianti VVG taip pat turi atitikti bent vieną iš šių reikalavimų – jai Žemės ūkio ministro įsakymu turi būti skirta parama strategijai įgyvendinti arba ji turi atitikti vietos plėtros strategijų atrankos taisyklėse nustatytus VVG tinkamumo reikalavimus.

Pareiškėjas, pateikęs projekto paraišką, tampa projekto koordinatoriumi. Jis yra tiesiogiai atsakingas už visą projekto koordinavimą ir priežiūrą po jo, neatsižvelgiant į tai, kad projektas įgyvendinamas kartu su partneriais. Paramą gauna projekto koordinatorius, o partneris lėšų tiesiogiai negauna.

Parama – tik viešiesiems projektams

VVG, suradusi projekto partnerius, su kuriais planuoja įgyvendinti projektą, suderinusi tikslus ir uždavinius, įgyvendinimo eigą, gali kreiptis paramos.

Projektas turi būti nesiekiantis pelno, t.y. viešasis. Projektai gali būti įgyvendinami dviem būdais. Pirmasis – susiburiama bendrajai veiklai, kuri gali apimti įvairias sritis, atitinkančias KPP III krypties ir projekto koordinatoriaus arba partnerių strategijų tikslus. Antrasis būdas – įkuriama   bendroji organizacinė struktūra. Tai gali būti bet kokia įstaiga, turinti ES šalių pripažintą juridinį statusą, partneriai – juridiniai asmenys.

Lietuvoje  veikianti VVG projekte gali dalyvauti kaip projekto koordinatorė arba partnerė. Taip pat ji gali vienu metu įgyvendinti kelis bendradarbiavimo projektus arba juose dalyvauti kaip partnerė.

Verta pažymėti, kad iki paramos sutarties pasirašymo datos, projekto koordinatorius ir partneriai turi būti pasirašę bendradarbiavimo sutartį.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis – ne ilgesnis kaip 24 mėnesiai nuo sutarties įsigaliojimo, susiklosčius nuo projekto koordinatoriaus arba partnerio nepriklausančioms aplinkybėms gali būti pratęstas iki 36 mėnesių.

Paramos sumos skiriasi

Vienai VVG per visą 2007-2013 metų laikotarpį gali būti skirta ne daugiau kaip 282,317 tūkst. litų paramos lėšų. Šią paramą galima panaudoti tiek tarptautinio, tiek teritorinio bendradarbiavimo projektams, tiek esant projekto koordinatore, tiek partnere.

Jeigu siekiama įgyvendinti tarptautinį bendradarbiavimo projektą, didžiausia paramos suma vienam projektui nėra ribojama. Tuomet paramos lėšomis gali būti finansuojama iki 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Projekto išlaidų dalį, kurių nepadengia parama, reikia finansuoti piniginiu įnašu.

logotipasukio1logoptipasukio

 
 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius